Ulf Grape

Jobbskatteavdragen

Sitter och läser i Riksrevisionens rapport om Jobbskatteavdraget. Det är helt klart intressanta slutsatser som detta oberoende granskningsorgan drar. Lite mer nyanserat än hur media beskriver skattesänkningarna och dess effekter.

Den nuvarande regeringen har under hela mandatperioden fokuserat arbetat med den helt centrala frågan om ekonomisk tillväxt för Sverige. Om vi överhuvudtaget ska klara de "demografiska utmaningarna" och vår gemensamma välfärd även i framtiden, måste vi redan nu ta tag i frågan. Att öka arbetskraftsutbudet, öka sysselsättningen och därigenom öka antalet arbetade timmar ger ökade skatteintäkter. Och för att stimulera detta har regeringen infört ett skatteavdrag för arbetsinkomster, det sk. jobbskatteavdraget. Det har gjorts i fyra steg och en normalinkomst innebär skattesänkningen en extra månadslön per år.

Nu konstaterar Riksrevisionen att hela reformen har potential att på lång sikt öka arbetsutbudet. Skattereformen har också förutsättningar att vara särskilt effektiv för att öka arbetsutbudet  för grupper med svag ställning på arbetsmarknaden. Regeringens politik får alltså avsedd effekt. Att hela reformen dessutom är delvis självfinansierande genom att skatteintäkterna ökar, gör ju inte reformen sämre. Vänsterkartellens snack om att regeringen lånar till skattesänkningar stämmer alltså inte med verkligheten, utan är en del i strategin att misskreditera. Att den globala lågkonjunkturen gjort att budgetunderskottet tillfälligt ökar vill vänstern inte låtsas om. Inte heller att skattereformen gör att Sverige kommer starkast och snabbast ur lågkonjunkuren i hela Europa. De vill ju istället höja skatterna, vilket skulle göra att vi stannar kvar längre i lågkonjunktur. Hur man nu kan vilja det.

Sen får man heller inte glömma att reformen har positiv effekt på hushållens ekonomi. Två hela månadslöner extra för ett hushåll ökar konsumtionen som i sin tur gör att Sveriges ekonomi växer. Som i sin tur gör att pensionerna ökar. Som sagt, frågan om tillväxt är central för hela Sverige och alla som bor och lever här. Det är bra att skatterna blir en valfråga.

7 kommentarer

  1. memento

    Skillnaden är att USA behöver mer av en svensk modell. Utökade jobbskatteavdrag i USA är pengar i sjön sett i termer av utväxling.

    Sverige behöver tvärtom sätta fart på ekonomin underifrån för att skapa sysselsättningsskapande incitament, dvs lägga grunden för företagsutveckling/högre sysselsättningsgrad. Ökade skatteintäkter självfinansierar. MEN 4e steget i JSA är inte nödvändigt i rådande krisläge. Nu ska man se om huset/infrastruktur och ge offentlig sektor extra stöd.

    USA och Sverige är inte jämförbara ekonomier. EN JSAreform slår helt olika. iom Lissabon/EU är dock JSA nödtvunget.

  2. Workingclasshero

    Fråga till Herr Moström.Varför avskyr du arbetare? Det verkar viktigt för dig att vanligt folk ska ha så lite pengar över som möjligt. Har du stora utgifter med att lyfta din pension eller? Betänk att det kostar att vara LO-arbetare, fackavgift, a-kassa bilkostnader och en del annat. Men som socialist anser du förstås att det inte ska löna sig att arbeta och att staten rår om alla löntagares pengar.

  3. Per-Ola Moström

    ”Workingclasshero” inbillar sig. Jag är för en rättvis förändring i skattepolitiken. Nu har lånade pengar ”östs” ut främst till de 20% som tjänar mest i landet!

    Men att kalla det för en ”jobbpolitik” det är det som är en myt! Visst har många fått mer i sin börs. Men samtidigt har a-kassa kraftigt höjts och andra avgifter.

    Statistik från SCB att en stor del av skattelättnader har gått till ”lyxkonsumtion”: Utlandskonsumtionen har ökat med 58% och utlandsresor o transport med 18%.

    Endast ca 10% till jobb!

    http://blogg.vk.se/pom/2010/01/11/myten-om-2-jobbskatteavdragets-effekter-152724

  4. Per-Ola Moström

    Efter att ha läst RAPPORTEN så funderar jag över Grapes förmågor?

    Citat:
    ”Risk att jobbskatteavdraget inte får förväntad effekt”

    ”bedömningar är mycket osäkra.”

    ”Riksrevisionens analys visar att de förväntade effekterna av reformen varierar beroende på val av datamängd. Dessutom har andra studier med liknande beräkningsmetod visat på lägre reformeffekter”

    ”En annan indikation på att reformeffekten kan vara avtagande är självfinansieringsgraden”

    Jag framhävdar att den effekt som regeringen torgför är en MYT!

    De jobb som skapats finns i huvudsak – i KINA och andra länder!

  5. Ulf Grape

    Svar till Per-Ola Moström (2010-02-03 20:29)
    Per-Ola, resultatet av regeringens ekonomiska politik hittills är att vi är det land i hela Europa som klarar oss bäst och snabbast kommer ur lågkonjunkturen. Grekland ska spara 3% av BNP vilket kommer att kännas av för alla greker, i Sverige kan vi redan nu planera för ytterligare reformer. RR’s prognos av de långsiktiga effekterna av JSA är 88,000 fler personer i arbete. Myt? Det får stå för dig, det är i alla fall inte regeringen som påstår detta.

  6. Jonas E

    ”RR’s prognos av de långsiktiga effekterna av JSA är 88,000 fler personer i arbete”. Hmmm lite matematik säger att varje jobb då kostat en bit under 1 miljon.
    Hur många offentliga jobb hade samma pengar gett?, dubbelt så många ungefär?!.

    ”i Sverige kan vi redan nu planera för ytterligare reformer”, jag bävar för vilka reformer som kommer on det inte blir regeringsskifte!: Än sämre A-kassa, fler sjuka som inte får vara sjuka, fler fattigpensionärer, mer utförsäljning av statliga vinstgivande bolag(vattenfall = 5,2 miljarder till stadskassan i år).
    Allt i skattesänkningens heliga tecken..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.