Ulf Grape

Partiledardebatt

Så är då valårets första partiledardebatt igång. Utgångsläget är ju att vi i Alliansen ligger efter i oppinionsmätningarna. Hörde igår att vi tappade 350 000 väljare under december ifjol, när sjukförsäkringsdebatten rasade som värst. Så det kommer att bli ett tufft valår. Lyckligtvis så har den rödgröna vänsterkartellens GEMENSAMMA politik redan börjat ifrågasättas. Jag berättade tidigare om deras närmast parodiska utspel i Sälen för några dagar sedan. Och sedan har det fortsatt med andra utspel på andra politikområden. Jag vet inte om det är ett mönster som vi kommer att få se mer av under våren, men svaren på hur deras poltik verkligen kommer att se ut ska först utredas under lång tid. Går väljarna verkigen på det? Kan de verkligen vinna val på att inte i förväg berätta hur Sverige ska styras under nästa mandatperiod?

Fredrik blickar framåt i sitt anförande. Det är viktigt för väljarna att i förväg berätta om hur den fortsatta utvecklingen för Sverige. Det är seriöst. Tre huvudpunkter i hans anförande. Arbetslinjen, välfärden, rättssamhället.  Den svenska modellen är att satsa på människorna, inte att satsa på system. Alliansen har tagit viktiga steg för att sänka trösklarna för att människor kan komma in på arbetsmarknaden, det arbetet kommer att fortsätta under nästa mandatperiod. Medarbetar och medborgare tillsammans, det är nästa steg för välfärdens Sverige. Moderaterna kommer att vara garanten för finansieringen av välfärden under nästa mandatperiod. Målet är 1% överskott i de offentliga finanserna.

Replik med Mona. Hon tycker att skattesänkningar har betalats med lånade pengar. Hon har lyckats glömma bort att vi är i en djup lågkonjunktur.

Sverige är på väg att komma ur finanskrisen och lågkonjunkturen som ett av de finansiellt starkaste länderna i hela Europa.

Lars Oly fokuserar på sjukförsäkringssystemen i sin replik. Han vill spendera hur mycket som helst. Men glömmer bort att det ska finansieras och det är pensionärerna blir de stora förlorarna. Pensionernas utveckling följer inkomstutvecklingen och om folk inte jobbar så blir kakan mindre.

Peter Eriksson tror att regeringsdugligheten kommer att bli en valfråga. Kritiserar att reformer slarvats fram. Ganska modigt om olyckan är framme och de rödgröna vinner nästa val.

Förmiddagen lär bli fortsatt intressant.

 

2 kommentarer

  1. Pelle

    Vilken härlig läsning är inte dagens opponionsundersökning – en klar ledning för det röd/gröna alternativet!

    Vi får hoppas att det fortsätter på den påbörjade vägen så att ledningen bara ökar och ökar fram till efter valet – lite synd bara att C och KD ”kravlat sig” över 4% gränsen men kan vi nog ändra på – dom hör inte hemma i riksdagen inte heller SD.

  2. Jonas E

    ”Den svenska modellen är att satsa på människorna, inte att satsa på system”.
    Så de stora utförsäkringarna som nu sker kallar ni att satsa på människan..Vård och rehabiliterings biten finns ännu inte, det är bara utförsäkringarna som kommit till stånd..Ser mer ut som ni satsar på systemet först och främst..Kan det bero på att man jagar pengar för att man vill ge dom rikaste ännu mer bidrag i form av skattesänkningar?.
    Finansieringen nämde Mona..när hon pratade om att 60% av de miljarder som gått till skattesänkningar gått till 10% av de rikaste..Inte svårt att gissa var hon vill jaga pengar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.