Ulf Grape

Hemvärnsövning i Storuman

Slänger in ett vedträ i kaminen i stugan medan jag reflekterar över dagens besök på Hemvärnets övning i Storuman. Eftersom jag ska vara i Vilhelmina i morgon passar stugan nära Dikanäs bra som övernattningsställe. Här har våren inte kommit lika långt, björkarna har inte slagit ut och lite här och var finns snö kvar i skogen.

Västerbottensgruppen passade på lagom till Hemvärnets 70-års jubileum att öva i skogarna kring samhället. Och för att fira högtidsdagen marscherade man tillsammans med Hemvärnets musikkår som också gav en konsert på torget. Rätt mycket folk hade samlats för att både lyssna på musiken och ta en fika.
Det första jag tänker på är folkförankring. Vi har ju för bara någon vecka sedan beslutat att hela försvarets personalförsörjning ska ske med att man frivilligt söker till försvaret, istället för att man blir inkallad till värnplikt. Under debatten har man hela tiden från vänsterkartellens sida hävdat att vi förlorar folkförankringen om vi låter värnpliktslagen bli vilande.  Ur en normal årskull på 130,000 18-åringar har de senaste åren 5,000 unga män kallats till militärtjänstgöring. Detta hävdar man alltså är grunden för försvarets folkförankring. Tveksamt! Och än mer tveksamt blir resonemanget när man träffar över 200 personer i alla åldrar och från olika yrkesgrupper som frivilligt sover i tält och tränar för att skydda en tv-mast i regn och rusk. Dessutom tycker de att det är kul. Här kan man prata om folkförankring!
Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.