Ulf Grape

Vind och vatten

Att klimathotet är en av våra största utmaningar är det nog få som motsätter sig. Världens länder måste radikalt sänka sina utsläpp och det fort. Klimatet och den globala uppvärmningen hänger samman med hur mycket energi vi använder och varifrån energin kommer. Sverige och övriga Europa måste därför bli bättre på att utveckla vår förnybara energi.

Alliansens energiöverenskommelse nyligen, är ett historiskt ställningstagande som ger Sverige förutsättningar att offensivt möta klimathotets utmaningar. Vår energipolicy innehåller en ansvarsfull kärnkraftspolitik och en kraftig utbyggnad av förnybara energislag. Det gör att vi kan garantera hushållen och vår industri en säker tillgång till energi, samtidigt som vi tar sikte på ett helt förnybart energisystem för Sverige.

EU har satt upp ett mål att för öka andelen förnybar energi bland medlemsländerna. Målet för Sverige är att utveckla andelen förnybart från 40 till 49 procent. Alliansen går ännu längre och sätter målet till 50 procent år 2020. För att det ska bli verklighet behöver vindkraften byggas ut till 30 TWh, från dagens 2 TWh. Det är inte bara bra för miljön, utan även för sysselsättningen. En sådan vindkraftssatsning motsvarar 20-25 000 arbetstillfällen, det har intresseföreningen Svensk Vindenergi räknat ut.

Men för att nå målet krävs det bland annat att reglerna som styr byggandet av vindkraftverk förenklas. Företag och enskilda som vill investera i vindkraft ska inte hindras av onödigt regelkrångel. Den tidigare dubbla prövningsprocessen ska effektiviseras och en majoritet av ärendena ska bara behöva prövas enligt miljöbalken. Av det enkla skälet att de flesta vindkraftverken byggs i områden där det inte bor så många människor. Att de ska omfattas av samma bygg- och ansökningsregler som vindkraft som planeras i tätbebyggda områden där efterfrågan på mark är hög är inte rimligt. Därför förändras reglerna så att det blir lättare att bygga vindkraft i landsbygdsområden . Samtidigt ska en detaljplan fortfarande krävas där vindkraftverken konkurrerar med andra investeringar om marken.

Kommunerna kommer även i fortsättningen att ha ett stort inflytande över etableringen av vindkraft. Om det inte finns starka nationella skäl för byggnationen ska vindkraftverk endast få byggas om kommunerna har godkänt det. Men kommunerna måste tidigt i processen redovisa om de har invändningar mot vindkraftverken. Tack och lov är det flesta kommunerna redan nu positiva till vindkraft för ungefär hälften har redan sökt stöd hos Boverket för att kartlägga sina förutsättningar för vindkraft. Det är bra.

En liten "detalj" som inte diskuteras så ofta när man pratar vindkraft är var energin ska komma ifrån när det inte blåser? 30 TWh är ungefär en femtedel av den energi vi förbrukar idag i Sverige och om det inte finns backup för dessa terrawattimmar, så kommer helt enkelt en femtedel av Sverige att vara strömlöst när det mojnar. Inte så kul för de som bor just där. Tack och lov finns det ett lika enkelt men genialiskt sätt att balansera vindkraftsenergins nyckfullhet och det är med vattenkraft. Det som gör vattenkraften idealisk att kombinera med vindkraft är, förutom att den är förnybar, att den kan starta snabbt. På några minuter är ett vattenkraftverk igång, till skillnad från andra typer av kraftverk som kan behöva flera dagar på sig att komma upp i drift.

Men den största frågan som överhuvudtaget inte börjat diskuteras ännu är om vi har tillräckligt med vattenkraft i Sverige för att balansera den kommande vindkraften? Svaret på den frågan är otvetydigt nej! Det gör att vi redan nu måste börja fundera på hur vi ska kunna bygga ut vattenkraften för att ge vindkraften en reell chans att fungera i vårt energisystem. Jag själv är för en utbyggnad av vattenkraft men den ska ju naturligtvis ske med förnuft. Att bygga ut t.ex. Vindelälven på samma brutala sätt som man gjorde i Umeälven kommer vare sig jag eller någon annan att acceptera. Däremot finns det flera exempel på bra utbyggnader där man tagit bra hänsyn till miljön. Klippen och Öreälven tycker jag är två bra exempel. En annan idé kan vara att titta på redan reglerade älvar och deras dammhöjder och regleringsnivåer.

Som sagt, vi behöver redan nu börja fundera på hur vattenkraften kan byggas ut med förnuft för att klara en storskalig vindkraftsutbyggnad.

Vi hörs!
UlfG

En kommentar

  1. Blev oroad nu

    Många kloka ord, men den dag det blir moderat politik att bygga ut Vindelälven tror jag inte att jag ställer upp i partiet längre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.