Ulf Grape

Blå Vägen på cykel, fredag morgon

En lite annorlunda variant av att vara mobil. Jag gillar den!

Jag har inte sett några vindkraftverk efter Blå Vägen, likväl ägnas en tanke åt dessa.

I debatten om vindkraftskooperativ framstår det ibland som det tagits politiska beslut för att missgynna vindkraften. Så är det inte. Det är Skatteverket som för två år sedan gjorde en omtolkning av regelverket för beskattning av ekonomiska föreningar och det påverkar vindkraftskooperativen.
Vindkraften är en viktig del i Moderaternas och Alliansens energipolitik. Vindkraften har många viktiga miljö- och klimatfördelar och ska därför utvecklas. I vår energi- och klimatproposition har vi därför höjt målet för vindkraften till 30 TWh fram till 2020. Det motsvarar ungefär 20% av vårt totala energibehov. För att nå vårt mål höjer vi ambitionen i elcertifikatsystemet, vilket gynnar utbyggnaden av såväl kooperativt som bolagsmässigt ägd vindkraft.
 
Det som inträffar sedan Skatteverket ändrat tolkningen av regelverket är att delägare i vindkraftskooperativ får betala en uttagsskatt på den el de själva använder. De får alltså betala skatt på mellanskillnaden mellan marknadspriset och det pris de själva betalat. Vindkraftskooperativ enkelbeskattas alltså, medan exempelvis energibolag som drivs som aktiebolag dubbelbeskattas. Det innebär att ett vindkraftskooperativs resultat beskattas med bolagsskatten om 26,3 procent. Det som blir över kan de dela ut till sina ägare. Ett aktiebolags överskott beskattas först med bolagsskatten om 26,3 procent. Det som blir över beskattas sedan med 30 procent ägarskatt innan ägarna får pengar i sina plånböcker. Vindkraftskooperativen har alltså en fördelaktig skattesituation jämfört med andra ägarformer. Det känns rimligt att ett bolag betalar skatt en gång. 
 
I den allmänna debatten förekommer också en diskussion om vad ett "marknadspris" är. Vindkraftskooperativen vill att "marknadspriset" ska vara så lågt som möjligt eftersom det minskar deras resultat och därmed deras skatt. I det här sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att politiker inte kan ha någon åsikt om vad "marknadspriset" bör vara. Vad "marknadspriset" har varit kan man däremot beräkna. Men då ska denna beräkning göras av oberoende parter och inte av politiker. Två sådana oberoende parter är Skatteverket och Energimyndigheten och de har fått i uppdrag att ta fram riktlinjer hur marknadspriset ska beräknas.
Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.