Ulf Grape

Valfusk??

Var är min röst?
När jag i förra veckan förtidsröstade på biblioteket i Umeå trodde jag i min enfald att jag faktiskt röstade! Döm om min förvåning när jag igår kollade igenom de förtidsröster som kommit in till min valkrets, där jag jobbade som röstmottagare. Min förtidsröst fanns inte där!! Eftersom man kan ångerrösta så blev det ingen dramatik och jag avlade min röst i vallokalen istället. Men frågorna kvarstår: var är min förtidsröst? Hur många andra röster är borta från biblioteket?? Nån på valmyndigheten får gärna sprida lite ljus över denna fråga.

Så till valresultatet. Ok, jag ska erkänna att vi inte gjorde ett strålande val. Även om vi i Skellefteå gick fram 1% och det gjorde vi likaså i länet. Faktum kvarstår dock att nästan inget av de etablerade partierna nådde upp till det resultat man nådde i det senaste riksdagsvalet. Att det totala valdeltagandet är under 50% är ändå kanske det allvarligaste resultatet av gårdagens val. Frågorna hopar sig men kärnfrågan är ändå: vid vilket valdeltagande sätter man stopp och ogiltigförklarar valet? Och vad händer då? Ska det gamla parlamentet få sitta kvar till dess att vi i Europa lyckats engagera oss såpass att det faktiskt går att utse en majoritet, eller ska vi låta vissa partigrupper regera utan ett folkligt mandat? Mitt enkla svar på den frågan är att dit ska vi inte komma! Varje medborgare och varje politiker har faktiskt en skyldighet att öka valdeltagandet. Det är det minsta man kan kräva av en demokrati och de demokrater som bor och lever där. Utan valdeltagande så är demokratin död! Jag vill inte dit och jag hoppas och tror att de flesta länsbor inte heller vill dit.
Ett intressant resultat av gårdagens val är Piratpartiets framgångar. De går till val på en enda fråga och vinner 25% av ungdomarnas röster. Intressant! Innebär det då att vi etablerade partier kan lägga ner de andra frågorna, typ att få ungdomar i jobb? Eller att vi kan lägga ner högskolereformen? Eller att vi i kan skita i att försöka utveckla lagen om anställningsskydd och turordningsregler så att ungdomar har en reell chans att få stanna kvar på ett jobb som de lyckasts skaffa? Nej, Ungdomarna har talat: Vi bryr oss inte om något annat än vår ’frihet’ på internet!! Arbete och trygghet är för den äldre generationen, vi vill leva fritt och surfa fritt! Upphovsrätt är något för de som inte fattar sig på internets möjligheter. ’Integritet’ är när jag fritt på bloggen kan kränka vem och vad som helst, när som helst och vara helt säker på att min IP-adress inte röjs. Eller sno saker som bara finns där.
Jag har en något annan syn på både internet och upphovsrätt. Kalla den konservativ, men jag tycker inte att det är ok att stjäla andras upphovsrättsskyddade material bara för att det finns på internet. Lika lite som det är ok att stoppa en långtradare på E4:an och lasta ur dess last för ’eget bruk’. Långtradarna finns ju på den gamla typen av infrastruktur, nämligen vägar. Varför göra skillnad på infrastruktur?

Just nu känner jag mig mil ifrån ungdomsgenerationen, trots att jag inte är speciellt gammal. Klart att jag fattar att det hör ungdomen till att engagera sig i olika frågor. Men det skär ändå i hjärtat att ’vanliga’ frågor som arbete, fred, frihet och välfärd är så totalt ointressanta för curlingföräldrarnas barn.

Nu ska jag bryta ihop och komma igen! Valet 2010 står snart för dörren.

Vi hörs!
UlfG

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.