Dopets betydelse

Dopets betydelse är en fråga som ofta disskuteras. I den Svenska kyrkan döper man barnen ett tag efter att de föds. De blir då medlem i Svenska Kyrkan. Är detta ett beslut som barnet själv tagit? Jag skulle inte tro det. I samband med dopet så brukar det även bestämmas vad barnet ska heta. Jag vet människor som inte tror på saker som står i bibeln men döper sina barn för att ”det är ju så man gör”
Står det någonstans i bibeln att små barn döptes?
I Matteus 10:14-15 står det: När Jesus såg detta, blev han misslynt och sade till dem: »Låteen barnen komma till mig, och förmenen dem det icke; ty Guds rike hör sådana till Sannerligen säger jag eder: Den som icke tager emot Guds rike såsom ett barn, han kommer aldrig ditin.»
I frikyrkliga kretsar har man troendedop. Anhängare av troendedop menar att den första kristna kyrkan, såsom den beskrivs i Nya testamentet, inte förrättade barndop, utan att tron alltid kom före dopet. Jesus själv döpte inte barn utan välsignade dem (Mark 10:13-16), och döptes själv som vuxen (Luk 3:21-23).
I och med dopet så lämnar du det gamla och föds på nytt i Kristus. När du troendedöps så har du själv bestämt och kommit till insikt att du tror på Jesus och vill följa honom. Har en bekant vars dotter ville döpa sig men hon fick vänta eftersom hon först måste förstå vad dopet innebär. Inom den Svenska Kyrkan så vet alltså inte det lilla barnet vad det innebär med att bli döpt. Man kan också bli döpt som vuxen i den Svenska kyrkan.
I en frikyrka utförs dopet så att man sänks ner i vatten. Det är i regel en dopgrav som finns i en kyrka men man kan även döpas i en sjö eller där vatten finns.

Vad jag vill säga är att ett litet barn som döps har inte själv tagit det beslutet till skillnad från ett troendedop då man först kommit till tro för att sedan döpas. Då föds du på nytt.

images

3 kommentarer

  1. K.J

    Man ska bestämma själv om man ska döpa sig eller inte. Det som praktiseras i svenska Kyrkan är fel men hur ska de annars få medlemmar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.