Ulf Grape

Oppositionens budgetförslag

Igår blev det en ordentlig genomgång av den rödgröna vänsterns olika budgetförslag. Både i partiledardebatten, där det kröp fram en hel det intressant. Men också från de budgetanalyser som alliansen har gjort. Det som jag tycker är mest slående med de rödgrönas budgetförslag är att alla, till och med vänstern, tycker har insett att privat konsumtion är viktig att stimulera i lågkonjunktur. MEN de vill stimulera de arbetslösas konsumtion genom att höja a-kassan och betala det med höjda skatter för 4,5 miljoner löntagare. Hur tänker dom då?? Om 500 tusen människor får högre köpkraft och 4,5 miljoner får lägre köpkraft, ökar då den totala konsumtionen i Sverige?

Den rödgröna vänsterns fokusering på jobb är också lite tunn om man analyserar vad de egentligen vill. Av 17 miljader i ökade skatteintäkter så går 3 miljarder till riktade insatser till jobb. Resterande 14 är ökade transfereringar, dvs staten tar in pengar och delar sedan ut. Glömde man att det finns ett inte obetydligt privat näringsliv som drabbats ännu hårdare än kommunerna av lågkonjunkturen?

 

En kommentar

  1. Mats

    Jaha du Ulf – ytterligare en allianspolitiker som läser förslag som ”f..n läser bibeln”!

    Vad fristående ekonomer tycker kunde man bland annat läsa i VK som citerad TT tidigare, här kommer citatet.

    Enligt privatekonomen Gunilla Nyström på SEB som säger följande efter att ha studerat S-budgeten ”citat från TT”:

    ”Pensionärer, studenter med barn, arbetslösa och sjukskrivna blir vinnare medan höginkomsttagarna förlorar.

    Så blir det om oppositionen vinner valet 2010 och socialdemokraternas budgetförslag får dominera i en ny trepartiregering.

    Det är en budget med många plånboksfrågor som vänder sig till de breda grupperna, medelinkomsttagare med normalstora hus. Den har en tydlig fördelningsprofil”. slut citat.

    Hur kan det bli 4,5 miljoner som får höjd skatt?

    Det är de redan rika (höginkomsttagarna) som Du, jag och en liten del till som får en del skatter höjda – inte som du skriver vilket du säkert vet – men du måste ju följa alliansens mantra – ”lägre skatt för undersköterskor, busschaufförer bla. bla” – vi har nu hört detta till leda -be er reklambyrå hitta på något nytt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.