Ulf Grape

Jungfrutal och Lissabonfördrag

Så var då mitt första tal i kammaren avklarat, Jungfrutalet. Nervöst? Javisst, till en början men sen gick det bra. Med beröm godkänt fick jag också av vice ordföranden i utskottet, så jag är nöjd. Att en del tycker det är mindre roligt att stå i talarstolen blev väldigt tydligt när det var dags för min debattmotståndare att prata. Han slutade aldrig att darra, stackarn.

Annars är det stora som händer idag att vi ska rösta om Lissabonfördraget. Allt är upplagt för en riktig rysare som kommmer att få sin upplösning först sent ikväll. Vi har fått order om att stå standby från kl 16 men det troliga är att ärendet avgörst först vid 22-tiden. Läget är sådant att om vänsterpartiet tillsammans med andra får mer än 1/6 av de närvarande ledamöterna att rösta nej så kommer hela frågan om fördraget att få vila i ett år. Då ska den alltstå avgöras mitt under det svenska ordförandeskapet. Skulle det gå så illa att blir Fredrik Reinfeldt något av en ’lame duck’ som ordförande.
Den största frågan så här på slutet gäller om fördraget inkräktar på grundlagen. Om det är så måste fördraget hanteras som en grunlagsfråga och då gäller att kammaren röstar två gånger med ett allmänt val emellan. Nejsidan, men även en del ledamöter från alliansen, hävdar att det är på det viset och tänker därför rösta nej. Lagrådet, som är den instans som borde ha bäst koll på detta, hävdar att ett godkännande kan ske utan grundlagsändring. Jag tror på lagrådet och jag tycker att EU ska få fortsätta att utvecklas, så för min del är det inget tvivel om att det blir ett ja ikväll.

Nu är det utskottssammanträde, vi hörs!

UlfG

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.