Ulf Grape

Företagsbesök i städbranschen

Idag har jag besökt ett städföretag i inlandet för att diskutera RUT-avdraget och för att få veta mer om deras verksamhet. Som i många andra kommuner, där sossarna styr, lyser de kommunala städuppdragen med sin frånvaro. Så deras verksamhet fokuserar på privatmarknaden och industrin. Ett intressant utvecklingsområde för dem är att erbjuda sina tjänster till hushåll som anlitar hemtjänsten. Jag berättade att det på andra håll i landet har fallit mycket väl ut att städföretagen städar och hemtjänsten tar hand om de gamla. På så vis blir kvalitén på både städningen och omvårdnaden bättre, utan att det för den skull kostar mer.

Både jag och den företagare jag träffade har svårt att förstå vänstersidans resonemang vad gäller både RUT och ROT. Svarta jobb blir vita vilket innebär att de anställda får både lön, försäkringar och pensionspoäng. Staten får ökade skatteintäkter både för att verksamheten är vit men också för att fler människor får jobb. Varje gång någon går från arbetslöshet till arbete är det en dubbel vinst både för statskassan och för den som fått ett jobb. Men det är tydligen inte nog tunga argument för vänstersidan. Nej, istället drivs de av något kryptiskt rättvisetänk. Låt hellre folk jobba svart eller gå arbetslösa än att låta någon få hjälp med städningen hemma för det är inte rättvist eftersom inte ”alla” kan utnyttja avdraget. Det blir ju kontentan av deras resonemang. Sett i ett större perspektiv så är detta ett typexempel på att framförallt sossarna tappat kontakten med vanligt folk som har värderingen att man ska arbeta och göra rätt för sig. Dessa värderingar har vänstern och miljöpartiet aldrig haft eftersom därifrån har det kommit förslag om medborgarlön och andra stolligheter. Så det är inte svårt att inse vem som fått ge sig i vänsterkartellens förhandlingar om RUT och ROT.

5 kommentarer

  1. Jonas E

    Tappat kontakten med vanligt folk är väl framför allt Alliansens signum.

    http://www.expressen.se/Nyheter/1.1701097/hemliga-planen-sank-lonerna

    Att skapa ett skapa stora klyftor i samhället är tydligen en medveten strategi innom Alliansen.
    Stora klyftor drabbar framförallt det ”vanliga folket”.

    Mer som drabbat det ”vanliga” Folket”: Utförsäkringar av sjuka, 25.000 fler arbetslösa innom vård och omsorg, 50% fler i försörjningsstöd, försämringen av A-kassan.
    Det finns alltså bättre ställen att satsa skattepengar på än att ge en städrabatt åt de rika.

    Alliansen = Utanförskaparna.

  2. Ulf Grape

    Svar till Jonas E (2010-03-09 12:38)
    Jonas,
    som du kanske förstår så håller jag inte med dig i din analys. Under 14 år hade sossarna strategin att den som inte platsade blev förtidspensionär med 64% av sin tidigare lön som inkomst. Det skapar klyftor och utanförskap! Alliansregeringen sänker skatten, mest för de som tjänar minst, det minskar klyftorna. Det ”vanliga folket” har fått en hel månadslön extra per år att röra sig med.

  3. Jonas E

    10% av de rikaste fick 50% av skatte pengarna.
    Låginkomsttagare drabbas av alla höjda avgifter, och avskaffade avdrag(tex A-kassa), så i slutändan blir det inte mycket plus, om ens något alls.
    Bildt regeringen stod för den enskillt största ökningen av förtidspensionärer, sen så har det stadigt minskat under (S) regeringar.
    Samma sak nu när den absolut största ökningen av klyftorna sker i början av er mandatperiod.
    Att gå från en tidigare dräglig inkomst till en betydligt sämre som Utförsäkrade gör, minskar inga klyftor.
    Att skapa klyftor är alliansens politik, påstå annat är dimmridåer.

  4. Jonas E

    Sifforna på 10% vs 50% : riksdagens utredningstjänst.

    Ökningen av klyftorna kommer från en LO rapport.

    Statistiken över förtidspensioneringar står att finna i FK:s siffror, och i SCB siffror.

    Förslag till läsning, notera att alla siffror på denna sida är länkade till FK:s statistik, SCB:s statistik, atiklar, osov.
    Så det är inga påhitt som dom kommer med på denna hemsida.

    https://docs.google.com/Doc?docid=0ATrBafj6kOlaZGdobXNwNnFfMTl4Zm5tY2hq&hl=sv

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.