Ulf Grape

Dyrare att bo

– så skulle vänsterkartellens politik drabba Sveriges villa- och radhusägare

 
”Villaägarna, det är vårt folk”
Gunnar Sträng, tidigare socialdemokratisk finansminister
 
Inför höstens val känns den tidigare socialdemokratiske finansministerns uttalande avlägset. Trots att hundratusentals barnfamiljer och stora delar av LO:s medlemmar här hus- eller radhusägare så går vänsterkartellen med sossarna i spetsen till val på en politik som kommer att slå hårt mot just dessa grupper och boendeformer.
Vänsterkartellens återinförda fastighetsskatt kommer återigen innebära otrygga boendevillkor för vanligt folk runt om i landet med villa eller radhus. Även på andra områden innebär deras förslag betydande försämring för familjer, äldre och andra runtom i Sverige med egna villor eller radhus.
Med denna granskning vill vi tydliggöra hur vänsterkartellens politik på flera områden skulle innebära kraftigt försämrade villkor och förutsättningar för landets husägare.
 
Det handlar om fem centrala frågor:
 
  • Återinförande av fastighetsskatten
  • Avskaffande av RUT- och ROT-avdrag
  • Risk för kraftigt höjda elpriser genom snabbavvecklad kärnkraft
  • Höjd bensinskatt
  • Återinförd förmögenhetsskatt
 
Till dessa områden ska läggas omfattande skattehöjningar som vänsterkartellen går till val på. Det handlar bland annat om höjd skatt för tre miljoner löntagare, en särskild ungdomsskatt och en kilometerskatt som drabbar företagandet samt leder till högre priser på mat och andra varor.
 
Inför höstens val är Moderaternas besked till väljarna tydligt. Vi tänker fortsätta arbetet med att satsa på nya jobb, pressa tillbaka arbetslösheten och utveckla vår gemensamma välfärd. Men vi tror inte att vägen till högre kvalitet i välfärden och full sysselsättning går genom politik som straffbeskattar särskilda grupper. Jobben blir inte fler genom att kraftigt försämra villkoren för vanligt folk som bor i hus och radhus.
Vi vill istället göra det mer lönsamt att arbeta, förbättra villkoren för entreprenörskap och företagande och sänka trösklarna in på arbetsmarknaden genom bättre matchning och stöd. För att Sverige ska kunna bli ännu bättre och arbetstillfällena växa krävs en samlad jobbpolitik.
 
  1. Återinförd fastighetsskatt
När Alliansregeringen tog bort den gamla fastighetsskatten blev boendet tryggare för hundratusentals människor i hela Sverige. En orättvis och godtycklig skatt som i åratal drabbat vanligt folk runt om i landet togs bort.
Men i höstens val vill nu vänsterkartellen återinföra fastighetsskatten som samtidigt försämra situationen för många av Sveriges radhus- och villaägare.
I flera av landets regionen där många fått se sina taxeringsvärden rusa de senaste åren, skulle vänsterkartellens återinförda fastighetsskatt innebära en påtaglig försämring av hushållsekonomin. Det kan handla om personer som ärvt eller köpt fastigheten för många år sedan och till betydligt lägre priser i områden som då inte var attraktiva. Idag skulle flera av dessa inte ha råd att köpa motsvarande fastighet, men framstår som förmögna. Med fastighetsskattens återinförande riskerar de att få skattehöjningar trots ofta redan små marginaler. Därtill har vänsterpartiets partiledare Lars Ohly öppnat för höjd skatt även på bostadsrätter.
Det är talande att vänsterkartellen redan tvingats införa olika typer av begränsningsregler för att dölja en i botten felaktig politik som skulle slå hårt mot många villaägare. Effekterna av oppositionens politik blir en tillbakagång till ett godtyckligt system där man hela tiden tvingas lappa och laga.
 
  1. Avskaffat RUT- och ROT-avdrag
Vänsterkartellens löfte om att avskaffa de populära avdragen för husnära tjänster, RUT och ROT kommer att innebära negativa effekter. Många av framtidens arbetstillfällen som nu håller på att växa fram i servicebranschen hotas vid ett avskaffande av avdraget för hushållsnära tjänster (RUT). Genom ett avskaffande av RUT risker dessutom många att tvingas återgå till svartjobb utan rättvisa villkor.
Utöver tusentals nya och trygga arbetstillfällen har avdraget dessutom bidragit till att avsevärt förenkla livet för många som bor i hus runtom i landet. Många barnfamiljer och äldre människor har med reformen fått större möjligheter att få livspusslet att gå ihop.
Under nästa mandatperiod vill oppositionen även fasa ut ROT-avdraget som de anser endast er en konjunkturåtgärd. Avdraget har medfört tusentals nya jobb och bidragit till ökad transparens i byggbranschen. Samtidigt har ROT inneburit en välkommen skattereduktion för många av landets alla husägare. I lågkonjunkturen som följt i finanskrisens spår har ekonomin för åtskilliga barnfamiljer och andra som bor i hus varit mycket pressad. I detta läge har ROT-avdraget för många utgjort ett välkommet stöd för att ta itu med nödvändiga reparationer och förbättringar i hemmen.
 
