Fråga Pastorn!

935064_10201323222903763_561155297_n

Daniel Karlsson är pastor till yrket. Daniel kommer att svara på era frågor som kan gälla vad som helst. Finns Gud? Hur går det för Skellefteå AIK i vinter? Hur många ägg har man till en pannkakssmet? Ja inga frågor är fel. Pastor Daniel försöker besvara frågorna utifrån sin syn på det hela..

Skriv din fråga i kommentarsfältet så kommer Pastor Daniel att försöka besvara just din fråga vid tillfälle. Tag chansen och få svaren du letat! Observera att endast Pastor Daniel Karlssons svar kommer att läggas ut. 

Om du tittar i kommentarsfältet så har Pastor Daniel Karlsson redan hunnit besvara en del av era frågor. Ha en bra dag! Hälsar Bertil Örjestad och Daniel Karlsson.

100 kommentarer

  1. Camilla

    Varför är kristendomen den enda rätta religionen enligt er kristna? Hur kan man vara så säker på att Jesus verkligen gjort allt som sägs?

    • Daniel Karlsson

      Hej Camilla
      Spännande att få möjligheten att via detta forum försöka svara på frågorna som ställs. Jag utger mig inte för att på något sätt ”sitta in” med heltäckande svar och förklaringar på många av funderingar vi har. När det gäller frågan som du ställer om den kristna tron som den enda rätta är det en intressant och viktig att fråga att reflektera runt. I vårt samhälle som i grunden är både mångkulturellt med en mängd olika religiösa uppfattningar och från det ideologiskt/filosofiskt perspektiv vilar på en relativistiskt syn blir varje anspråk på att vara det ”rätta” både obekvämt och känns inte riktigt nutidsorienterad. Vi värjer oss från detta. Vi vill själva välja och vi citerar gärna ”att vara och en blir salig på sin tro”. När vi tittar närmare på den kristna trons centrum så landar vi i personen Jesus Kristus och det han gjorde när han gick här på jorden. I allt det han gjorde, som var mycket, är det i hans död och uppståndelse på korset vi hittar svaret på varför Jesus kom och vad hans syfte var med sitt liv här på jorden. Det han gör på korset, hur svårt det än är att förstå, är att han tar på sig mänsklighetens synd och dör på korset istället för dig och mig. Genom hans uppståndelse besegrar han döden och vi kan i tro på honom få förlåtelse och genom detta gemenskap med Gud.
      Detta är mycket förenklat förklarat men jag gör det för att vi ska förstå att själva frågan om ”den rätta tron”handlar inte om en tro som tror sig vara mer än någon annan tro utan att svaret ligger i hur vi ser på det Jesus gjorde för oss. Utifrån denna synvinkel finns det ingen annan religion som kan ge räddning, frälsning och evig liv. Svaret finns i synen på vem Jesus är. Som kristen ser jag att Jesus är vägen, sanningen och livet för alla människor för han kom och gav sitt liv för alla! Som sagt mycket förenklat.
      På din andra fråga skulle jag kunna referera till andra externa källor som berättar om att Jesus levde och gjorde märkliga saker, ex judisk historiker som heter Josefus.
      En annan viktig aspekt som man kan ta med sig i trovärdigheten av texterna är att de kunde läsas av de som hade varit med när Jesus gick på jorden. Både av de som trodde och inte trodde. Det hade varit en björntjänst att hitta på och lägga till sådant som inte var korrekt när själva syftet med att skriva breven var att de som läste skulle inse att Jesus var den han var! Med andra ord det som skrevs kunde verifieras av läsarna själva. Det sista jag skulle vilja nämna är att tro är att tro. Ingen kan bevisa eller motbevisa Guds existens, vi kan lägg fram olika resonemang som är mer eller mindre trovärdiga men i grunden handlar det om att tro!

      • Roger Viklund

        Men dessa så kallade ”externa källor” (eller om man så önskar, utomkristna vittnesbörd) är av högst tvivelaktig karaktär. Det är tveksamt om där ens finns något utomkristet ”vittne” som kan sägas bekräfta existensen av Jesus som historisk person. Den judiske historikern Josefus Flavius som du hänvisar till skrev sannolikt ingenting alls om Jesus. De två partier i hans verk som omtalar just Bibelns Jesus skrevs rimligen efter Josefus’ tid av kristna, vilka tydligen ansåg att Josefus borde ha nämnt Jesus.

  2. Daniel

    Jag vill se empiriska bevis för att gud finns. Inget flum, inget kanske. Hårda bevis. Inget ”jag tror så här” bla bla utan faktiska, vetenskapligt accepterade bevis. Inget trams om att bibeln är sann eller liknande struntprat.

    Men just ja, ni kan ju inte lägga fram det eftersom GUD INTE FINNS så ni slösar ju bara bort era liv. Patetiskt.

    • daniel

      Daniel!
      Svårt att tala till redan döva öron. Om det skulle gå att empiriskt räkna ut Guds existens tvivlar jag på att du ändå skulle tro. Du reducerar ner Gud och tron på Gud till matematik, vetenskap och bevis som är grundade i vår mänskliga förmåga som vi idag besitter. Tänk om man skulle förhålla sig till ex kärlek på samma sätt. Det skulle kännas kallt, hårt och har inte den nerv som kärleken innehåller. Den är till sin natur oberäknelig och ej bevisbar. Den bara drabbar oss med full kraft! När Bibeln beskriver Gud är det inte i termer av vetenskapliga teser utan att Gud till sin natur är kärlek. Med andra ord dina empiriska metoder omfattar inte Gud och kan inte det. Man behöver ju inte vara en historiker för att se att själva vetenskapen i sig själv har förändrats och vuxit vidare i sina upptäcker. Det man bevisade igår får man ända sig idag för att i morgon ha en ny insikt. Att som du Daniel slå sig för bröstet och ropa på bevis är att skjuta över själva målet. Vetenskapen har sina starka sidor men också sina begränsningar. Om vetenskapen inte kan ”se” våra känslor och vår kärlek förringar vi inte dessa känslor till något ”flum” eller ”trams”. Något som inte är riktigt på riktigt. Det är för många av oss detta som bär upp själva livet. Vi inser att de vetenskapliga instrumentet ligger på ett annat plan.
      Kan inte låta bli att le till din kommentar om Bibeln. Jag respektera dig naturligtvis i din uppfattning av Bibeln men det känns onödigt att kommentera dina åsikter.
      Bevisbördan om vi ska nämna den ligger väl inte bara hos den som har en tror? Varför inte tvärtom? Kan ju tipsa om att det är betydligt fler människor över vår jord som tror att det finns en Gud än de som förnekar. Bara en tanke!
      Tycker det är synd att du inte haft fler nära kontakter med kristna som skulle kunna ge dig en helt annan bild av vad själva tron får betyda i våra egna privata liv.
      / Från Daniel till en annan Daniel

      • Daniel

        Jag känner likadant. Ni vill ju inte lyssna på reson eller fakta. Tragiskt med människor som är så stängda i sinenna som ni och tror att en liten bok har rätt. Förvirrade själar, det är vad ni är.

        • daniel

          Hejsan!
          Jag tycker att jag försökte föra ett resonemang om svagheterna i att ”mäta” Gud med dina teser. Om det inte sen faller dig i smaken förstår jag men att påstå att jag inte vill lyssna på ”reson” eller ”fakta” förfaller mig mycket främmande. Då känner du inte mig. Vilka mätvertyg använder du när du ska förklara och bevisa din kärlek? Vilka matematiska, fysiologiska eller kemiska beräkningar använder du för att påvisa med ”fakta” att du är kär? Jag tror du inte använder några. För mig är detta ett sätt att resonera runt Gud genom att ta exemplet ”kärlek”.
          På vilket sätt är det att vara stängd i sinnet när man har öppnat tankarna för en dimension till? Det ena utesluter inte det andra. Ingen kristen förnekar behovet av fakta, vetenskap, forskning eller att man slutar reflektera över själva livet när man blir troende. Jag menar att vetenskapen kan inte svara på våra existentiella frågor utan den är inom-värdsligt begränsad. Den mäter det som rör tid och rum i vår tid och tid som förflutit. Den svarar alltså inte på frågor som rör själva meningen med livet. Den ”lilla” boken handlar om det stora utanför denna värld. Finns det ett syfte med att vara människa, finns det en fortsättning efter detta liv m.m. Olika frågor behöver olika böcker!
          Tips från pastorn: ödsla inte tid på att att känna att vi är tragiska och förvirrade! Vi njuter också av livet här på jorden men vi har en annan slut destination! Det ger mig personligen en trygghet och mening med mitt liv som jag önskar att flera ska få uppleva också!
          Bless

  3. Steffo

    Jag förmodar att du och Bertil är med i samma församling dvs en frikyrklig församling. Hur blir man medlem där, vad krävs?

