Ulf Grape

Hemvärnet firar 70 år!

 

Nu på lördag, den 29 maj firar Hemvärnet 70 år. Då, 1940 när Hemvärnet bildades, var Sverige minst sagt inklämt mellan krig. Finska vinterkriget 1939-40 och den tyska invasionen av Danmark och Norge i april 1940 ställde Sverige inför det direkta hotet att också bli invaderade, trots vår neutralitet. Finland var ju också neutralt men det brydde sig Sovjet väldigt lite om när man gick över gränsen. Den allmänna inställningen här hemma var nog att Hitler inte heller skulle bry sig särskilt mycket om att vi var neutrala. Som en följd av händelserna i våra grannländer växte försvarsviljan snabbt hos det svenska folket, över hela landet och i alla samhällsklasser. För att få en struktur och organisation på alla som ville hjälpa till att försvara Sverige bildades Hemvärnet. Rent folkrättsligt var det också viktigt att Hemvärnet bildades som ett fjärde vapenslag i försvarsmakten och underställt krigslagarna. Om tyskarna, eller för den delen Sovjet, invaderat Sverige och civila skjutit soldater, hade det säkert skapat vissa juridiska problem om de inte var organiserade i ett Hemvärn. Nu var risken inte så stor även i Hemvärnet att någon skulle skjuta på fienden för vi hade nämligen lånat ut 75,000 gevär till Finland så att dom skulle kunna försvara sig. Så det rådde akut brist på vapen, men det löstes med att privatpersoner lånade ut sina älgstudsare och vad det kunde vara till Hemvärnet.
En av de viktigaste uppgifterna som Hemvärnet haft ända sedan starten var och är att utbilda. Utbilda hur man hanterar ett vapen, hur man försvarar ett skyddsobjekt, vilka lagar och regler som gäller i krig och kris och hur man organiserar sig för att bäst möta ett hot. Från början var det som sagt att lära hemvärnssoldaterna att hantera en älgstudsare eller ett salongsgevär, men idag har man lika modern utrustning som kollegorna i försvaret.  För Hemvärnet är idag en integrerad del i den svenska försvarsmakten. De övar och tränar för att kunna stödja och skydda det civila samhället så numera övar man lika ofta inne i städer som ute i skogen. Varje år ställer Hemvärnet upp med tusentals timmar för att hjälpa kommunernas räddningstjänster med allt från stormar och översvämningar till att leta personer som försvunnit.
Nu fyller man alltså 70 år och det firas på flera sätt.  Man har satt upp en stor informationsmonter på Centralstationen i Stockholm där man informerar om Hemvärnet och tar emot intresseanmälningar. Min kollega Harald, som till vardags jobbar på vårt partikansli i Umeå, är en av informatörerna i montern. När jag besökte montern idag så visade det sig att alla informatörerna kom från Västerbotten. Kul! Man har också satt upp en Bataljonsstab i Kungsträdgården och man vaktar utanför både Riksdagen och Slottet. Runt om i landet pågår också hemvärnsövningar och jag ska åka till Storuman på lördag för att vara med på övningen. Det ska bli kul det också.

Harald Svensson i Hemvärnets snygga monter på Centralstationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.