Ulf Grape

Ungdomsarbetslöshet

Kolla in diagrammet:

Data är hämtat från SCB.

Vänsterkartellen försöker göra ungdomsarbetslösheten till en valfråga. Jag tycker också att både arbetslöshet och ungdomsarbetslöshet är viktiga frågor som vi måste jobba än hårdare med. Men vänsterkartellen försöker lägga skulden på Alliansregeringen och kallar satsningarna mot arbetslösheten som "ett misslyckande". Jag tycker att problemet är allvarligare än att man ska försöka lösa det genom att kasta paj på varandra. I diagrammet ovan visas arbetslösheten från april 2005 till april 2010. Ungdomsarbetslösheten är den blå linjen. Den svarta trendlinjen visar hur arbetslösheten utvecklats genom åren. Som synes så ligger den i genomsnitt på dryga 20%, oavsett regering och oavsett hög eller lågkonjunktur. Jag har också lagt in två röda linjer, den till vänster är tidpunkten för förra valet och den till höger är när Lehman Brothers gick i konkurs och utlöste finanskrisen och lågkonjunkturen.

Inför höstens val finns två lösningsalternativ på problemet med arbetslöshet. Alliansens arbetslinje står mot vänsterkartellens bidragslinje. Jag är övertygad om att ett grundläggande synsätt från politiskt håll att alla som kan också ska arbeta är det bättre alternativet för att få ner arbetslösheten. Och att företagande och näringslivsklimat utvecklas. Svenskt Näringslivs konjunkturprognos har analyserat vad som händer med arbetslösheten om vänsterkartellen vinner valet. Den ökar med 40,000 personer.

 

 

Etiketter: , , , ,

10 kommentarer

  1. TC

    Kolla dina fakta bättre!
    Enligt SCB var 193600 personer mellan 15 o 24 år arbetslösa i april. Det totala antalet 15 till 24-åringar i Sverige är 627 100 alltså 31 procent i åldersgruppen är arbetslösa.
    I den siffran ingår även de som studerar heltid men samtidigt söker jobb även om de bara vill jobba extra några timmar i veckan.
    Om man räknar bort heltidsstudenterna är antalet arbetslösa mellan 15 o 24 år 72 100, eller 11,5 procent.
    Arbetsförmedlingen har bara siffror på arbetslösa mellan 18 och 24 år, o i det åldersspannet stod 10,5 procent till arbetsmarknadens förfogande i april.

  2. Lars Gidlöf

    Hej

    Saknar fortfarande korrekt svar på min fråga angående försäljning av Vattenfall. Du säger att det inte skall säljas medans Odell s¨äger det ska säljas.

    Vad gäller och varför har Ni två sån skillnad i uppfattning om vad som gäller.

    Är inte det skrämmande dålig kunskap/information?

  3. Ulf Grape

    Svar till TC (2010-06-12 11:09)
    TC,
    kolla diagrammet bättre! Jag har hämtat data från SCB och det framgår av diagrammet att ungdomsarbetslösheten totalt är över 30% i april 2010.

  4. TC

    SCB beräknar ungdomsarbetslösheten totalt fel eftersom även HELTIDS-studerande som enbart söker ett extrajobb på någon eller några få timmar varje vecka också räknas som arbetslösa i SCB-statistiken. I VERKLIGHETEN så ska man givetvis INTE räkna heltidsstuderande som arbetslösa, så i VERKLIGHETEN är bara 11,5 procent av ungdomarna arbetslösa, o i arbetsförmedlingens statistik anses inte heltidsstudenter stå till arbetsmarknadens förfogande så enligt deras statistik så är enbart 10,5 procent av ungdomarna arbetslösa.
    Den höga ungdomsarbetslösheten är alltså en ren lögn o trixande med statistik.

  5. TC

    Ni politiker måste verkligen bli bättre på att tyda statistik, o ni måste alltid ta reda på mer exakt vilka, eller vad, som räknas in i statistiken. Studiemedlet är idag så lågt att de flesta måste ha ett extrajobb vid sidan av studierna, så därför är det många av dem som ännu inte lyckats skaffa ett extrajobb som anmäler sig som arbetssökande, men dessa ska självklart inte anses som ”arbetslösa” i statistiken över ungdomsarbetslösheten.
    Politiker hos både Alliansen o de Rödgröna ljuger när det gäller ungdomsarbetslösheten för båda sidor tjänar på att få den att verka högre än den verkligen är

  6. Ulf Grape

    Svar till TC (2010-06-13 19:27)
    Håller med om att statistiken haltar, den verkliga ungdomsarbetslösheten är 10-11%, dvs inte speciellt högre än den totala arbetslösheten. Men om man tar SCB´s statistik ”rakt av” sedan 2005 så är iofs nivån högre än den verkliga men trenden är den verkliga. Ungdomsarbetslösheten var alltså lika hög i högkonjunkuren 2006 när sossarna regerade som i lågkonjunkturens 2009.

  7. TC

    Det finns personer som har en anställning o arbetar heltid men som ändå anmält sig som arbetssökande eftersom de söker bättre jobb än det de redan nu har, ska dessa personer verkligen anses som arbetslösa, vilket SCB gör, trots att de har en heltidsanställning? Studenter lever i fattigdom på studiemedel, men uppfyller inte kraven för att få vare sig a-kassa, eller ens socialbidrag, eftersom de inte anses som arbetslösa eftersom de heltidsstuderar, men varför ska de enligt SCB ändå anses arbetslösa i deras statistik, är det inte mer relevant att ta med enbart de med a-kassa o socialbidrag?

  8. Ulf Grape

    Svar till TC (2010-06-13 19:36)
    Du kan väl inte anklaga mig för att ljuga om jag tar SCB’s officiella statistik rakt av och använder den för att visa på att ungdomsarbetslösheten inte är speciellt mycket högre än när sossarna regerade i högkonjunktur, trots att vi just genomlidit en djup lågkonjunktur?? Den rensade statistiken är helt rätt och jag håller med dig att den rätta ungdomsarbetslösheten är runt 10-11%

  9. TC

    Ett problem är att den påstått skyhöga ungdomsarbetslösheten skrämmer ungdomar till passivitet, uppgivenhet o hopplöshet trots att de i verkligheten inte svårare att få jobb än andra åldersgrupper. Ett annat problem är att politiska beslut baseras på denna felaktigt påstått höga ungdomsarbetslöshet när det exempelvis görs billigare att anställa just ungdomar än andra åldersgrupper trots att företagen faktiskt ändå anser ungdomar attraktivare än äldre eftersom de inte bara har mer relevanta kunskaper direkt från sin utbildning för de har även en stor fördel att vara just unga friska o lättledda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.