    • Daniel

      Hej Steffo!
      Det stämmer att vi är med i samma frikyrka. Kyrkan heter Christ for People och vi tillhör pingstkyrkan här i stan . Det som krävs för att bli medlem är att man har en personlig tro på Jesus och att man på sin egen bekännelse har döpt sig. I vår kyrka har vi alla olika typer av personligheter, rik som fattig, svenska som nysvensk, ung som gammal…listan skulle göras lång.
      Alla är,oavsett man har en tro eller ej, välkomna att besöka våra gudstjänster. De är offentliga och vi vill vara kyrka som ger en positiv upplevelse för den som aldrig besökt en gudstjänst. Välkommen på ett besök I Folkets Hus kl 14:00 nu på söndag!

    • Daniel

      Hej Glad gay från en väldigt glad Pastor!
      Nej, jag ska inte slingra mig! Det som gör det svårt att bara ge ett svar är att man lätt blir både missförstådd och feltolkad. I denna fråga vill jag nog påstå att många väljer att läsa in värderingar som man själv inte står får och man anspelar gärna på emotionella påstående för att förstärka sin egen uppfattning och misskreditera sina ”motståndare” Utan att tveka använder man ord som ”mörkermän”eller ”homofober” för att ta några exempel som nämnts på denna blog. Man får i Sverige idag inte ha en avvikande uppfattning i denna fråga. Ingen homosexuell ska behöva uppleva sig kränkt av ord eller handlingar. Jag hoppas du inser, även om det inte håller med mig i sak, att vi i vårt demokratiska samhälle måste få ha en annan uppfattning i dessa HBT frågor. Min syn är att äktenskapet är mellan man och kvinna. Sexualiteten är skapad av Gud för att njutas fullt ut i äktenskapet. Det blir ett problemet när hela min identitet blir styrd av min sexuella läggning. Naturligtvis kan jag då känna mig kränkt och sårad om någon påstår att det inte skulle vara naturligt. Det är naturligtvis inte mening att såra och kränka någon. Men vi får inte sätta likhetstecknet mellan en avvikande uppfattning i denna fråga och att det skulle vara att kränka. Jag tror att man måste se värdet i just att man är människa oavsett vilken tro eller läggning man har. Jag som kristen kan inte kräva att alla ska tycka som mig i trosfrågor för annars upplever jag mig inte lika värdefull. I ett samhälle som bygger på demokratiska värden och åsiktsfrihet kan inte ”åsikten” avgöra värdet i dig och mig som människa. Att ha en annan syn i dessa frågor måste man få men när det går över till angrepp, hat och övergrepp ska vi reagera starkt emot, oavsett vilken sida vi står på i olika frågor .
      Jag hoppas du inte upplevde att jag slingrade mig.
      /daniel

      • Anneli

        Bra svar. Jag håller med dig.
        En ny fråga: har känt mig långt bort från Gud ett tag. Vill gärna komma in i hans ljus igen.
        Hur gör jag?

        • Daniel

          I sommaras när vi var på Öland och njöt av sol, värme och hav hade vi problem med uppkopplingen mot nätet. Jag insåg hur beroende och började funderade på detta med att vara uppkopplad mot internet. Där vi stod hade vi ena stunden nästan full styrka på 3G medan nästa sekund inte ha en prick på 3G nät. Letande efter vart man var uppkopplad bäst pågick hela tiden! Tänk om vi var lika beroende av att se till att vi är uppkopplade med Gud. Där vi söker efter platser och tillfällen där uppkopplingen uppåt inte störs ut eller går på svag styrka! Jag tror att Gud vill att vi alla ska ha en stark uppkoppling och min tre tips på områden där vi skapar dessa zoner i våra liv är:
          Bönen – att inte nödvändigtvis be långa bönen men att inte ha långt mellan gångerna vi ber! Skapa en relationbaserad bön!
          Lovsången- att kunna tillbe Gud i alla livets situationer skapar en Guds närvaro i och över våra liv.
          Bibeln – läs den, bli utmanad och formad av den. Det är min andliga kost som skapar tyngd och tro i mitt kristna liv.
          Jag tror jag skjuter in en fjärde zon: gemenskapen med andra kristna. Samtal, möten, konferenser, ja det finns många tillfällen att växa i tron när vi delar den med flera. Att sen också hitta någon vän som blir ens broder och syster i tron hjälper oss alla att vara nära Jesus.
          ”Stay connected!”

  4. Sävarbo

    Varför är många kristna så dömande då det gäller homosexualitet? Alla accepterar det utom kristna och det är lite märkligt då hela samhället idag accepterar det. Det är förlegat att ha trångsynta åsikter kring kärleken som kyrkan har och då speciellt frikyrkorna. Man och kvinna, man och man eller kvinna och kvinna spelar det någon roll?

    • Daniel

      Hej Sävarbo
      Lite av dina frågor har jag berört i mitt svar till Glada gay. Jag kan förstå att det kan finnas kristna som har en dömande attityd och som framför sin övertygelser på ett för mig onödigt korkat sätt. Jesus älskade människor och det önskar jag att man ska uppleva i närheten av kristna. Men som sagt så tror jag att denna dömande attityd känsla drabbar även andra kristna som inte alls dömer men har en annan uppfattning. Att döma kan inte vara att tycka annorlunda. Sen håller jag inte med dig om att det bara är kristna som har en annorlunda uppfattning. Muslimer, judar, en hel del ryssar (sagt med glimten i ögat) plus många andra håller med mig i dessa livsstilsfrågor. Om detta är förlegat och trångsynt är ju sen en tolkningsfråga men att det är gamla värderingar kan jag hålla med om!

    • Jennie

      Guds plan är bland annat att vi skall föröka oss, hur funkar det mellan två män eller två kvinnor? och tror man inte på Gud kan man väl ändå räkna ut vad livet går ut på, det är ju bara att titta på animal planet, skulle hu inte funka om två lejonhanar hängde lixom, vi som mänsklighet har ju bara blivit totalt körda i huvudena av utvecklingen, all vidrig skit som finns idag fanns inte för 100 år sedan, idag räddas alla liv tex, och därför blir vi mer och mer defekta som ras, i djurens rike, tex en flock av lejon, eller vargar, där finns inga defekta djur varken fysiskt eller psykiskt, för dom blir dödade ganska snabbt för att flocken skall fortsätta och växa starkt, så ja, jag hade gärna vuxit upp för 100 år sedan med mina barn och sluppit media, som jag anser är det som just nu håller på att hjärntvätta jordens befolkning, och sprida grymhet och våld, tex så har barnpornografi vuxit 80% ca då internet kom till, och så mycket annat skevt sjukt äckligt rått omänskligt som finns där, och det är varsågod till alla åldrar att hitta och se.. OM jag fick makten över världen att plocka bort fem saker (för evigt) så skulle det vara olja, alla sateliter, kärnvapen, radera idén om barnporr och fördomar, då skulle till slut allt återgå till det som kallas leva på jorden, inte förgöra jorden och allt som lever..

  5. Rödingen

    Fredrik Reinfeldt tog in en minister som varit med i Livets Ord. Anser du det vara lämpligt då dom står för homofobi och är abortmotståndare. Själv kan jag accepterakristna människor men det går för långt i vissa avseenden till exempel abort och homofrågorna. Skulle verkligen Jesus bry sig?

