Ulf Grape

Blå Vägen på cykel, tisdag eftermiddag

Sitter i en stuga i Kattisavan efter att ha avverkat 7 mil idag. Det var lika blött som igår.

Det finns tid att tänka när man sitter på cykeln och trampar på. När jag cyklade förbi Storumans flygplats idag började jag fundera.

Tänk om jag hade en hållbar affärsidé och kunde starta ett företag när min tid i Riksdagen är över. Idén var så bra att Någon sköt till det kapital som behövdes för att starta upp och driva till dess att företaget rullade av sig självt. Och de medarbetare som jag behövde rekrytera, de hade redan rätt kompetens som jag bara behövde underhålla med några kurser per år. Bredbandet var utbyggt så jag kunde marknadsföra företaget och ta emot beställningar via nätet utan problem. Transportmöjligheterna var bra så att råmaterialet kom till oss i tid och produkterna lämnade oss när kunderna behövde dem. Dessutom kunde kunderna lätt komma och hälsa på mitt företag och kanske få en upplevelse på köpet.
 
Frågan är bara: Var skulle företaget ligga? Få är nog de som kommer fram till att Norrlands inland är bäst, när man summerat för- och nackdelar. Brist på riskvilligt kapital, långa avstånd och taskiga kommunikationer gör förutsättningarna rent av dåliga för många typer av företag. Även om inlandsvägarna äntligen rustas upp och bredbandet fortsätter att byggas ut, så är den dåliga infrastrukturen ett hinder för utveckling. Därför gillar jag inte alls diskussionen om vilken eller vilka flygplatser som ska bort i länet. I många andra sammanhang stupar idéer på att det inte finns infrastruktur. Men nu har vi infrastruktur i form av flygplatser och då ägnas tid och kraft i kommunerna åt att försöka få bort den andra kommunens flygplats. För att kunna stärka sin egen konkurrenskraft. Jag begriper att det är tuffa förutsättningar men har vi inte en samsyn på att hela länet ska stärka sin konkurrenskraft och att vi försöker göra det tillsammans, ja då blir nog förutsättningarna ännu tuffare.
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.