Ulf Grape

Stockholm, fredag

Åter på svensk mark efter några dagar i Kanada. Att landet är stort är väl ingen nyhet men att Lake Ontario nästan är lika stor som Bottenviken, det sätter lite perspektiv på storleken.

Sista dagen på vårt NATO-möte bestod av besök på en flygbas i Trenton. Dagen till ära hade de ställt upp några av de typer av flygplan som de använder för sina strategiska och taktiska flygningar. En C130 Hercules, en ombyggd Airbus A310 och så den enorma C17. För nätta 1,6 miljarder får man ett transportplan som kan lasta nästan obegränsade mängder, kan starta och landa på nästan vilket underlag som helst och som dessutom klarar sig med 800 meter startbana. Ett modernt underverk, eller som en av piloterna uttryckte det, en stor dator med vingar. De fyra plan som man köpt använder kanadensarna till att frakta personal och materiel till bl.a. Afghanistan.

Sverige har också införskaffat C17-kapacitet men vi har lagt upp det lite annorlunda. I stället för att köpa ett plan så har vi gått med i en grupp av 10 andra länder som tillsamman köpt 3 plan. Så istället för att köpa ett plan så köper vi flygtimmar. Smart och kostnadseffektivt. Däremot så är beslutet att bygga om våra gamla C130 Herkules inte smart. Tanken är att bygga om cockpit till modernaste snitt och i princip sätta en signalomvandlare till resten av planet. Kommer det att fungera? Kanske. Kommer det att strula? Definitivt! Blir det kostnadseffektivt. Nej. Kanada har gjort det enda rätta och beslutat att deras 24 gamla Hercules ska ersättas av 17 nya Hercules av modell J. Sverige borde också byta ut sina 8 gamla mot 5-6 nya av J-modell.

Precis när jag landat på Arlanda så ringde en reporter från en av våra länstidningar och bad mig kommentera att jag är den riksdagsledamot från länet som skrivit minst antal motioner. Mitt försvar för detta tillkortakommande är att jag ännu inte varit ledamot ett helt år. Huruvida motioner är det bästa sättet  att påverka och stor procent av alla motioner som leder någon vart var reporten inte inne på att beskriva. Synd. Men denna tidning var ialla fall bättre på faktainsamling än VK. De påstår idag att de har HELA listan på ledamöter som motionerat men där finns varken jag eller min företrädare Ulla Löfgren med. Nåja, eftersom jag var sist på listan så kan jag leva med det.

Nu bär det av hemåt till Skellefteå för byte av innehåll i resväskan. I morrn bär det av till Stockholm igen och nästa vecka är det Riksdagens högtidliga öppnande. Då gäller det att ha en välstruken skjorta.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.