Ulf Grape

Utan konkurrens

Västerbottens läns landsting ser chansen att förgöra privat konkurrens

 
Lagen om valfrihetssystem (LOV) reglerar vad som ska gälla om ett landsting eller en kommun vill konkurrensutsätta sin verksamhet och låta den enskilde brukaren eller patienten välja vem som ska utföra tjänsten. Syftet med lagen är att ge den enskilde möjligheten att själv välja utförare inom äldreomsorgen, inom stödverksamhet för personer med funktionsnedsättning samt inom hälso- och sjukvården. Det är vad lagen vill men det är inte vad Västerbottens landsting vill. Därför har den styrande s-majoriteten i Västerbottens landsting gjort allt för att svälta ut de privata vårdgivare som redan finns i länet och gjort det i praktiken omöjligt för nya vårdgivare att etablera sig. Lagen ger nämligen landstingen själva möjlighet att bestämma vad en privat vårdgivare är tvungen att tillhandahålla om man ska få tillstånd att öppna eget. Naturligtvis har man beslutat att om man ska få tillstånd att öppna en privat vårdinrättning så ska man kunna tillhandahålla ”allt”. I Västerbotten, och märkligt nog i alla sossestyrda landsting, så måste du kunna tillhandahålla både barnhälsovård, mödravård, rehabilitering och sjukgymnastik, hemsjukvård och medicinsk fotvård, för att få tillstånd. Det här gör det ekonomiskt omöjligt för t.ex. en undersköterska att öppna en fotvårdsklinik inom ramen för LOV. I andra landsting, där man välkomnar konkurrens och utveckling, har man begränsat vad som en privat vårdgivare måste tillhandahålla, i något landsting räcker det med att tillhandahålla rehabilitering och medicinsk fotvård. För precis som hos en landstingsägd vårdcentral så remitteras du även från en privat vårdgivare till en specialist när den egna kompetensen inte räcker till.
Nu riskerar tusentals patienter i Västerbotten att bli utan sjukgymnastik och vanlig närsjukvård när flera privata sjukgymnaster och privata vårdcentraler tvingas lägga ner sin verksamhet eftersom de inte uppfyller kravet på att kunna tillhandahålla ”allt”. När landstingets sosseföreträdare till slut tvingas kommentera detta så skyller de på lagen och att det är Alliansregeringens fel att det blivit så här! Det är inget annat än ren lögn från den styrande s-majoriteten i landstinget.
 
Många landsting tycker att mångfald är något som stärker patientens ställning och LOV gör det möjligt för att skapa verklig valfrihet för patienterna. Men Västerbottens läns landsting känner sig tvingade av Alliansregeringen att följa lagen och då ska banne mig lagen följas till punkt och pricka och gärna mer därtill, oavsett vilka konsekvenser det får för patienterna i länet. Hjärtlösheten har fått en partibeteckning i Västerbotten.
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.