    • Daniel

      Hej Röding
      Det har varit ett pådrag kring vår nye arbetsmarknadsminister Elisabet Svantesson och hennes kyrkliga bakgrund och hennes engagemang i Ja till livet. Jag har både läst om och hört henne själv berätta om sin tro och hur hon ser på sitt nya arbete och då relaterat till hennes bakgrund. Jag tycker inte din bedömning av henne stämmer, hon är helt enkelt inte homofobisk av sig. Jag tycker hennes personliga värderingar i dessa frågor inte alls har något med de uppgifter som det innebär att vara arbetsmarknadsminister. Minns att man i tidningarna i samband med Emma Greens färgade naglar ville försöka skapa en spänning henne och Abeba Aregawi, som vann guld, efter som Abeba sa att hon inte delade Emmas syn på homosexualitet. När Emma fick frågan om det gick att umgås svarade hon med det självklaraste leendet att det gick det visst! Det var idrott man sysslade med!
      Det är på andra meriter som Fredrik har gett henne detta förtroende nu återstår det att se om hon lyckas.

  6. L.H

    Kan väl inte spela någon roll om man varit med i Livets Ord heller. Homosexuella talar om att man ska älska varandra om kärlek hit o dit. Men ni accepterar ju inte kristna. Upplever du en sorts kristofobisk våg i landet? Jag upplever det och det är viktigt att kristna kommer till tals.

    • Daniel

      Jag kan hålla med om att det finns en viss känslighet när kristna uttalar sig i frågor som rör vår livsstil och sexualiteten. Vi behöver inte backa eller vara försiktiga utan berätta om vad vi tror på. Men vi ska göra det med en ton av respekt och förståelse gentemot andra som inte tycker som vi. Lyckas vi hålla en hög nivå i samtalet vinner vi på detta. Den kristna värderingar håller ännu!

  7. Hassan

    Jag träffade Bertil igår på gymmet och det var det han skrev om i bloggen. Jag tror på ingenting direkt men han förklarade fadern sosnen och anden på ett häftigt sett. Har varit i eran kyrka faktiskt men jag tycker predikningarna kan vara svåra att förstå. Kan man göra det enklare?

    • Daniel

      Hej Hassan
      Kul att höra att du besökt vår kyrka! Det är vår utmaning som pastorer att inte predika eller tala på ett sätt som ingen förstår. Jag kan intyga att vi jobbar på att kommunicerar det vi tror på, på ett sätt som är begripligt. Jag uppskattar att du efterfrågar att vi talar på ett enklare sätt. Kom på besök igen och kom gärna fram och kommentera det du har hört så hjälper du oss att bli bättre predikanter! En kyrka måste jobba med att göra budskapet relevant, det vi säger måste ”makes sense” i vårt dagliga liv.

  8. En glad mor

    Ingen talar om hur bra och gott kyrkan gör. Då vill jag passa på att göra det. Vet att det är aktiviteter för ungdomarna på lördagar vilka arrangerar det, jo kyrkan. Varför ser man bara det negativa hela tiden? Hellre ungarna i kyrkan än att de hänger på Apberget

    • Daniel

      En glad mor!
      Bra att du lyfter detta. Man kan bli så blind när man fastnar i vissa frågor och missar alla frivilliga som lägger ner pengar, tid och passion på att hjälpa ungdomar, missbrukare, människor som är ensamma. Missionärer som byggt skolar, borrat brunnar och försett människor med vatten, sjukvård och mkt mera. Dessa hjältar ska uppskattas och lyftas fram. Dessa hjältar är inte intresserade av att synas i strålkastarljuset och bli berömda för sina insatser utan de jobbar i det fördolda med en äkta passion för enskilda människor. Tack för allt ni gör!

  9. Johnny i Västerås

    Hur förhåller man sig till den new-age våg som stormar oss? Folk tror mer på horoskop än Bibeltext.

    • Daniel

      Hej Jonny!
      Jag håller med dig om att New Age har fått ett starkt inflytande över många människor där man söker tröst i stenar, horoskop och i olika inre andliga resor. Min känsla är att New age inte är lika ”inne” nu, visst kan man se och läsa om nyandlighet men det är inte lika hajpat som det var för ett antal år sedan. Hur vi förhåller oss till New Age? Jag skulle säga att vi förhåller oss på samma sätt som till ateister och andra religiösa trosåskådningar, vi berättar om Jesus Kristus och det förvandlade liv han vill och kan erbjuda.

  10. David Pettersson

    Om man skulle se tre gröna män så blir man inspärradf men om man påstår sig se en man i vita kläder och skägg så är det enligt kristna helt ok. Vad är skillnaden?

    • Daniel

      Hej David
      Jag vet inte om man blir inspärrar för att man tror sig ha sett tre gröna män, jag tror att det krävs lite till för att hamna på psyket. Men jag förstår vad du vill säga med kopplingen: tre grönisar mot en man i vita kläder. Skulle nog kunna dementerar bilden av Jesus, även om ingen riktigt vet hur han såg ut har jag svårt att se snickaren Jesus i kritvita kläder. Men vem vet?
      Det var nog inte hans kläder eller skägget (vilket inte var ovanligt att man hade på den tiden och är faktiskt inte idag det heller…) Men kombinationen en man i vita kläder och skägg, ja det kan ju vara rätt så lusig men hoppas ingen blir inspärrad för det heller. Jag menar det kan ju förekomma att man på stan kan se en man med skägg och vita kläder och jag hoppas i alla fall att det också som kristen kan vara ok att råka se!!! Det var naturligtvis inte Jesus yttre som var det unika med honom utan at han som var död plötsligt visade sig för hans efterföljare när de trodde att allt var över. Vi möter ex Petrus neddeppad och uppgiven efter 3 år med Jesus. Han tror inte på de första rapporterna att man sett Jesus utan måste se det själv. Att ”se” Jesus idag handlar inte i första hand om en yttre visuell upplevelse utan man blir övertygad på olika sätt med sina ”inre” ögon. Bibeln kallar det för hjärtat. Man bara vet att det är sant och på det sättet ”ser”man honom. Förra året hade vi i kyrkan besök av en fd. muslimsk tjej, bor i dag i Stockholm som fick se Jesus med sina yttre ögon och blev så övertygad att hon lämnade islam och är idag en kristen. När du träffar henne har hon en stabil personlighet, med fötterna på jorden men med en passion och övertygelse om att Jesus är på riktigt. Jag har inte sett honom så men han är lika ”på riktigt” för mig ändå!
      Annars hoppas jag det går riktigt bra för våra egna ”grönsiar” i hockeyn!
      GO LÖVEN!

  11. Mikael Nordberg

    Verkar att med ANDENS KRAFT som om ni tar över hela Norrland. Det finns så mycket bevis att allt vi är med om är på riktigt. Har varit med om helande då jag genom bön i vår församling blev helt fri från en sak som herren vet. Gud är stor!

    • daniel

      Hej Mikael!
      För den som verkligen vill veta om Gud, Jesus och Andens liv är på riktigt finns det många ”bevis”. Det kan jag hålla med dig om. I helgen som gick var vi med om några helanden, det är lika fantastiskt att se Gud berör vardagliga och vanliga människor, dessa mirakel blir som fingervisare på att Gud är på riktigt.
      Vi tror att varje kyrka kan vara med och förändra sin stad, sitt geografiska område och är vi många tror jag även att vårt älskade Sverige kan få se mera av Guds liv och kraft.
      Vi har mycket kvar att göra men vi upplever att Gud är med i det vi gör och det är verkligen spännande tider att leva i! Underbart att höra om ditt helande!
      Gud är verkligen stor!

  12. Glad gay

    Även om jag inte alls sympatiserar med era åsikter så vill jag ändå berömma er för att ni är sakliga i er framställan och inte alls som många andra pastorer är. Jag tror också det är viktigt att man får vara som man är och det ska inte bli hat. Eran församling verkar kärleksfull och har humor men det finns kristna man stött på under åren och man kanske inte ska jämställa alla.

