Ulf Grape

Pressmeddelande

 

Stockholm den 17 februari 2010
Moderater föreslår årlig minnesceremoni i riksdagen för fredssoldater
Söndagen den 7 februari miste ånyo två svenska officerare livet under den pågående fredsfrämjande insatsen i norra Afghanistan. Händelsen aktualiserar frågan om hur Sverige och riksdagen uppmärksammar de svenskar som tjänstgör och har tjänstgjort i militära insatser.
– Det är riksdagen som fattar beslut om att sända svenska soldater utomlands. Därför har riksdagen ett särskilt ansvar för att uppmärksamma dessa beundransvärda insatser, säger Rolf Gunnarsson, vice ordförande i riksdagens försvarsutskott.
Sverige har en stolt tradition av medverkan i fredsfrämjande operationer runt om i världen. Över 100 000 svenska kvinnor och män har tjänstgjort i Försvarsmaktens utlandsinsatser. Till dags dato har 80 personer av dessa omkommit. 
– Det är viktigt att riksdagen visar sitt stöd till de svenska soldater som tjänstgör utomlands. Därför har vi moderater i försvarsutskottet skrivit brev till talmannen och föreslagit en särskild årlig minnesceremoni i riksdagen. Ceremonin ska hedra de svenska kvinnor och män som tjänstgör och har tjänstgjort i fredsfrämjande insatser samt till minne av dem som har omkommit i fredens tjänst, avslutar Rolf Gunnarsson.

Övriga moderater i försvarsutskottet är Karin Enström, Nils Oskar Nilsson, Isabella Jernbeck, Rolf K Nilsson och 1:e ersättare Ulf Grape.

För mer information kontakta Rolf Gunnarsson eller någon av ovanstående moderata ledamöter i försvarsutskottet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.