Ulf Grape

FRA

I morgon är det debatt om förstärkt integritetsskydd i samband med signalspaning. Debatten börjar 12:30 efter partiledardebatten men redan 08:15 är jag själv med i en radiodebatt i Radio Västerbotten.

Signalspaning och FRA är laddade ord och i samband med tidigare omröstningar i Riksdagen har det varit riktigt stökigt med mailbombningar och demonstrationer. Den här gången tror jag att det blir lugnare eftersom det här betänkandet handlar om att förstärka integritetsskyddet. Men motståndarna ser ändå en chans att återigen börja ifrågasätta signalspaningen i sin helhet, så lite liv lär det nog bli i morgon.

Att vi behöver försvarsunderrättelseverksamhet för att kartlägga yttre militära hot mot Sverige är alla seriösa parier eniga om. Signalspaning i kabel är en del av verksamheten och det är här meningsskillnaderna finns. I den debatten förekommer allt från seriösa frågeställare till rena knäppgökar. Ett av de vildaste argumenten jag hört är att "jag är emot FRA-lagen eftersom då kan någon avslöja mig med att jag handlar smuggelsprit på nätet". Ja, om man tror att det är ett hot mot rikets säkerhet så ska man vara uppriktigt nervös och gärna lägga av med det. Det är bättre för Sverige om man betalar skatt för spriten man köper. Men om man på allvar tror att FRA sitter och kollar igenom de miljontals mail som skickas varje dag bara i Sverige, så ska man nog sluta se på science fiction. Försvarsunderrättelse för att upptäcka hot mot Sverige är lite större fråga än så. Att några verkligen försöker få allmänheten att tro det visar inte minst den här bilden från förra året när det begav sig. Rätt cool, trots allt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.