    • Daniel

      Hej helgonet!
      Jag har inte statistiken från svenska kyrkan så jag avböjer mig från att kommentar det som sker i svenska kyrkan. I den rörelse vi är med i, Pingströrelsen, har medlemsantalet legat och pendlat runt 83 000 medlemmar några år. Tittar man närmare på bilden finns det både utmaningar och det som skapar glädje tro för framtiden. Pingströrelsen i Sverige startade för ca 100 år sedan och det betyder att i inlandet finns det många kyrkor vars medelålder är mycket hög och när folk flyttar och drar sig in mot städerna blir det naturligt att dessa kyrkor krymper. Men detta är inte hela bilden av det som sker idag.
      Christ for People, där jag är en av pastorerna, har några år på nacken och vi samlar idag runt 100 personer på våra möten. Jag har under förra året haft förmånen att besöka några nya startade kyrkor i Sverige som växer så det knakar. Några exempel för att illustrera detta. Besökte en kyrka i Malmö som bildas för ca 10 år sedan samlar idag 700 personer, en annan kyrka i Stockholm som samlar idag runt 1000 personer, en annan kyrka i Västerås som vuxit upp till ca 400 personer och ytterligare en kyrka i Göteborg som för några år sedan samlade 60 pers på mötena samlar idag runt 300. Dessa kyrkor har jag själv besök och sett livet och glädjen i de människor som går till dessa kyrkor.
      Vi vill bygga en kyrka som upplevs som något positivt, som känns attraktiv och där jag får komma som jag är in i en gemenskap där man blir sedd och älskad. Vi vill också vara en kyrka där man kan uppleva Gud!
      Kom gärna på besök!

  13. daniel

    Hej Mia!
    Tack för frågan. För mig finns det ingen viktigare fråga att besvara. Vad betyder frälst? Ett ord man inte stöter på så ofta i vårt vardagliga språk. Frälst kommer från ett grekisk ord ”soteria” som betyder räddad, befriad. Vårt ”sos” kommer från detta roten av ”soteria” som betyder: frisk, hel, oskadd.
    Dina vänner använder det för att beskriva att man har blivit hjälp, räddad, av Jesus. Precis som när man slänger i en räddningsring i havet för att dra någon upp och räddar personen har Jesus räddat oss. Bibeln beskriver att vi är borta från Gud genom våra egna val och vår synd men att genom Jesus och det han gjorde för oss på korset kan vi bli förlåtna, komma tillbaka till Gud och få en gemenskap med honom. Frälst är alltså något positivt. Vägen till frälsning är att ta emot ”ringen” i tro och säga tack för att du gjorde det för mig Tro är alltså att tro på det Jesus gjorde och att han gjorde det för mig. Då blir jag frälst!
    Idag kan det användas i ex sportbilagorna i våra tidningar där någon är ”hockeyfrälst” inte i betydelsen räddat från hockey utan ”såld” på hockeyn. Då finns inget annat som kan mätas mot detta.
    Inte helt fel att beskriva mötet med Jesus på det sättet heller….

  14. Daniel

    Hej Markus
    Jag är född i Umeå men flyttade tidigt ner till Upplandstrakterna där jag bott under min ungdomstid. Uppvuxen i ett kristet hem men fick min egna gudsupplevelse i tonåren som kom att prägla mig mycket. MIn kyrkliga hemvist har varit i mestadels i pingstkyrkan och EFK. Jag har läst teologi i Uppsala.
    Vi flyttade upp för ca 6 år sedan till Umeå för att vara med i Christ for People. MIn fru är inte lärare men hon jobbar med musik.
    Har vi möts förut? Vem är Markus?

  15. Markus

    Fråga Bertil! Jag är inte troende men läser den här bloggen mest för att han skriver jag tycker det är bra att ni är öppen för disskussion om saker och ting även om jag inte alls köper allt!

  16. Linda

    Det verkar finnas så många olika församlingar i Umeå. Pingstkyrkan, Korskyrkan, EFS, Umeå Bibelcenter (känner en som är med där), Tegskyrkan, Vasakyrkan ja jag har säkert glömt flera. Vad skiljer sig i korta drag de olika församlingarna åt? Skulle man inte tjäna på att slå ihop alla för har ni alla inte samma tro, eller?

    • Daniel

      Hej Linda
      Du har rätt i att det finns många kyrkor och frikyrkor här i Umeå och jag känner personer i alla dessa kyrkor som du räknade upp. Det som förenar oss är mer än det som skiljer oss åt. Vi har grundläggande samma tro i de viktiga frågorna som gör att vi har ekumeniska samlingar ihop. Böneveckan som hålls i januari är ett exempel på detta. Det finns också det som skiljer oss åt, vissa gånger är det teologiska passager som vi inte har samma syn, det kan handla om att vi lyfter fram lite olika betoningar från Bibeln eller att vi skiljer oss åt i uttryckssätt. Jag hörde någon som sa att det kan vara som att äta potatis. En del vill äta den rå, andra kokt, några som friterat medan andra vill ha den som mos. Det är potatis med i olika utryckt. Jag kan också tycka att det finns en fördel att vi har olika kyrkor efter som vi som människor är olika. Om vår kyrkan inte passar kan man i en annan kyrka känna sig mer hemmastad. Fler kyrkor i stan innebär också att kyrkan kommer närmare där folk bor och man har på det sättet lättare få kontakt med en kyrka.
      Som du märker väljer jag inte att lägga min betoning på det som skiljer men det kan vara frågor som har med synen på dopet och nattvarden där vi har olika uppfattningar. Om du vill veta mer i detalj kan jag gärna skriva ett mail till dig eller träffas på ett fik och samtala.

  17. Joakim

    Undrar lite över predikningar om det är så att man som pastor har ramar att gå efter, skriver man predikan själv eller hur funkar det det kan ju i så fall inte vara gjort på en kafferast.

    • Daniel

      Hej Joakim
      Bra fråga, skulle själv vara intresserad av att veta hur mina kollegor i branschen gör? Jag kan ju bara svara för mig själv. Vi har inga ”mallar” som vi blivit tvingade att följa men de kurser jag tagit i att predika, kallas homiletik, har det oftast talas om att ha tre huvudpunkter med ett par underpunkter till dessa huvudpunkter. Det är ju flera delar som är viktiga i själva predikan. Vi har ju texten, budskapet, som helst ska vara uppbyggt med en pedagogiskt struktur. Vi har själva språket, många av ordet i bibeln används ju inte idag i vårt dagliga språk, så vi behöver jobba med att kommunicerar det med en ”uppdaterad” version som passar vår tid. Sen har vi själva framförande, sätter vi predikar ut det på. Det är ju inte bara vad som sägs utan hur det sägs som är viktigt i vår kommunikation. Kroppsspråket är otroligt viktigt. Vem har inte somnat när en politiker eller präst/pastor börjat tala!?
      Jag börjar alltid med att vara ute och gå, vara i bön och på det sättet ”känna” in vad jag ska predika över. När jag ”fått” mitt budskap predikar jag det några gånger i min ensamhet och på det sätter ”känner” på predikan. Sen sätter jag mig ned vid datorn med tillhörande material, typ böcker, anteckningar och olika bibelkommentarer, och börjar skriva ned mitt tal. Jag personligen skriver inte ned ord för ord utan vill ha det mer ”folkligt” så det blir mer i form av stödord. Efter det försöker jag lära in mig det jag vill säga utan att behöva titta på utkastet.
      Denna process tar tid, hörde en pastor som menade att 1 minuts tal kräver 1 timmes förberedelse!
      Jag predikar lite för ofta för att använda mig av det tipset…

  18. Nus

    Tror ni att det verkligen var så att Jesus gick på vatten? Jag tror han kan ha gjort det men att det i så fall var minusgrader vilket är ovanligt att det är där. Det var alltså is. Det är min naturliga förklaring.

    • Daniel

      Hej Nus
      Ja, jag tror att Jesus gick på vattnet. Detta var ju inte det enda övernaturliga Jesus gjorde utan hela Nya testamentet berättar att hans liv kantades av under och tecken. Det innebär att vi inte bara för detta ”under” måste hitta en naturlig förklaring utan på alla andra och jag menar att det faller på sin orimlighet att hitta naturliga förklaringar till allt som står nerskrivet. Återstår det faktum att antingen är det sant eller så är det bara påhittat. En av orsakerna till att jag tvivlar på din förklaring är att när Jesus kommer gående på vattnet befinner sig hans lärjungar sittande i båten ute på sjön. Jag ser en svårighet i att Jesus själv går på is medan båten han är på väg till guppar på ett flytande vatten!

