Ulf Grape

Mona och välfärden

Så har då Mona och den lille vapendragaren Östros tagit till orda på DN debatt i veckan som gick. Deras ”kärva och ärliga” budskap är att de ska höja skatterna. Ja, sossarna är verkligen pålitliga, ingen omvärldsanalys kan ändra på deras cementerade samband att höjda skatter ger bättre välfärd. Om budskapet är ärligt låter jag vara osagt, men vad de inte berättar är att deras förslag går ut på att staten ska få mer intäkter som sedan staten ska fördela. Inga högre skatteintäkter till kommunerna och mindre i plånboken för de som arbetar, det är konsekvenserna av deras förslag. Om fler människor får möjlighet att arbeta och fler kan leva på sin egen lön, utan bidrag från staten, är det en sämre välfärd? Är det bättre välfärd att staten delar ut bidrag till människor därför att lönen efter skatt inte räcker till?

Rent pengamässigt är deras förslag ett kraftfullt tomt slag i luften om de tänker sig att rädda jobb och välfärd. Men retoriskt kanske det går hem hos några fundamentalister som är övertygade om att bara alla som jobbar tjänar lika lite så kommer alla brister i välfärden att försvinna.
Att återinföra förmögenhetsskatten skulle ge den kortsiktiga effekten att staten får in kanske 6 miljarder. Att jämföras med den temporära anslag som nuvarande regering ger till kommuner och landsting på 10 miljarder. Långsiktigt så tror jag att förmögenhetsskatten driver bort riskvilligt investeringskapital från Sverige på långt större belopp. Och med mindre investeringar i svenska företag så blir det mindre arbetstillfällen, svårare än så är det inte. I sossarnas förslag så ska man beskatta årsinkomster över 1 miljon hårdare. Måste låta som ljuv musik för de som är avundsjuka på att grannen tjänar mer. Enligt SCB så finns det ungefär 37,000 personer som tjänar så mycket. Lek med tanken att sossarna höjer skatten för dessa med 5%. Då skulle staten få in mindre än 200 miljoner kronor extra skatter. Omräknat i arbetstillfällen så blir det 7,000 personer med en månadslön på 20,000. Med tanke på att vi idag har 398,000 personer öppet arbetslösa så kan man med fog säga att sossarna far med osanningar när man säger att deras skattehöjningar ska ”säkra jobben”.
Innan den globala finanskrisen slog till mot Sverige så hade Alliansregeringens jobbpolitik på mindre än två år skapat ungefär 200,000 nya arbetstillfällen fler än när sossarna styrde med sin bidragspolitik. Allt tyder på att vi snabbast tar oss ur vår kris om vi håller kvar vid den inslagna jobblinjen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.