Ulf Grape

Ett historiskt beslut för Försvarsmakten

Idag fattar vi beslut om ett nytt personalförsörjningssystem för Försvarsmakten. Det är på tiden att Försvarsmakten får möjlighet att rekrytera folk som vill vara där och göra en insats för landet. Fram till nu så har personalförsörjningen gått till så att unga män kallas med stöd av pliktlagen till mönstring och sedan grundutbildning. Många lever i tron att det är som förr, att samtliga 60000 18-åringar i en årskull gör lumpen och formas från pojkar till män, men så är det inte. Idag gör ungefär 5000 killar och någon enstaka tjej lumpen. Den övervägande majoriteten av dessa försvinner sedan för gott från Försvarsmakten. Man lägger alltså ner stora resurser på att utbilda människor som inte blir till någon nytta för Försvarsmakten. Dessutom kan en värnpliktig inte delta i någon internationell tjänstgöring med mindre än att Sverige är hotat och regering och riksdag beslutat om allmän mobilisering.

Men nu blir det ändring på det när rekryteringen blir frivillig. Dessutom öppnas möjligheten för både killar och tjejer att söka sig till Försvarsmakten. Nu kommer det alltså att bli möjligt att bygga ett försvar med högre kompetens och tillgänglighet som både kan försvara Sverige och hjälpa till i internationella insatser.

Vi röstar också igenom en ny veteranpolitik. Man blir veteran om man deltagit i en internationell insats. Svenska soldater har deltagit i internationella insatser i över 60 år men hittills har de vare sig hedrats för sina insatser eller tagits om hand av Försvarsmakten om dom skadats under sin utlandstjänstgöring. Nu ändrar vi på det också.

Vänsterkartellen är som vanligt emot. Man är emot att göra personalrekryteringen frivillig och man är emot att Sverige ställer upp för de soldater som ställt upp för internationell fred och säkerhet. Deras argument spretar mellan partierna och är, milt uttryckt, svaga. Debatten börjar nu klockan 09:00.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.