  19. Daniel

    Hej Olsson
    Vi håller till på Folkets Hus på Ersboda och varannan vecka på söndagarna har vi vår Festgudstjänster kl 14:00 dit alla är välkomna och vi önskar att de som inte är vana att gå i kyrkan ska trivas och få med sig en positiv upplevelse. De andra söndagarna har vi något vi kallar för ”lifegrupp”, samlingar i olika hem i Umeå där vi umgås, fikar, pratar och ber för och med varandra. Vi har också något vi kallar för ”strategibön” på torsdagskvällar där vi sam kyrka samlas och ber.
    För barn har vi under Festgudstjänsten söndagskola, Happy Kids”. För en månads sedan startade vi upp VIP (Very Important Person) varannan lördag då är det ungdomarns kväll i kyrkan.
    Förutom det är det ett antal ledarträffar som sker regelbundet.
    I helgen nu har vi en extra samlingar när vi har besök av Norge. Det kan du läsa om på en annan sida på Bertils blog.
    Som sagt är du välkommen på ett besök!

  20. Olsson

    Det är ju en stor verksamhet för en liten församling. Hoppas inte ni bränner ut er bara. Får hoppas att det finns folk med dom rätta gåvorna så att ni kan växa. Tyvärr så har vi en lång väg att åka men man vet aldrig i framtiden. Vi bor i utanför Jönköping.

  21. Daniel

    Tack för omtanken Olsson. Viktigt att inte göra mera än den kraft och förmåga man har. Jag hoppas ni någon gång i framtiden har vägarna förbi, ni kan alltid följa oss via Facebook.
    Ha det så gott i Jönköping, en vacker stad som ligger i härliga Småland. Vägen in mot Jönköping från Gränna är så vacker att köra…

    • Daniel

      Hej Stig-Helmer
      På din fråga är mitt svar väldigt enkelt – nej vi har inte samma Gud. Jag ska försöka utveckla svaret lite mer än bara ett ”nej”. Islams ”profet” Muhammed levde ca 600 år efter Jesus och formade sin religion, man kan hitta många gemensamma drag i dessa två trosåskådningar och det är ju inte konstigt att Muhammed var influerad av kristendom (även judendom) också. Hans egen kusin var kristen. Men att någon ca 550 år ”hittar” på sin religion och där det finns vissa element som liknar andra religioner gör inte att man tror på samma Gud. För en muslim är Jesus bara en profet för en kristen är han världens frälsare. Martin Luther på 1500-talet myntade uttrycket ”att Bibelns stjärna och kärna är Jesus Kristus”. Om man inte har samma grundläggande syn på vem Jesus är tillber vi inte samma Gud. Vår ”judiska” historia med Abraham och många fler delar vi men i Guds stora frälsningsplan som leder fram till korset har Islam en totalt främmande uppfattning som inte delas av kristna. Det finns många fler aspekter jag skulle lyfta fram men jag vill bara berätta vad en fd muslim som fick själv möte Jesus sa: I islam fann jag inte en kärleksfull älskande Gud som gav sitt eget liv för mig för att jag skulle komma till honom. Jag gick från bud, hårda bud, till en varm och kärleksfull Gud! Hon gick från en död religion till ett levande möte med Jesus.

  22. Ej döv

    Såg på atfonbladet om någon dansk präst som på fullt allvar menade att han hade väckt upp en person som var död och tror på fullt allvar att han gjort det. Är inte det ren bondfångeri likaså när i afrika vissa människor kastar sina rullstolar bara för att en präst står och skriker. Sådant fungerar inte utan det är ett trick bakom. till och med Joe Labero har ju lösningar på sina trick. Likaså när Jesus om han nu funnits ska ha dött låg i en grav och sedan försvunnen bara sådär spårlöst. Att en ängel ska ha flyttat på stenen låter ju rent vansinne. Att Jesus skulle börja leva och flytta den själ ja sån styrka skulle han ine kunna haft för då skulle han porträtteras helt annorlunda och de skulle inte lyckas ta han till fånga om man är så stark.

  23. Daniel Nyström

    Efter samtal med Bertil Örjestad (som beklagade att inga ”Pridare” kom till er församlings möten) blir jag hänvisad hit. Min fråga är denna: Vad skulle er församling säga om eller efter ett sådant här delande: http://blogg.vk.se/dalnym/2013/09/29/homosexualitet-ar-onormalt-delande-pa-karlekens-massa/
    Hade det stoppats under tiden eller hade det fått talas ut till punkt? Det sägs att ni är välkomnande och inte fördömande. Hur är det med den saken? Hur hade ett delande av detta slag tagits emot?

    • Daniel

      Hej Daniel
      Du är välkommen hit till denna sida på Vks blog. Jag har fått förtroendet från Bertil att svara på hur jag ser på olika frågor. Det jag märker att att många frågor handlar om HBT-frågorna. Det jag vill påminna är att i vår församling predikar vi inte ”emot” olika uppfattningar som vi inte delar. Vi predikar det vi är ”för” och det liv Jesus vill ge till den som sätter sin tilltro till honom. Jag vill bara säga det så ingen misstolkar att hälften av frågorna som frågats i detta forum handlar just om ”underlivsfrågor” och det är inte alls proportionenligt mot det som sägs på en vanlig gudstjänst.
      Jag skulle kunna säga att jag delar en del av det som du varit med om men då att vara kristen under min uppväxt i högstadiet och gymnasiet. Som kristen blev man en spottkopp som man gärna gjorde sig lustig över och speciellt på religions-och biologitimmarna. Men det som inte dödar härdar brukar man säga och jag tror det är sant. Jag bestämde mig för att vara ”stolt” över min tro för den var trots allt det viktigaste jag hade. Så när jag ”kom ut” blev det så mycket lättare!
      Naturligtvis kan du haft fler fajter än vad jag hade och oavsett vilket förtryck eller kränkning vi blir utsatt för är det min bestämde uppfattning att vi ska stå emot allt form av detta.
      Om du läst mina svar i frågorna som rör homosexualitet tror jag du förstår att jag menar att man kan vara vän med någon utan att dela hans/hennes uppfattning.
      Angående ditt tal. Jag kan nästan läsa, även om det inte står, att om jag står för att den heterosexuella livsstilen är naturlig tycker jag per automatik att ni är perversa hela bunten. Om det är så jag ska läsa början av talet vill jag reagera stark på dessa kopplingar. Jag menar nu inte att du gör det men om du följer debatten görs denna koppling konstant. Som kristen lyssnar jag gärna på dig för att förstå och lära mig hur du och andra uppfattar det jag står för. Men att sen ta steg vidare att kräva att jag ska ändra min uppfattning annars är vi ”hemska” eller som någon skrev ”kan inte fatta att dessa värderingar får existera” måste jag i ett sådant klimatet få reagera och framför min ståndpunkt. Det vi predikar på våra gudstjänster är ju det vi står får, vår tolkning av bibeln, och jag skulle föreslå ett annat ”forum” där vi kan mötas och samtala om dessa frågor. Det tror jag du också förstår. Det är ju som att jag skulle komma och tala om min syn på dessa frågor när ni har ert pridetåg! Det skulle rimma väldigt dåligt med ert budskap. Inget konstigt med att vi har våra olika arenor.
      Jag vill betona att vi i vår kyrka gör ingen värdering i vilken sexuell läggning man har när man besöker oss. Vi vill vara en öppen kyrka dit man får komma oavsett om man är hetro, homo, tran, bi, v, m , kd, mp, sd, c, fp eller sosse – Alla är välkomna! Det du kommer få höra predikas är om honom som vi är för – Jesus Kristus!

      • Daniel Nyström

        Tack för ditt svar, Daniel.
        Nej, att tillhöra en minoritet är sannerligen inte enkelt. Statistiskt sett är kristna som homosexuella ”onormala” båda två som existerande fenomen, då det inte är det ”vanliga”. Det är en uppförsbacke.

        Jag upplever dock det som att du inte svarar på min fråga, eller åtminstone inte kontentan i det jag vill veta. Jag kanske ska göra det ännu tydligare: Vad är er församlings syn på (1) homosexualitet, (2) samkönad kärlek och (3) samkönade partnerskap? Och (4) kan en person i en samkönad relation vara en del av er församling på jämlika villkor och bli respekterad för den denna person är och dennes kärlek?

