Ulf Grape

Brott och straff

Att berätta vad man gjort brukar inte hjälpa en sittande regering att bli omvald. Nej, väljarna kräver att man berättar vad man tänker göra om man får förnyat förtroende. Likafullt tänker jag ta upp några saker som Alliansregeringen gjort inom området brott och straff.

Att öka antalet poliser känns som en förutsättning för att kunna möta ett allt hårdare samhälle med en ökande organiserad brottslighet. Det har den här regeringen också satsat på. Men lika viktigt är att konsekvenserna av att begå brott skärps på en del områden. Straffen för allvarliga våldsbrott höjs från och med 1 juli i år. Men både försvårande och förmildrande omständigheter, återfall och brott i organiserad form kommer att få större genomslag vid straffvärdesbedömningen. Det införs också en ny brottsrubricering ”Synnerligen grov misshandel”. Att misshandla en rullstolsbunden eller att ge sig på en gammal människa som inte har en chans att värja sig – det är inte ok! Det är för denna typ av övergrepp som den nya rubriceringen införs och den har också en hårdare och längre straffskala.
Att ungdomar begår brott är ett bekymmer på flera sätt. Inte minst för ungdomarna själva som riskerar att hamna snett för resten av livet. Ett av grundproblemen är att ungdomar under 15 år som begår allvarliga brott inte hamnar hos de rättsvårdande myndigheterna utan hos socialtjänsten. Socialtjänsten gör säker allt de kan för att prata den unge brottslingen tillrätta men någon brottsutredning görs inte. Steget att fortsätta att begå brott är därför inte långt. Men nu får polisen rätt att utreda brott som ger minst 2 års fängelse även om förövaren är under 15 år. Det är bra, både för samhället och för den unge själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.