  1. Risk för högre elpriser genom avvecklad kärnkraft
Oppositionens besked om att avveckla kärnkraften är ett hot mot en trygg energiförsörjning i Sverige. En avveckling skulle få stora konsekvenser för vår produktion av el. Sverige skulle tvingas att importera smutsig el från bland annat kolkraft. Också basindustrins förutsättningar skulle hotas med förlorade jobb som resultat.
Även ägare till radhus och villor runtom i landet blir stora förlorare med en rödgrön energipolitik. Med Sveriges kalla vintrar är en säker och hållbar energiförsörjning ett måste. Vänsterkartellens ansvarslösa avveckling av kärnkraften, som idag står för 45% av svensk elproduktion, ställer energiförsörjningen på spel och riskerar att leda till att elpriserna skjuter i höjden till nya rekordnivåer. Husägare över hela Sverige hör till dem som kommer att drabbas värst av ökade kostnader.
 
  1. Höjd bensinskatt
Sverige är ett land med långa avstånd. Många människor här är beroende av bilen för att handla, åka till jobbet, skjutsa barnen eller klara av andra aktiviteter.
Alla är förlorare på höjd bensinskatt med olika människor skulle drabbas olika hårt av vänsterkartellens politik. Villaägare bor ofta utanför stadskärnorna och har därmed färre alternativ till bilen än människor i städernas centrum. Särskilt hårt skulle människor på landsbygden drabbas, där avstånden är långa och alternativen till bilen är än färre. Det är delar av landet där eget hus är en mycket vanlig boendeform och kollektivtrafiken ofta är dåligt utbyggd. S, V och MP:s krav på höjda bensinpriser blir därmed ännu en försämring som träffsäkert prickar många av landets radhus- och villaägare.
 
  1. Återinförd förmögenhetsskatt
Vänsterkartellen vill återinföra en förmögenhetsskatt som inte driver kapital ur landet, men ändå får in 4 miljarder i ökade intäkter. Det innebär att skatten kommer att behöva höjas på mindre rörliga tillgångar, som exempelvis bostäder. Resultatet riskerar att bli ytterligare en fastighetsskatt som skulle slå hårt framförallt mot dem med hus i storstadsregionerna. Med bara en månad kvar till valet har vänsterkartellen fortfarande inte lämnat besked om hur den återinförda förmögenhetsskatten ska utformas.
Etiketter: , , , , ,

3 kommentarer

  1. JonasE

    Ni har bytt skatten mot en avgift, och många norrlänningar som har förhållandevis billiga hus, har fått ökande kostnarder på grund av detta!
    Risken för högre elpris ligger nog snarare i avregleringar än i de Röd-Grönas händer, dom skall ju avskaffa kärnkraft I MÅN AV MÖJLIGHET, det sista tycks ni (M) gärna glömma bort!
    Bensinskattehäjningen kompenseras ju med höjda reseavdrag, kan ni säga att ni gjort detsamma när ni höjde skatten på bensin?
    Förmögenhetsskatten!, ja det är ju ”så synd om dom som är rika”.
    Tänk att dom kanske blir tvugna att köpa en ny bil vart annat år i stället för varje!

  2. Ulf Grape

    Svar till JonasE (2010-08-18 23:33)
    Jonas,
    elmarknaden är redan avreglerad. Vänsterkartellen tänker återinföra stopplagen för att ersätta våra befintliga kärnkraftverk mot nya. Dessutom tänker man börja avveckla. Det innebär att 45% av vår elproduktion äventyras. Långsiktighet och stabil elproduktion byts mot osäkerhet och ett importberoende. DET kommer att driva upp elpriserna.

  3. JonasE

    Avveklingen skall ske i mån av möjlighet, men ni målar fan på väggen, och faktum kvarstår, det som drivit upp elpriserna mest är avregleringen, men ni gillar ju sånt…eller??.
    Man kan undra, när ni privatiserar, säljer ut och avreglerar som om det inte fanns någon morgondag!.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.