        Som du kan se rör det sig inte om ”underlivsfrågor” (som du skrev ovan). Det rör sig om något essentiellt. Något äkta och sant. Något med ett djup: Känslor. Att älska en annan människa. Att känna pirret i magen. Att dra till sig ett leende när blicken möts. Längtan och sorg. Det är inte underlivsfrågor. Det är något betydligt djupare än så.

        Ett delande är något som förekommer inom de flesta församlingar. Skulle mitt delande ansetts olämpligt i er församling? Om Ja, varför?

        • Daniel

          Hej igen
          Jag kan förstå din parallell till vår personliga uppväxt med åtanke att vi inte vara riktigt som alla andra. Men historisk sett är inte den kristna tron något som har upplevts som ”onormalt” utan tvärtom har den haft ett stort inflytande på vårt land och varit sedan länge den dominerande trosåskådningen. Om du reser genom Sverige hittar vi inte en stad eller by som saknar ett kapell eller en kyrka. Även om det idag är rätt så glest i de kyrkliga bänkraderna vittnar det om att den kristna tron har haft ett starkt fäste vårt land. Jag hänvisar också till Bertils inlägg om antalet kristna över vår jord vilket medför att det är svårt att klassa den största världsreligionen som ”onormal”.
          Jag tycker att jag varit tydlig i mina svar. Läs gärna de svar jag gett till andra som berört liknande frågor. Jag skulle gärna träffa dig och samtala mera med dig i de frågor som du Daniel inte riktigt fått klarhet i.
          Jag menar att de svar som jag försökt att ge i denna blogg är tillräckligt tydliga för att du ska kunna dra egna slutsatser i de mer konkreta frågorna du ställer.
          Jag har inte ifrågasatt dig eller andras ”äkthet” i era känslor för era partner. Min argumentation ligger inte på det planet. När jag svarat på dessa frågor har jag inte varit känslomässigt negativt berörd utan min intention har varit att på ett sakligt sätt ge min syn i dessa frågor. Många kommentarer i blogsfären saknar det konstruktiva samtalet utan verkar mera handla om att spy ut sina åsikter och känslor. Om vi inte håller med varandra så kan det ju i alla fall mynna ut i att vi förstår varandra trots våra olikheter. Frågan är om vi vill det och kan acceptera olikheterna?
          En liknelse som jag tror kan förtydliga är denna:
          Om en vänsterpartist vill söka medlemskap i moderaterna vad är det för kriterier han/hon som är viktiga i valet att delta i partiet? Är Fredrik Reinfeldt den som bestämmer vilka som får vara med och ej vara med? Nej, varje parti har sitt partiprogram där det framkommer vad partiet står och jobbar för. Att du Daniel med dina åsikter som landar i vänsterpartiet skulle vilja bli ”moderat” är knappast troligt. Det är ingen moderat som aktivt stänger dig ute utan du väljer själv att inte gå med. Det är vad partiet står för som är det viktigaste i valet av vad jag lägger min röst. Ta den som en bild på vad det innebär att vilja vara med i en kyrka. Vi som kyrka har ju också vårt ”program”. Bilden haltar på många sätt men jag hoppas den kan förklara lite till

          Som jag sa tidigare skulle det vara berikande och spännande att få träffa dig och samtala vidare.
          /Daniel

          • Daniel Nyström

            Jag gör skillnad på program och faktiskt verkande åsikter. Bibeln är öppen för tolkningar och dess innehåll blir mycket det som de glasögon uttolkaren valt att använda. Som jag sagt flera gånger är religion en privatsak och inget jag ifrågasätter. Det jag däremot ifrågasätter är när religionen används för att begränsa andras liv och möjlighet att älska en jämlik partner. Nu kanske din församling inte är aktiv i hatpredikningar mot HBTQ-personer, men det förekommer och verkar växa i sin extremism. Det är dit jag vill komma, för att utröna ifall ni har valt att ställa er bakom kärleksbudskapet eller betonar fördömandet och hatet. Jag kan också se genom din analogi att jag inte skulle vara välkommen i er kyrka, men att jag skulle vara välkommen i Svenska kyrkan. Jag utgår ifrån att du med din analogi säger att ni är mindre toleranta vilket skulle göra att jag inte känner mig välkommen och därför väljer att inte gå med er. Jag kan ha förstått dig fel, men du är ytterst vag i dina formuleringar.

            Visst finns monument över en svunnen tid kvar i kyrkor och annat. Men jag tycker inte att vi kan använda siffrorna som hänvisas till. Jag och andra icketroende födda i s.k. kristna läder finns inräknad bland dessa kristna. Siffrorna är alltså uppblåsta och missvisade.

            Normaliteten är mycket kontextbunden. I Sverige är kristna troende statistiskt sett onormala. För det är vad det handlar om. Normaliteten är en statistisk fördelning.

            Ja en dag kanske våra vägar korsas av en slump eller genom avtal.

            Allt gott,
            Daniel

  24. Jesus är vägen

    Var på mötet igår och det var ett tag sedan jag vär där. Det var helt fantastiskt och en familjär stämmning. Fler borde upptäcka det.

    • Daniel

      Jesus är vägen!
      Vad kul att du upplevde det så. Du är välkommen tillbaka. Tänk vilken skillnad Jesus kan göra i våra liv. Var välsignad!

  25. Johan

    Jag respekterar din åsikt och att man ska kunna ha olika åsikter. Pridefirande lockade många och paraden var fantastiskt men varför var ingen från er eller någon annan frikyrka med på det hela? Det är ju en manifestation mot alla människors lika värde .Det skulle vara som att det var manifestation mot rasism och man inte ställer upp och är med. Idag är det fullt normalt att vara homo eller bisexuell. Hur många homo eller bisexuella finns det i exempelvis din församling? I Svenska kyrkan vet jag att det finns många och att vigas är ju en självklarhet att samkönade ska få göra. Vill tillägga att jag är heterosexuell.

    • Daniel

      Hej Johan
      Det var väldigt många frågor just omkring detta och jag kan väl tycka att om man läst vad jag skrivit kan man hitta svaren på en del av frågorna. När du frågor om varför inte vi som frikyrkor var med (och jag gissar som medarrangörer) tror jag svaret ligger i att vi delar inte samma grundsyn i dessa frågor. Nu kan jag inte göra mig till språkrör för alla frikyrkor men om jag svarar för mig ligger svaret i frågan där. Jag delar inte din uppfattning att Pride är en manifestation för (inte mot) alla människors lika värde utan har en mycket tydlig pro HBT orsak till varför denna parad existerar. Du kan ex läsa texten på den flagga som Daniel Nyströms, ord i rfsl här i Umeå, hyllar som den bästa, texten lyder ”Krossa alla heteronormer — kärlek finns i alla former.” Det är inte en parad som har sitt ursprung i en önskan om allas lika värde utan är tydlig i sin profil. Pridepraden är inte en Umeåföreteelse utan finns ju på flera platser och ett år blev Göran Hägglund offentligt utbuad och tidigare år har arrangörerna ställt ut en bild på Alf Svensson som måltavla för pilkastning. Är det att på allvar stå upp för allas lika värde? Din parallell med manifestationer mot rasism håller inte menar jag.
      Vi är inte en församling som dokumenterar våra medlemmars sexualliv. Sängkammaranteckningar förekommer inte i Christ for People. Vi frågar alltså inte efter vilken läggning människorna har utan vem personen är bakom allt detta. Så jag har inga antal eller icke antal att ge dig. Det jag vet är att det går regelbundet människor som har någon av alla dessa HBT läggningarna på våra gudstjänster. Vill betona det igen att vi menar att du som människa är mer än en sexuell varelse! Det gör att vi kan mötas på ett annat plan oavsett vilket håll jag ligger åt och för den delen vilken läggning jag har!
      Det jag önskar är att varje kyrka ska få tolka sin Bibeln och leva efter de värderingar som vi finner i den. Det får inte bara en påverkan i dessa frågor utan i mitt engagemang att hjälpa människor som inte har det lätt i livet, att leva ett liv i givmildhet, att ha en verksamhet för de utslagna i samhället, att vara en hjälp i att barn och ungdomar håller sig borta från droger och alkohol och mycket mera.
      Allt detta får inte glömmas och hamna i periferin på grund av min övertygelse att Guds tanke med äktenskapet är mellan man och kvinna.
      Hoppas du förstod mig…

