Ulf Grape

Bryssel, tisdag

Andra dagen i Bryssel och NATO-utbildningen. Idag har det varit besök på den militära delen av NATO och det som förkortas SHAPE, Supreme Headquarters Allied Powers Europe. Det är härifrån all militär verksamhet som NATO genomför leds. Just nu pågår 6 olika opeationer under NATO’s kommando med totalt 75 000 soldater involverade. Att NATO genomför operationer är en relativt ny företeelse och det har ju att göra med den nya roll som organisationen fått efter kalla krigets slut. Den största operationen är naturligtvis Afghanistan med ungefär 63 000 soldater. Här har Sverige med sina dryga 500 soldater en framträdande roll eftesom vi anvarar för ett sk. PRT Provincial Reconstrution Team, trots att vi inte är fullvärdiga medlemmar av NATO. Vi bidrar också med folk i det regionala kommandot som leds av Tyskland och med ett transportflygplan som flyger över hela Afghanistan.

Dagens höjdpunkt var att besöka specialstyrkorna. Specialstyrkor är något som varje land ser som sin kronjuvel i den militära familjen. De är de bäst tränade och bäst utrustade soldaterna som varje land har och dom är till för att kunna utföra de mest riskfyllda och komplicerade uppdragen. Fram till nu så har dessa länders specialstyrkor varit en resurs i varje land som man inte pratat högt om. Hela idén bygger på att de ska kunna verka och operera ostört av både fienden, allmänheten och media. Och det har ju fungerat ända fram till att NATO blev operativt. Innan dess så var chansen att två eller flera länders specialstyrkor opererade i samma område obefintlig. Att en soldat från USA utklädd till byålderman i Afghanistan  skulle råka på en annan soldat från Storbrittanien också utklädd till byålderman fanns liksom inte på kartan tidigare. Men i och med att NATO  blir mer och mer operativt så ökar just sannolikheten för att specialstyrkorna träffar på varandra utan att veta om det innan det är för sent. Därför har NATO inrättat en gemensam specialstyrka där flera av medlemmarnas och partnerländernas specialförband bidrar. Man tar helt enkelt det bästa av det bästa från varje lands specialstyrkor och utbildar varandra till att bli NATO SOF, Special Operations Force. Jag tror att ingen behöver tvivla på att dom är bra.

Ungefär 1300 av dessa specialsoldater finns numera i Afghanistan. Vid sidan om de vanliga styrkorna som finns där så gör dessa specialförband operationer flera gånger per dag. Till sin hjälp har de en minst sagt imponerade underrättelseverksamhet. Vi fick se delar av det imponerande arbete som läggs ner på att till slut identifiera vem som är den lokale skurken och hur hans nätverk och tillvägagångssätt ser ut. Vilket tech-freak som helst hade gått igång när prylarna som används visades! Och för att inte vara beroende av någon så har det här gänget egna kommunikationssatelliter som INGEN annan har tillgång till. Jag säger bara: Bond, släng dig i väggen! Att hela verksamheten leddes av en extremt vältränad amerikan som hade märken på sin uniform där det stod: Special Operations Ranger, Airborn, gjorde hela besöket nästan overkligt. Det jag tidigare bara sett på film existerar i verkligheten.

För svensk del så finns här en unik möjlighet att vidareutbilda våra egna specialstyrkor eftersom vi är ett partnerland till NATO. Diskussioner pågår om att vi och Finland ska göra gemensam sak och det vore riktigt bra om vi tar tillvara på den möjligheten.

/// UlfG

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.