Ulf Grape

Jämställt företagarindex 2010

 

Jämställdhet mellan kvinnor och män kan mätas på flera sätt. Ett sätt är att mäta hur många företagare som är kvinnor. Det har Företagarna nu gjort för tredje året i rad i alla Sveriges 290 kommuner. För Västerbottens del finns både riktiga glädjekommuner, men samtidigt några riktiga sorgebarn. Bäst i länet är Åsele tätt följt av Dorotea och Storuman. Sämst är Norsjö tätt följt av Skellefteå och Umeå.
För att få en lite mer nyanserad bild av kvinnligt företagande i kommunerna har man inte bara mätt hur stor andel av företagen som drivs av kvinnor, utan även hur många kvinnor som driver företag i traditionellt mansdominerade branscher och hur åldersstrukturen ser ut bland kvinnligt företagande. Om det finns en stor andel kvinnoföretagare i mansdominerade branscher, tyder det på ett driftigt och nytänkande företagande i kommunen. Är företagarkvinnorna dessutom relativt unga, pekar det på ett nyfiket och dynamiskt näringsliv. Och om en stor andel av kvinnorna i arbetsför ålder är företagare, visar det på att kvinnorna i kommunen är företagsamma. Vägs allt samman blir det Jämställt företagarindex.
Noterbart är att våra två största kommuner Umeå och Skellefteå är bland de absolut sämsta kommunerna i hela landet på kvinnligt företagande. Men det är inte så konstigt, sossestyrda sedan urminnes tider och i sådana kommuner gäller en viss ordning. Som till exempel att kvinnor som jobbar med vård och omsorg och vill starta eget i den branschen, inte får göra det.

 

Hela rapporten hittar du här: http://www.foretagarna.se/Aktuellt-och-opinion/Rapporter/-2010-/Jamstallt-foretagarindex-2010/

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.