    • Daniel

      Vill förtydliga att pilkastningen var på Prideparaden i Stockholm, inte här i Umeå, för några år sedan och det var måltavlor av politikern Alf Svensson, predikanten Ulf Ekman och påven som man skulle spetsa med pilarna…

  26. Lasse

    Var är problemet egentligen? Jag måste få lägga mig i. Jag känner Bertil och Pastorn har jag noll koll på vem det är. Men skulle Berra och Pastorn springa på gayfester och ha sig? Som jag förstått så har dom väl ingenting emot dessa människor heller? Jag vet att Berra känner folk med den läggningen och har inget problem med detta. Jag antar också att många HBTare inte har intresse eller ens vill gå till en frikyrka och Pastorn och Berra verkar inte tvinga någon till det heller. Jag tycker Pastorn och Berra tydligt visar att de accepterar alla människor och Pastorn säger ju att det går HBTare på möten att de är välkomna. Vad människor gör i sängkammaren har dessa två förmodligen noll intresse av. Vem som har rätt eller fel kan ingen säga. Pastorn och Berra (Han är tjurig och går ej tillrättavisa. menar han att jorden är platt så är det så men han har glimten i ögat) tycker si och Daniel tycker så. Man måste acceptera varandras åsikter och inte ta för givet att bara för att det råkar vara olika åsikter så ”blir det krig”. Ni borde alla tre ta en matbit ihop och Berra har väl procent på O’learys eftersom han är medlem i Liverpool FC Svenska fanklubb. You’ll never walk alone. För övrigt en trevlig prick vilket jag tror ni är alla tre.

  27. Daniel

    Härligt med så många frågor och nu ligger denna sida först när det gäller den mest kommenterade! Kul!
    Fortsätt att skicka in frågor det är väldigt givande men inte alltid lätt att i skrift ge sina svar på rätt så komplicerade frågor och helst ska ju svaren vara korta…
    Jag heter Daniel Karlsson och jobbar som pastor i två församlingar. Den ena har jag nämnt i bloggen, Christ for People, Pingstkyrkan Umeå, som snart firar sina tio första år. Den andra kyrkan ligger i Nordmaling och heter Salemkyrkan (Nordmalings Baptistförsamling på det juridiska pappret) som är drygt 150 år gammal!
    Jag har en fru, tre barn och en undulat! Förutom att jag trivs med mitt jobb, gillar jag att spela golf, är idrottsintresserad, tycker om att resa och gillar att ta promenader ute i naturen…
    Stay classy!

  28. Emanuel P

    Hej Daniel!

    Jag är en student som studerar teologi och jag tänkte ställa dig frågor gällande vad Guds ord säger och inte säger, gällande rättfärdighet. Vad säger Guds ord om rättfärdighet? Vem är rättfärdig? Vem är inte rättfärdig? Guds ord talar både om rättfärdighet genom tro och gärningar i
    Matt 25:31-46 och Jak 2:14-26. Guds ord talar också om vem som är orättfärdig.
    (1 Kor 6:9-11, 1 Tim 1:9-11, Gal 5:19-21, Upp 21:8, Rom 1:20-32, 1 Joh 3:6, Matt 5:20-37)

    Vad jag har hört av dem som är med i kyrkan, och dem som anser att dem är ”kristna”, är att de inte håller med Jesus angående vem som kommer in i Guds rike. Jag har hört och läst många som tror att ”TRO ALLENA FRÄLSER” – Jag håller inte med om detta, utifrån det jag läser och läst.
    Definiera gärna omkring hur du tänker omkring ”TRO ALLENA FRÄLSER”.

    Detta har varit och är fortfarande ett ämne som skiljer mellan olika församlingar – Alltså gärningarnas betydelse i frälsningen. Det vore intressant att läsa vad du förstår av vad Guds ord säger. Blir man frälst(på domensdag) genom en död tro eller en levande tro(Verksam i kärlek)? (Gal 5:6)

    Borde inte Jesus ha rätt angående Matt 25:31-46 och borde man inte hålla med Jesus – Om man är kristen? Och då kommer vi också till frågan: Är man kristen om man inte håller sig till Jesu lära? Var Jesu ord falskt i Matt 25:31-46 eller kan vi lita på att det Jesus säger är sant? Är tro(i kombination med gärningar =Levande tro) avgörande på domensdag? Kommer man in i Guds rike som ofullkomlig? Vore spännande att läsa vad du tänker omkring detta. Hoppas du förstår dessa viktiga frågor!

    • Daniel

      Hej Emmanuel
      Dina frågor är intressanta och viktiga. Jag tycker att frågornas karaktär passar bättre i ett teologiskt forum än på denna blogg . Risken är att det upplevs som en alltför internt debatt som gör att läsaren inte vill och orkar följa med i det som skrivs. Frågan om hur och när man blir rättfärdig är en centralt sanning i den kristna tron . Denna sanningen fick Martin Luther på 1500-talet att reagera kraftigt mot den katolska kyrkans lära om att människans egen ansträngning var frälsande. Man kunde via sina religiösa gärningarna på det sättet ”köpa” nåd, avlatsbreven är ett tydligt exempel på detta. Reformationens stora fokus handlar istället om vad Jesus redan har gjort för oss på korset och bara på grund av hans gärningar blir vi rättfärdiga och i ljuset av det ska vi se dessa slagord som ekade utöver Europa :”endast tro”, ”endast nåd”, ”endast Kristus”, ”endast Kristus” och ”endast Skriften” Paulus brev till Romarna kräver en noggrann läsning och här kommer du finna många av svaren på dina frågor. Paulus betonar att det är bara genom tro på Kristus en människan blir rättfärdig (Rom1:16-17) och han fortsätter genom att metodiskt förklara att ingen människa kan genom goda gärningar eller att man håller sig till judiska lagen bli förklarad rättfärdig utan det sker bara (endast) av tro på vad Jesus gjorde för mig på korset. Jag citerar ett par verser från brevet:
      Rom 3: 21-22 Men nu har utan lagen en rättfärdighet från Gud blivit uppenbarad, en som lagen och profeterna vittnar om, 22 en rättfärdighet från Gud genom tro på Jesus Kristus, för alla som tror.
      och
      Rom 3:28 Vi hävdar att människan förklaras rättfärdig genom tro, utan laggärningar.

      Dessa är två exempel på hur Paulus betonar (läs hela första delen Romarbrevet, kap 1-11) trons kraft som står på nådens grund som Gud visat oss genom Jesus.
      För mig är det alltså tron på Jesus och hans gärningar, det han gjorde för mig på korset, det som är min fräsning. När Jesus hänger på korset är det min synd, min egoism, mina felsteg och all ondska han tar på sig och dör som min ställföreträdare, alltså han hänger där i stället för mig.
      Det liv jag sen får med honom kommer prägla mig att jag blir lik honom. Mina gärningar är inte frälsande med det kommer bli ett yttre uttrycket på en förändring Jesus gjort i mitt inre. Dessa gärningar kommer också en dag bli prövade. Vad gjorde jag av det liv Gud gav mig? Men det är en skillnad att veta att jag är Guds barn och det jag gör som barn kommer bli prövade än att tro att jag genom mina goda ansträngningar blir ett Guds barn. För mig hamnar min trygghet, min tro och min stolhet i en person och hans namn är Jesus Kristus. I ljuset av det ska vi läsa Matt 25. Det är inte så märkligt att Jesus inte undervisade så mycket om vilken betydelse korset skulle innebär medan han ännu var i livet. Det vart tillräckligt komplicerat för hans lärjungar när han började nämna om att hans syfte med sitt liv på jorden var att dö!
      Allt gott
      Daniel

  29. Regina

    Jag mailade till Bertil vad som menas med Väckelse. Han beskrev det som att flera vaknar upp och kommer till tro på Jesus. Han säger att det sker lite här och var. Han verkar på fullt allvar tro att Väckelse är på gång i Umeå bara för att någon predikant ”har sett” det. Någon sorts profetia av predikanten.
    Vad händer då? Kulle det bli så att exempelvis 2-3000 människor kommer på tro inom låt säga ett år , eller? Är det väckelse? Om dom 2-3000 personerna skulle vända sig till eran församling vad gör ni då? Skulle teoretiskt sett dom här 2-3000 personerna kunna vara vem som helst? Fd ateister exempelvis?

