Ulf Grape

Torsdag

Hej,
det var ett tag sedan det skrevs på min blogg. Sedan förra gången så har jag hunnit med att rösta i kammaren för både första och andra gången. Och den obligatoriska frågan är ju om jag tryckte fel. Tack vare ’god’ hjälp av en icke namngiven kd-ledamot från Västerbotten som sitter precis bakom mig – så gjorde jag faktiskt det. Precis när jag skulle trycka JA så hojtar hon ’tryck AVSTÅ’ vilket jag också gjorde. Nu var det ju inte hela världen att avstå men hon som förledde mig blev helt förkrossad. Andra gången blev det dock 100% rätt och jag har för avsikt att trycka rätt i fortsättningen. Rätt och rätt, ja. Det finns många som har åsikter vad som är rätt när det blir fråga om Sanktionsdirektivet eller fildelningslagen som den också något felaktigt kallas. Sanktionsdirektivet handlar om att ge upphovsrättsinnehavare möjligheten att driva en civilrättslig process mot de som gör intrång i upphovsrätten. Det är redan idag olagligt men det är bara möjligt för polisen att ingripa. För mig är det självklart att vi ska värna och skydda upphovsrätten. Det gäller inte bara film, böcker och musik utan i lika stor utsträckning patent och uppfinningar. I ett nationellt perspektiv är det bekymmersamt om vi inte värnar upphovsrätten eftersom det t.ex. blir svårare att finansiera att bra uppfinningar blir kommersiella produkter eftersom man i många fall bara har ett immateriellt värde som säkerhet när man lånar pengar. Om någon knycker idén utan att samhället reagerar faller hela finansieringssystemet för uppfinningar. Obra för Sverige, milt uttryckt.
Förra veckan besökte jag Hemvärnets stridsskola. Det var viss kontrast mot besöket i Norrbotten veckan före. Det jag mest slås av är den kraft som Hemvärnet utgör när det är fråga om att snabbt mobilisera hjälp i t.ex. skallgångskedjor. Att det sedan helt bygger på frivilliga mäns och kvinnors engagemang runt om i landet gör inte saken sämre. Tvärtom, jag tycker att alla som bidrar i stort och smått med frivilliga och ideella insatser är värda allt beröm!
I veckan har jag också träffat Estlands försvarsminister. En klok karl, tycker jag och han hade en hel del intressanta synpunkter kring grannen i öst.

Nu är det strax dags för ny omröstning i kammaren och därefter bär det av till Västerbotten. Skönt!

Vi hörs!
UlfG

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.