Ulf Grape

USA-frossa!

Har i eftermiddag varit med i radions Studio ett och debatterat amerikanska flygvapnets förfrågan att få samöva tillsammans med F21. Min debattmotståndare var Anna Ek och hon är ordförande i Svenska Freds. Det är väl inte svårt att lista ut vem av oss som var för och vem som var emot. Hennes argument mot att låta amerikanarna flygöva här i Sverige var att vi inte ska vara för nära amerikanska försvaret för då kan vi ofrivilligt dras med i krig. Nåja. Vi har ju trots allt samövat både här hemma och utomlands med både USA och flera andra länder, däribland Ryssland. Jag tycker att Sverige visar internationell solidaritet genom att också hjälpa till i väpnade konflikter. Vi gör det tillsammans med andra länder och för att det ska fungera bra så måste vi ju öva tillsammans. Close Air Support, eller precisionsbombning på svenska, är kanske det som alla behöver öva allra mest. Inte minst för att minska civila förluster. Att fälla en bomb mot ett militärfordon som står några meter från ett hus är inget man gör med ”vänsterhanden” med mindre än att också huset och dess innevånare stryker med.

Sedan får man i sammanhanget inte glömma att internationell militär test- och övningsverksamhet skapar jobb här uppe i norrland. Precis som biltestverksamheten och tågtestverksamheten, skapar jobb här.
 
Till sist kan jag inte låta bli att förundras över medias rubriksättning när det blev känt att en förfrågan från USA kommit till Försvaret. ”USA bombar i Norrbotten” och ”USA-bomber över Norrbotten”. De har frågat om de får träna på att fälla bomber som inte ens har något sprängmedel i sig….

8 kommentarer

  1. Ulf Grape

    Svar till Pelle (2010-03-09 18:33)
    Pelle,
    slutnotan för RUT blir någonstans mellan -0,6 miljarer till ett plus i statskassan. Samtidigt kommer arbetslösheten troligtvis att bli valets viktigaste fråga. Här har redan 11000 personer fått ett jobb, varav de flesta kommer från arbetslöshet. Man kan välja att tycka detta är bra eller så kan man välja att tycka det är orättvist att det är ”de besuttna” som betalar så att slutnotan blir noll för staten.

  2. Per-Ola Moström

    Vilken gissad siffra på antalet pig-jobb!

    Med enkel matematik får man fram 2350 jobb! Inte 11000 jobb!

    283 miljoner har betalats ut på ett halvår av staten i pigavdraget 2009. Med en beräkning på 150 kr/timme blir det: 2350 årstjänster å 1600 timmar per år.

    Maud Olofsson och Ulf Grape drömmer om jobb!
    Kolla fakta först!

  3. Ulf Grape

    Svar till Per-Ola Moström (2010-03-09 22:45)
    Per-Ola,
    de officiella beräkningar jag har tagit del av nämner den siffran. Om du har en tillförlitligare beräkningsmodell tycker jag att du ska vända dig till SCB och verifiera din modell.

  4. Ulf Grape

    Svar till Arbetare (2010-03-09 22:47)
    Hej Arbetare,
    det är svårt att bevisa en framtida bedömning innan den inträffat. Siffrorna kommer från Finansdepartementet.

  5. Arbetare

    Tack,och men var kan jag läsa om den uppskattningen,alltså en hänvisning, tack.” Den blir”, skriver du, -ingen reserevation för”det är svårt att bevisa en framtida bedömning ”.
    Viktigt med det du skriver som sanning. Visa källa, tack.

  6. Jonas E

    OM! 11.000 NYA jobb kommit genom RUT, så förutsätter det att det inte fanns en enda som jobbade med den typen av jobb innan, för den verksamheten har just ca 11.000 anställda totalt sett – LOGIK!.
    ”Sanningen” på hur många NYA jobb det gett tycks mest bero på vilkne partifärg man har, än på fakta.
    För jag har sett siffror från 11.000 och ända ner till bara 400 arbetstillfällen beroende på vem som räknar.
    400 låter tvivelaktigt, men 11.000 är ju rena fantasin.
    Faktabasen i Alliansens siffror vilar på ytterst svag grund, men grundlösa fakta tycks ju vara Alliansens signum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.