Ulf Grape

RUT och ROT statistik

Skatteverket har kommit med statistik över hur många som utnyttjat avdraget för hushållsnära tjänster, RUT och reparation, om- och tillbyggnad, ROT. Totalt i Sverige är det nästan 900,000 som utnyttjat skatteavdragen från första juli i fjol till sista juni i år. För Västerbottens del är det 3,410 som gjort avdrag för RUT och 18,740 som gjort avdrag för ROT.

2,77% av landets befolkning bor i Västerbotten och 2,5% av de som utnyttjat RUT och ROT avdragen bor här i länet. Kritiken att avdragen bara utnyttjas i storstäderna kan därmed avfärdas. Tittar man djupare i statistiken så har både RUT och ROT använts av personer i länets samtliga kommuner. Det skapar alltså arbetstillfällen i hela länet, men det tar vänserkartellen ingen notis om – RUT och ROT försvinner om de vinner valet.

Etiketter: , ,

9 kommentarer

  1. Valle

    Du som nu är sådan anhängare av ROT & RUT kan du tala om för oss väljare varför Maud O och alliansen ändrade sig runt ROT och gjorde om de stora planerna från dec 2008 till juli 2009 och tog bort möjligheten till ROT avdrag på nybyggda hus yngre än 5 år?

    Skapar de ROT avdragen inga jobb utan bara ROT avdrag på äldre hus?

    Du som tycker dig veta allt så bra kan väl förklara!

  2. Mark

    Förklara också varför ett rikt par ska få göra fullt ROTavdrag medans en ensamstående låginkomsttagare knappt kan få en krona billigare?

    Det är ju de med lite pengar som behöver avdraget, inte de som redan utan problem har råd…

    Ju sämre ställt man har desstå mindre avdrag…Det borde väl vara tvärtom?

  3. Ulf Grape

    Svar till Valle (2010-08-18 21:32)
    Det kan jag göra. Du får göra avdrag på ett hus som är nyare än 5 år för reparationer, däremot inte om det gäller om- eller tillbyggnad. Och det känns väl ganska logiskt att man inte får utnyttja ROT-avdraget om man låter bli att bygga den inglasade altanen på det nybyggda huset för att sedan utnyttja det när huset är slutbesiktigat.

  4. Valle

    Jaha du Ulf Grape den kunskapen du redovisar har inte skattemyndigheten!

    Måste man rösta på något alliansparti för att få det avsteget du redovisar?

  5. Valle

    Bäste Hr högerman det gjorde jag också och fick ett svar som stämmer med min kommentar, alltså inga avdrag på ROT om huset är nyare än 5 år, men däremot får man avdrag för RUT om arbetet faller under de normerna, städning, gå ut med hunden, gräsklippning (men inte anläggning av gräsmatta), fönsterputsning etc. så var det med det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.