Ulf Grape

Mer pengar till studenterna

Sverige har ett av världens mest generösa studiestöd. Ändå har många studenter svårt att få ekonomin att gå ihop. Alliansregeringen har därför beslutat att höja både studiebidraget, studielånet och det fribelopp man får tjäna utan att studiemedlet reduceras. Höjningen blir 350 kronor i månaden från första januari nästa år. För att ytterligare stärka studenternas ekonomi höjs även fribeloppet med 30 000 kronor från första januari 2011, vilket innebär att man som student får tjäna ytterligare 2 500 kronor i månaden utan att studiemedlet sänks.

De studenter som jobbar extra vid sidan av studierna är alla vinnare på de jobbskatteavdrag som Allliansregeringen genomfört. Efter höjningen av fribeloppet kan en student tjäna upp till 11 367 kronor i månaden utan att studiemedlet reduceras. För en student som tjänar så mycket har skattesänkningarna inneburit 880 kronor mer i plånboken varje månad.

Vänsterblocket vill både höja och sänka. Sossarna vill sänka studiemedlet med 55 kronor i månaden, miljöpartiet vill höja med 470 och vänstern med 770 kronor. Alla är eniga om att de vill höja skatten med upp till 880 kronor i månaden för en student som också jobbar. Summa sumarum: studenterna får det sämre med vänsterblockets politik.

2 kommentarer

  1. Glad student

    Vad bra. Vi studenter har det redan dåligt. Speciellt om man arbetat halva året före. Då är man riktigt illa ute när man skall få in mer pengar genom arbete. Bra jobbat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.