Ulf Grape

Blå Vägen på cykel, torsdag eftermiddag

Nu är det bara en cykeldag kvar och enligt Google Maps har jag avverktat 281 km och har 74 kvar till Umeå. Kroppen känns bra och cykeln har fungerat utan problem hittills. Men det ska ändå bli skönt att komma fram.

Idag blev det ett lite annorlunda stopp i Granö. Där mötte TV4 upp för att göra ett reportage om min cykling. Det blir spännande att se resultatet.

Idag när jag cyklade förbi alla dessa tallhedar längs vägen började jag tänka på ett ord, biologisk enfald. Jag gillar tallskog för det är snyggt med alla dessa raka stammar men när man tänker efter så blir det lite torftigt och säkert är det många djur växter som fanns här när dessa hedar var blandskog, men som nu är borta. Skogsstyrelsen, å andra sidan, gillar säkert dessa tallhedar. Dom är ju uttolkare av skogsvårdslagen. Den reglerar hur skog och skogsmark skall skötas med hänsyn till en långsiktig, uthållig virkesproduktion och med hänsyn till naturvårdens intressen. Så långt är allt gott och väl, produktionshänsyn och naturhänsyn väger lika tungt i lagen. Men i Skogsstyrelsens verklighet ser det lite annorlunda ut. Där väger produktionshänsynen mycket tyngre. Det får till följd att en skogsägare inte får sköta sin skog som han eller hon vill och avverka efter de förutsättningar som hans eller hennes skog har. Nej, Skogsstyrelsen har bestämt att den enda metod som gäller är kalavverkning! Sen ska det markberedas och återplanteras tall. Resultatet blir att det som en gång var en skog med olika sorters barr- och lövträd i olika åldrar blir en tallplantage. Biologisk mångfald blir biologisk enfald med allt vad det innebär för djurlivet och övriga växter. Dessutom tar det många, många år här uppe i norr innan kalhygget ser ut som en skog igen.

En del skogsägare har framgångsrikt använt en avverkningsmetod som innebär att man tar ut de gamla fullvuxna träden och lämnar de yngre som får stå på tillväxt. När det blir lite större luckor i skogen sätts plantor där. Det här har fungerat i över 30 års tid men nu menar Skogsstyrelsen att denna forma av skogsbruk strider mot den nuvarande skogsvårdslagen och vill tvinga skogsägarna att övergå till kalhyggesbruk. Vi har ett fall här i Västerbotten där Skogsstyrelsen polisanmält skogsägaren för att han bryter mot deras regelverk. Han är den 5:e generationen som vårdar deras skog på det sätt som de alltid gjort, men nu är han helt plötsligt en brottsling!
Det kan inte vara rimligt att skogsvårdslagens uttolkare inte respekterar äganderätten. Den som vill använda sig av mer varsamma avverkningsmetoder för att behålla den biologiska mångfalden, borde också få göra det. Det kan inte vara så att skogsvårdslagen skall bygga på tvång, hinder och regleringar när andra avverkningsmetoder visat sig vara ett mer miljövänligt och klimatsmart alternativ än kalhygge.
Det finns ett tydligt behov av att modernisera den nuvarande skogsvårdslagen och se till att den tolkas på rätt sätt. Vill Skogsstyrelsen ha dessa tallplantager för att det är effektivt att avverka så får de väl anlägga dessa på statens marker. Vanliga skogsägare borde få kunna välja själva.

 

Etiketter: , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.