Häromveckan hörde jag på radion att forskare hade kommit på ett nytt filter för att rena vatten …

Häromveckan hörde jag på radion att forskare hade kommit på ett nytt filter för att rena vatten. Detta filter renade vatten i så stor grad att samma vatten kunde användas om och om igen. Detta innebär att du skulle kunna ta en dusch på några få liter vatten. Du kan dock duscha hur länge som helst eftersom det är samma vatten som bara sköljer över dig, går ned i filtret och pumpas upp igen. Vilka möjligheter för badhus, kommun och inte minst i länder där det lider brist på vatten. Det återstår att se om detta filter blir till välsignelse i framtiden. Du vet väl känslan efter en dusch? Ja den rena känslan är väldigt skön. Jag minns alla de läger jag varit på då lager på lager av smuts, rök, och svett marinerat mig. Jag behöver gång på gång bli renad.

I bibeln är Renhet ett av de viktigaste begreppen för att förstå vad kristen tro handlar om. I 2 tim 2:22 talas det om ett rent hjärta, i 1 tim 3:9 handlar det om att vara ett rent föredöme.

Genom att ta den kristna tron på allvar utmanas vi att vara föredömen, ha ett rent hjärta och att leva ett heligt liv. Helighet och renhet går hand i hand. Genom att vara heliga är vi rena. I bibeln får vi som kristna hjälp att leva ett heligt liv. Genom berättelserna och våra egna erfarenheter lär vi oss att vara heliga. I gamla testamentet tar Mose emot lagar och regler för att folket skall leva i sin helighet. Utmaningen är att människan ständigt avviker från den väg som Gud anser vara den rätta. I bibelns berättelse blir striden mellan människans egen vilja och Guds längtan efter en ren skapelse, en ständig kamp. En kamp där människan gång på gång behöver få börja med Gud. Trots otaliga renhetsläror i Gamla testamentet går människan alltjämt sin egen väg.

Nu består ju bibeln av två huvuddelar vilket blir räddningen i fråga om hur gud och människa kan försonas trots alla mänskliga brister. Lösningen är att Gud intog en människas gestalt men förblev ändå Gud. Han gjorde det genom Jesus Kristus. Denne Jesus vandrade mitt i vår orena tillvaro och vände på perspektivet. Han gjorde upp med yttre renhetsläror och utmanade människan att ta tag i sitt moraliska förfall. I matt 5:8 kan vi läsa: Saliga är de renhjärtade. Jesus ansågs av många kritiker som oren eftersom han umgicks med de som av folket ansågs vara orena. Det var rövare, horor, fattiga och invandrare. Han bröt mot lagen gång på gång men ändå hade han kommit för att upprätta lagen. Den lag som handlade om ett hjärtats helighet och renhet. Människan klarade inte hantera Jesus handlade . Han blir ett hot mot alla dem som inte har ett rent hjärta. Jesus pryglades, fick bära sitt kors, och dö en smärtföll död. Men det är i denna död som allt ställs på sin spets. Jesus är inte bara människa, Jesus är Guds son eller till och med Gud själv. Inte genom att straffa människan utan genom att älska människan besegrar han döden. Genom Jesu uppståndelse blir vi renade i tron på hans namn.

För som det står skrivet: Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. Ty Gud sände inte sin son till världen för att döma världen utan för att världen skulle räddas genom honom.

Jesus Kristus är min dagliga dusch. Han är som filtret som renar allt, om och om igen. Likt ett läger marineras vi ständigt av smutsen i tillvaron men med Jesus Kristus kan vi bli renade igen, igen och åter igen.

André Bertilsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.