Ulf Grape

40 000 jobb hotas om Vänsterkartellen vinner valet!

Svenskt Näringslivs konjunkurrapport visar med all önskvärd tydlighet att Sverige står inför ett vägval – Alliansens arbetslinje eller Vänsterkartellens arbetsfientliga linje.

Storstadslänen leder återhämtningen

I många europeiska länder arbetas en starkare tillväxtpolitik fram. Tillsammans med en expansiv pen­ningpolitik innebär det att statsskuldkrisen kan få en oväntat tillväxtfrämjande effekt för Sverige och på sikt även i andra delar av Europa. I bedömningen visas regionala sysselsätt­ningspro­gno­ser. För första gången på tre decennier har storstäder klarat sig bäst genom en lågkonjunktur. Det präglar också återhämtningen under de kommande två åren

Statsskuldkrisen i en rad europeiska länder kräver omfattande besparingar vilket har en ome­delbar tillväxthämmande effekt. Osäkerheten ökar och bankutlåningen till invester­ingar bromsas. Sparpaketen kan dock i kombi­nation med expan­siv pen­ningpolitik, en fallande euro och tillväxtreformer skapa ett tillväxtfrämjande klimat på sikt.

Utvecklingen liknar den "chockterapi" som många östeuropeiska länder gick igenom efter järnridåns fall och som i efterhand visade sig vara lyckosam. Saneringen av de offentliga finanserna bör bestå av utgiftsnedskärningar snarare än skattehöjningar och kombineras med en mer aktiv tillväxtpolitik.

Konjunkturen i Sverige återhämtar sig i oväntat snabb takt. Uppgången är bred och gäller i stort sett alla branscher. Arbetsmarkna­den förbättras och sysselsättningen börjar öka redan till hösten. En regional nedbrytning visar att storstadslänen har haft en bra sysselsättningsutveckling under lågkonjunkturen. Storstäderna förväntas också leda utvecklingen de kommande åren.

Många tjänstebranscher, som är relativt tunga i storstäderna, har knappt känt av någon lågkonjunktur utan istället ökat sysselsättningen under perioden. De senaste årens tillväxt­främjande politik med jobbskatteavdrag och RUT-avdrag har bidragit till denna utveckling.

Vår prognos utgår från den nuvarande politiken, men en alternativ analys visar att bortåt 40 000 jobb hotas vid ett regeringsskifte. De negativa effekter som höjda skatter har på inve­steringar och sysselsätt­ning vägs inte upp av fler jobb i kommuner och landsting.

Etiketter: , , , ,

12 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Oj,det var mycket,och företagarna har alltid haft rätt?
    en undran,varför är vi det land i Europa som har flest utflaggningar inom handelsflottan? varför är vi enda landet i stort sett utan tonnageskatt?
    Varför är vi i Sverige inte kapabla att ha statliga företag typ Vattenfall när Finland och Norge kan äga det i Sverige?

    Är det pga av odugliga politiker i vår regering och riksdag? Är det inte Ni som ska säljas ut i så fall?

  2. Ulf Grape

    Svar till Lars Gidlöf (2010-06-10 13:38)
    Lars,
    Vattenfall är statligt ägt.
    Om jag förstår dig rätt så tycker du att mängden statliga företgag är ett mått på politikers duglighet. Jag tror att det finns andra sätt att mäta.

  3. Ulf Grape

    Svar till Pär Andersson (2010-06-10 14:07)
    Att Alliansens politik skulle vara arbetarfientlig håller jag inte med om. Tvärtom. Sedan kan det vara bekvämt att låta påskina att det är politiker som sätter lönerna på arbetsmarknaden, för att vinkla sina argument. Den svenska modellen bygger på att det är arbetsmarknadens parter som sätter lönerna och i år landade löneökningarna på ca 3% vilket ger ungefär 500 kr netto. Det politiker påverkar är skatterna och de har sänkts med i genomsnitt 1700 kr/mån för en normallön.

  4. Lars Gidlöf

    Ulf
    Klart jag vet att Vattenfall är statligt ägt, men Alliansregering vill sälja ut det, min fråga var, och jag uppfattade den som lättförstårlig varför vi i Sverige inte kan äga Vattenfall då den finlänska resp norska staten kan äga energibolag?

    Varför kan vi i Sverige då inte göra det? Enkel fråga som borde ge ett enkelt svar

  5. Ulf Grape

    Svar till Lars Gidlöf (2010-06-11 10:12)
    Lars,
    Vattenfall är inte till salu!
    I propositionen som ligger till grund för beslutet av att bl.a. sälja Vin&Sprit står följande: ”I budgetpropositionen för 2007 angav regeringen att det inte är aktuellt att sälja Vattenfall AB och Luossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB). Den bedömningen kvarstår.”
    Sanningshalten i påståendet att Alliansregeringen vill sälja Vattenfall är alltså noll.

  6. Lars Gidlöf

    Oj,vet Ni inte vad Ni gör i Alliansregeringen? Ministern som hade hand om försäljningen av V&S har sagt att han förordar försäljning av Nordea,SBAB och även Vattenfall.

    Vet Ni inte vad Ni pratar om i regeringen och riksdag?

    Om jag i mitt yrke visste så lite om vad övriga befattningashavare mfl har i de organisationer jag har kontakt med så skulle bolaget jag jobbar i stoppas från fortsatta uppdrag.

    Bar du missat Odells uttalanden helt?

  7. Ulf Grape

    Svar till Lars Gidlöf (2010-06-11 14:39)
    Lars, ursäkta dröjsmålet men jag har varit upptagen med jobb.
    Vi inte i samma hus, dessutom ingår han i Regeringen och jag i Riksdagen.
    Vi ha åsiktsfrihet i Sverige så han får tycka precis vad han vill. Och vill KD driva frågan att sälja hela eller delar av Vattenfall så står det dom fritt att göra det. Men faktum kvarstår att det finns ett riksdagsbeslut på att INTE sälja Vattenfall.

  8. Lars Gidlöf

    Hej Ulf
    Tackar för svaret, men som minister talar han väl för regeringen eller?

    Sen angående åsiktsfriheten har du ju rätt, men varför vågade då inte en gråtande (skandalöst av en riksdagsledamot att inte kunna stå för sin åsikt) centerparitst inte rätt rösta mot FRA lagen?

    Det är detta som ger politikerförakt och som i mitt tycke skadar demokratin,vilket parti man än röstar på

  9. Ulf Grape

    Svar till Lars Gidlöf (2010-06-13 20:21)
    Nja Lars,
    det är ju inte mycket till demokrati om en regeringsföreträdares uttalanden direkt blir till lag. Den demokratiska ordningen är normalt att regeringen föreslår och riksdagen beslutar.

  10. Lars Gidlöf

    Självklart röstar Riksdagen om det men som ansvarig minister så står ju hans uttalanden för hela regeringen,annars kan man ju strunta i ha en regering.

    Sen vad han tycker personligen är en sak,men han uttalade sig som regeringsföreträdare.

    Statsministern kan ju säga en sak medans riksdagen säger en annan,men ändå så står ju statsministerns ord som regeringens ord, så var det ju i FRA frågan, gråtande centerpertister röstade ju med regeringen,mot sin övertygelse. hade de röstat emot så hade ju regeringens förslag fallit.
    Nej, Odells uttalande står för regeringen,han är ansvarig minister

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.