Ulf Grape

Försvarsutspel

Dagen efter att vi i Riksdagen fattat beslut om en ny personalförsörjning för det nya försvaret, så gör sig Folkpartiet påminda igen. Idag är det ett utspel om att försvaret av Sverige måste öka. Det kan vara värt att påminna folkpartister och andra att det inriktningsbeslut som vi fattade ifjol, och som gäller i 5 år, hade ett väsentligt syfte: Att öka den svenska försvarsförmågan. Från dagens drygt 11,000 soldater som kan vara stridsberedda inom ett år, till 50,000 soldater och hemvärnssoldater som kan försvara Sverige direkt, d.v.s. inom allt från den minut det tar att skicka iväg Gripenplan, till någon vecka för de förband som tar längst tid på sig. Folkpartiet må ursäkta, men dagens utspel känns som ett kraftfullt slag i luften. Björklunds förslag har prövats i Alliansen och avfärdats redan i samband med rikskonferensen Folk & Försvar i Sälen i januari. Det kostar helt enkelt miljarder som inte är beslutade. Dessutom skapar såna här utspel bara oro i den organisation som just nu genomgår sin största omställning på flera decennier. Björklund har haft åtta budgetprocesser på sig att diva på och finansiera ökade försvarsutgifter. Men det har han inte gjort. Istället föreslog Folkpartiet, så sent som för ett drygt år sedan, att antalet Gripenplan skulle reduceras från dagens drygt 100 till 48. Vi jobbar i en förtroendebransch, något som man bör komma ihåg även under ett valår.

Etiketter: ,

5 kommentarer

  1. John

    Hej
    Nja, du är som inte på rätt spår. Visst, ni vill öka tillgängligheten men av dessa 50 000 soldater så är den övervägande delen ”Hemvärnare” samt officerare o sjömän, piloter etc. Ser man bara på traditionella soldater så är det en minskning, dvs ungefär till 8-10 000 personer. Hemvärnet minskas också.
    Så att säga att tillgängligheten ökar är rätt men att kalla alla dessa 50 000 för soldater är helt fel, det kanske rör sig om ca 35 000 stridande varav en liten del soldater under anställning. Samma sak med eran minskning av material. Ryssland med sina 35 000 stridsfordon skrattar bara.

  2. Ulf Grape

    Svar till John (2010-05-20 15:16)
    John, det gjorde jag inte heller. Jag skrev att det är soldater och hemvärnssoldater. Men att gå från dagens läge där ca 11,000 soldater, varav ungefär hälften är värnpliktiga, kan vara stridsberedda inom 1 år till, som du säger, 35,000 stridande direkt om så skulle behövas är en väsentlig förändring av vår försvarsförmåga. Den här regeringen är den första på många, många år som inte skär ner på försvaret och det gäller också materielanskaffningen.

  3. John

    35 000 stridande direkt är ändå en nedskärning av försvarsförmågan, även om du nu mätar den i insatstid, eftersom mängden stridande minskar. Även om vi satsar på kvalité istället för kvantité så gör andra de också. Om då alla har en hög kvalité som så att säga gör att vi tar ut varandra, då är det numerären som avgör. Och i o med denna nedskärning av personer i försvaret men med kortare insatstid så har ni också gjort att materiel måste tas bort, ex på det är ca 120 stridsvagnar som inte används pga att numerären har minskat. Så, du har fel gällande material anskaffningen, den minskar också.

  4. Ulf Grape

    Svar till John (2010-05-21 21:59)
    John, jag tror inte att jag har fel beträffande materielanskaffningen. Däremot ändras hela försvaret från gamla tidens invasionshot till ett snabbrörligt insatsförsvar. Därför satsar vi nu på materiel som behövs i morgondagens konflikter, tex nya medeltunga helikoptrar, nya ubåtar och uppgradering av JAS Gripen. Även om stridsvagnar fortfarande behövs, så är de bäst på att mota ett invasionshot.

  5. John

    Precis, och om det då skulle uppstå en situation där dessa stridsvagnar behövs, så har vi inga. Ni har många ggr tagit upp kriget i Georgien som exempel på snabbhet. Där var det inte u-båtar o flygplan som användes utan fordon. Inga plan el båtar räcker för att avvisa en makt på marken. Plan o båtar är kompletteringsutrustning men för att avvisa en främmande makt behövs det utrustning på marken. Det har vi snart ingen. Och ni pratar om att det inte finns ett hot på minst 10 år, vad går snabbast att ändra,utrustningstillgång el politisk vilja? Jo, politisk vilja,redan om ett år kan behovet bli.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.