Ulf Grape

Ny semesterlag

 

Idag beslutar vi i riksdagen om en förenklad semesterlag. Som vanligt så vaknar facket när det är fråga om förändringar som rör arbetstagare. Att företräda sina medlemmar är precis vad de ska göra och det har kommit en skur av mail från olika fackförbund med uppmaningen att vi inte ska rösta igenom förslaget. Vi ger oss återigen på löntagarna, stjäl löntagarnas pengar och ger till arbetsgivarna, står det i några av mailen. Något högt tonläge kan jag tycka och dessutom tror jag att de har gjort en riktig tankevurpa. De påstår nämligen, helt felaktigt, att semesterlönerna kommer att sänkas eftersom beräkningsgrunden ändras. Men den nya ”sammalöneregeln” ger lika hög semesterlön som den gamla ”procentregeln”. Men det blir olika procentsiffor eftersom man räknar från olika håll. 10% av 100 blir 10 men om man lägger på 10 på 90 så har man ökat med drygt 11%. Matte kan vara svårt ibland.
Förändringarna som görs i semesterlagen är till för att förenkla och förtydliga en snårig och komplicerad lag. För alla som är anslutna till kollektivavtal blir det ingen skillnad alls eftersom kollektivavtalen ersätter semesterlagen och för övriga blir det heller ingen större skillnad.

5 kommentarer

  1. Pelle

    Den nya lagen påverkar väl inte dig?

    Enligt Anders Ågren (M) så har ni politiker ingen reglerad arbetstid och därför ingen semester – eller är det som jag upplever att ni alltid har semester?

  2. Ulf Grape

    Svar till Pelle (2009-11-25 16:58)
    Det stämmer! I det här uppdraget är jag i tjänst 365 dagar per år, så blir jag sjuk på julafton ska jag sjukanmäla mig, semesterlön har jag inte heller.

    Trist att du tycker att politiker alltid har semester, du är alltid välkommen att hälsa på mig i Riksdagen och avgöra själv.

  3. Pelle

    Ulf jag kommer gärna och hälsar på dig i riksdagen – vem betalar resa och hotellrum?

    Hör av dig så kommer jag på det ”allmännas” bekostnad – det är väl samma kassa som betalar dina resor och uppbehälle?

  4. .....

    Du har en ruskigt trist inställning Pelle. Jag är glad att politikerna på de här positionerna orkar.
    Har du tagit på dig några förtroendeuppdrag för andra?

  5. Pelle

    …säger – det kan du ge dig på – det har jag haft under hela mitt vuxna liv och har fortfarande – förtroendeuppdrag inom branchorganisationer och idrottsföreningar – detta på rent idell basis inget för egen försörjning – alltså uppdrag som är närande för organisationerna det berör – inte tärande som dessa politiker!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.