Ulf Grape

Upprörda känslor

Dagen i den politiska stormens öga blev ungefär som jag misstänkte. Det var rätt många upprörda känslor och flera av deltagarna undrade vad Sverige håller på med. En enda tyckte att det var bra att Sverige erkänner folkmorden 1915. Men inte av det skälet att man ska gräva i det förflutna, utan för att vi måste lära oss av historien och se till att det inte händer igen. Det kanske man hade kunnat utan att Sverige bidrar till att göra politik av historien. Det finns redan tillräckligt av den varan här i Kaukasus.

Jag beklagade det inträffade för den turkiska delegationen redan i morse och berättade också att Carl Bildt uttryckt en stor besvikelse över Riksdagens beslut. Det gjorde intryck för när det blev dags för lunch bjöd de tre delegaterna in mig att slå mig ner vi deras bord. Där fick jag chansen att berätta att det är svenska kommunister som drivit frågan om att erkänna folkmordet sedan något år tillbaka. I grunden är det för att störa processen med att Turkiet blir medlem i EU. Vänstern i Sverige är ju som bekant motsåndare mot EU och tog tillfället i akt för att visa det. Det nu vänstern gjort, i tron att det ska hjälpa Armenien, kan visa sig få precis motsatt effekt. Armenien är ett litet land med stora ekonomiska bekymmer, inklämt mellan Svarta havet och Kaspiska havet, utan att för den skull ha tillgång till handelsvägarna till sjöss. I väster har landet en mångårig konflikt med Azerbadjan och i öster har gränsen till Turkiet varit stängd i 17 år. Så för två år sedan började relationerna med Turkiet tina upp och startskottet för det var något så enkelt som en kvalmatch i fotboll mellan Turkiet och Armenien. Efter det har en försoningsprocess startat och som en del i den ingick också att gräva i deras gemensamma historia. En annan och minst lika viktig del var att öppna gränsen och öppna upp för handel och turism. Så kommer då Sverige och några andra länder på att man måste klämma på denna ömma punkt  just nu för att visa för övriga världen att vi är "Bror Duktig". Effekten av detta har vi sett redan idag med ambassadörer som kallas hem och bottenfrusna diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Turkiet. Vänstern kommer säkert också att uppnå syftet med att störa Turkiets medlemsansökan till EU, med allt vad det innebär med att komma tillrätta med Turkiets problem med mänskliga rättigheter. Men det värsta är nog ändå att Armenien med sina 3 miljoner invånare förblir ett inklämt land utan förutsättningar att komma tillrätta med sin skrala ekonomi. Kommunister och konfliktlösning är och förblir magnetiska motpoler, oavsett vilket land de kommer ifrån.

10 kommentarer

  1. Räsep

    I en uppslagsbok har jag läst att det finns kurder i Turkiet. Hur upplever du Ulf Grape att Turkiet hanterat sina bröderfolk (säger inte minoriteter för det är missledande när det handlar om urprungsbefolkning)? Hur hanterar man det kurdiska språket och yttrandefriheten?
    Rent trams att det handlar om EU-inträde. Den dagen Turkiet lägger enhetskulturen och Atatürk i malpåse kanske vi kan tänka på EU.

  2. Alejandro Caviedes

    Vilket bortförklarande! Det mår vara kommunister som drivit frågan i sverige om erkännandet av folkmordet, men det är faktiskt inte kommunisterna som har majoritet i riksdagen, som klubbat beslutet om att göra erkännandet. Hade högern velat stoppa beslutet, hade de gjort det.

  3. Jonas E

    Jag är tveksam till att vänstern har den makten inom EU så att dom kan störa en medlemsansökan.
    Turkiet har en del att göra i sin syn på demokrati och mänskliga rättigheten innan dom överhuvudtaget har i EU att göra.
    Behandlingen av Kurderna är ett bra exempel.
    Sen så borde man inte kunna störa en försoningsprocess med sanningen, för just sanningen borde vara en del i processsen.
    Jag tar inte ställning till om rikstagens beslut var rätt eller fel, men jag har svårt att förstå varför fakta baserad sanning skulle vara fel?.

  4. Ulf Grape

    Svar till Räsep (2010-03-12 18:46)
    Räsep,
    Turkiet har många svårigheter kvar att lösa innan de kommer med i EU. Precis som du påpekar så är Armenien bara en av svårigheterna för Turkiet, yttrandefrihet en annan.

  5. Ulf Grape

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-03-12 19:27)
    Då hade vi behövt hjälp av sossarna, att några av dem hade kurage nog att rösta enligt sin övertygelse. Men det gjorde dom inte.

  6. Ulf Grape

    Svar till Vidar (2010-03-14 09:17)
    Vidar, vad står du för?
    Jag tvivlar inte på att miljoner människor, bl.a. armenier dödades 1915-16 i det osmanska riket. Men är det Sveriges Riksdags uppgift att fastställa att detta var folkmord? Jag tycker inte det av tre skäl. 1)Osmanska riket är inte liktydigt med dagens Turkiet. 2) Det juridiska begreppet folkmord instiftades 1948. 3) En försoningsprocess mellan Turkiet och Armenien hade redan startat så att Sverige strör salt i såren är inte på något sätt till hjälp för vare sig Armenien eller Turkiet, kanske allra minst för Armenien.

  7. Vidar

    Ulf jag står för mina ord och inte som din partiledare och ni andra moderater som vänder kappan efter vinden!

  8. Magnus

    Om du tycker att folkmordet på armenierna inte var ett folkmord eftersom det ägde rum före folkmordsbegreppets tillkomst 1948, då kan du inte säga att förintelsen var ett folkmord på judar. Detta är ju absurt! Det är ju som Alejandro säger bara bortförklaringar

  9. Ulf Grape

    Svar till Magnus (2010-03-14 19:23)
    Jag tycker inte att det är Sveriges Riksdags uppgift att avgöra om detta är folkmord. FN har inrättat en domstol i Haag för att hantera den här typen av frågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.