Ulf Grape

Näringslivspolitiska rådet

Har precis kommit tillbaka från en förmiddag med Näringslivspolitiska rådet. Svenskt Näringsliv, Företagarna, Västerbottens Handelskammare och LRF anordnar ungefär två gånger per år ett paneldiskussion i aktuella ämnen som rör företag och företagande. Den här gången gick mötet under temat "Varför ska Västerbottens företagare rösta på dig i höstens val?" Inbjudna politiker var förutom jag själv, Åke Sandström (c), Lars Lilja (s) och Jonas Sjöstedt (v).

Jag tror att alla som insett att företagare och företagande är nyckeln till hela vårt välstånd också väljer parti utifrån dess grundläggande inställning till ägande och företagande. Hela vår skattefinansierade välfärd står och faller med ett bra näringslivsklimat. Moderaterna värnar enskilt ägande och tycker att det är bra att företag gör vinster. Dels blir det skatteintäkter på vinsterna, dels används vinsterna till att investera i både den egna och andra verksamheter. Jag tycker också att det är bra att företagare lyckas. Det skapar en positiv drivkraft till att fler vågar prova på att starta eget. Vi behöver uppmuntra entreprenörsskap och inte bara fokusera på ett samhälle där vi har traditionella anställningar.

Ett problem som de flesta företag har bekymmer med är kapitalbrist. Det kostar pengar att expandera eller utveckla nya affärsidéer och för få företag har kunnat bygga upp en egen kassa som kan finansiera utvecklingen. Vårt nuvarande system med att beskatta företag och sedan fördela bidrag och finansiering har sina brister. En av bristerna är att den politiska styrningen av hur pengarna fördelas ibland är för stor. En annan är att verkningsgraden på pengarna är låg på grund av att det kostar en hiskelig massa att administrera. Jag tror att det skulle gynna utvecklngen om kapitalmängden i näringslivet fick öka. Det skulle göra att fler företag själva kunde finansiera sin egen utveckling och kanske också finansiera andra affärsidéer som bygger på marknadens behov och inte på politikers önskan. Det blir nog helt enkelt fler livskraftiga företag på det sättet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.