    • Daniel

      Hej Regina
      Väckelse är ett ord som vi inom frikyrkan ofta använder i lite olika betydelser. Det engelska ordet är ”revival” som kommer från latinets ”re-vive” som betyder ”tillbaka till livet”. När vi i kyrkan talar om det kan vi mena att vi som kristna behöver väckas i vår efterföljelse av Jesus. Vi kan ”väckas”till av olika skeenden i livet där vi stannar till och frågar oss hur vi tar tillvara på det vi har. Som föräldrar kan man väckas av det faktum att jobbet tagit så stor del av ens liv att man missat att vara närvarande under barnens uppväxt tid. Vi vaknar till och detta får oss att omprioritera våra liv. I väckelse tider vaknar Guds folk till och börjar söka Gud på nytt och får en ny villighet att leva både med och för honom.
      En annan betydelse är den du talar om, folkväckelse och det är när människor i större antal kommer till tro. Under 1900-talets början uppstod en andlig väckelse i USA, pingstväckelsen. Denna kom till Sverige omkring år 1907 och drygt 80 år senare fanns det över 100 000 som var med i en pingstkyrka I Sverige. Runt 100 miljoner världen över som tillhörde en pingstkyrkan. Denna väckelse berörde naturligtvis många flera kyrkor som också växte. I lilla Nordmaling där jag också jobbar var det över 400 som tillhörde kyrkan. Jag besökte en kyrka i Kenya för några år sedan som vuxit på tio år från noll till över tjugofemtusen personer!
      Jag tror att Gud kan använda människor till att uppmuntra sin kyrka genom olika profetiska tilltal att Gud vill berör vårt land och vår stad.
      Om 2000 personer skulle bli frälsta på ett år kan vi verkligen kalla det för väckelse! Det skulle vara helt fantastiskt och det skulle bli fantastiskt mycket arbete! Är vi beredda på det? Bra fråga. Jag tror inte det men nu är vi inte den enda församlingen i Umeå så vi skulle mer än gärna ta hjälp. Men vilken härlig rörelse och då spelar det inger roll om man är f.d. ateist eller ej!
      Gud välsigna dig

  30. Fågelintresserad

    Hej Daniel. Tack för alla fina svar och kloka ord i den här bloggen. Det är mycket intressant och givande att dagligen läsa nåt här. Själv har jag också intresse av fåglar. Men jag måste höra med dig om du är medveten om vår djurskyddslag som säger att burfåglar inte ska behöva vara ensamma. Jag kan ordna så att din undulat kan få en livskamrat. Du kan uppge vilket kön Pippin har så får du sedan bestämma om du vill att fågelrasen ska få fortsätta att finnas till eller avstanna. Det är ju så gulligt med små kvittrande undulat ungar i buren så jag föreslår en av varje sort.

    • Daniel

      Hej
      Tack för det informationen. Vad lagen säger om antalet undulater visste jag inte. Jag hade läst att det var okej att ha en fågel i bur om den mänskliga närvaron kunde ersätta en undulat. Om du googlar kommer du se det med. Vi har en riktigt glad undulat som befinner sig mitt i huset där vi rör oss. Han/hon, vet inte vad det är för sort, gillar att vara där vi är! Tack för erbjudandet ska tänka över det. Ska kolla vidare vad lagen säger.

  31. Också fågelintresserad

    Fantastiskt vad vår herre har gjort med att skapa fåglarna och undulaten. Tycker du ska lyssna till föregående talare och ta emot en till undulat. Tror ävenvår herre skulle glädja sig och även lille LEGO 🙂

    Hane eller hona…?

    Det är inte alltid så lätt att se om det är en hane eller hona när man har att göra med undulatungar under deras första veckor i livet. När du köper din fågelunge så ung som 6–8 veckor kan det ibland vara svårt att helt säkert uttala sig om dess kön.

    Från allra första början har alla undulatungar oavsett kön en ljuslila vaxhud. Ganska snart får de unga hanarna en slags jämn rosaviolett vaxhud ovanför näbben och de unga honorna en ljusare och mera blåaktig vaxhud med en tunn vit ring kring näsborrarna. Relativt ofta följer det vita hos honan med ner i näsborrarna vilket man tydligt kan se på några av fotona nedan.
    Första ruggningen

    Egentligen är det inte förrän vid 3–4 månaders ålder (när undulaten ruggar för första gången) som man med någon större säkerhet kan säga vad det är för kön. Honans vaxhud får då fullt ut sin vita färg (som under häckningsperioden oftast skiftar åt brun) och hanen får sin karakteristiska blå vaxhud (som under häckningsperioden oftast blir mer intensivt blå).
    Melanin

    Generellt kan man säga att desto mörkare fågel desto lättare kan det vara att avgöra könet ganska tidigt. Detta är beroende på mängden melanin hos fågeln. Mycket melanin färgar även vaxhuden rikligare och medger en tidigare bestämning av könet.

    Undantag finns dock och de är ganska många och av varierande slag. Detta medför att det ibland slår helt fel eller är omöjligt att säga något om en fågels kön i tidig ålder.

    Eftersom vi har fött upp undulater under ganska många år kan vi numera med någorlunda säkerhet könsbestämma normaltecknade ungar när dessa är ca 6 veckor gamla. Men självklart kan vi också ha fel i emellanåt varför vi inte kan lämna någon hundraprocentig garanti.
    Lite svårare färgvarianter och teckningar

    Vad gäller andra färgvarianter och teckningar som t.ex. danskbrokiga (även kallade recessivbrokiga), albino, lutino och isabell (även kallade kanelvinge – på engelska cinnamon) är dessa lite svårare. Detta eftersom hanarna av just sådana varianter har en ljuslila vaxhud även när de är vuxna.
    Könsbundna arvsanlag visar vägen direkt

    Om du däremot vet att föräldrarna har ett könsbundet anlag kan det vara betydligt enklare att könsbestämma en unge. Exempel på könsbundna anlag är albino, lutino och opalin. Rent konkret betyder det att om till exempel pappan är lutino men inte mamman och du får lutino ungar så vet du att alla är honor. De könsbundna anlagen ärvs nämligen korsvis.
    Fåglar som maskerar sig

    Till sist tillkommer nästan alltid det generella undantaget – fåglar som maskerar sig. Enligt alla konstens regler och beprövad erfarenhet borde fågeln vara ett kön, men efter första ruggningen visar det sig vara ett annat kön. Bland annat därför kan man inte, även med stor erfarenhet, garantera till 100% vilket kön en unge har. Vi gör dock vårt allra bästa med att könbestämma din undulatunge.

  32. Daniel

    WOW!
    Vilken utläggning! Ska titta närmare på fågeln. Lättare är nog att fråga frun för hon vet. Jag var i min ungdom ornitolog (fågelskådare), en fanatiskt sådan, jag tog min röda Monark moped, satte på mig min knall gula hjälm och åkte iväg tidigt innan solen hade letat sig upp på himlen. Med mig hade jag min kikare, anteckningsblock, jag antecknade väder, temperatur, vilka fåglar jag såg och antalet av varje art. När jag tänker tillbaka kan jag bara le åt mitt hängivna intresse. Jag kunde nästan artbestämma varje fågel och var även riktigt vass på känna igen fågelarten bara på lätet. Idag är jag inte alls på den nivån utan njuter av att bara vara ute i naturen.
    Idag förbereder jag en predikan som handlar om Paulus brev till Galaterna.

  33. Jonathan

    Märker du av att kristna idag förföljs av fördomar? Märker det och det kan vara svårt för nykristna och sökare att våga följa Jesus fullt ut. Vad gör man i så fall åt saken?

    • Daniel

      Hej Jonathan
      Om vi som kristna förföljs på grund av fördomar? I mitt arbete kommer man kontakt med kristna i många andra länder och om man skulle jämföra hur de har det kan inte vi säga att vi lider av den förföljelsen som det innebär att till exempel mista livet av den enkla anledningen att man är kristen. Marcus Birro skrev i Expressen förra veckan att ”Kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen. Ungefär 200 miljoner (!) människor riskerar våldsam förföljelse och detta i cirka 35 länder.” Vidare skriver han ”Det är inget annat än ett muslimskt korståg mot kristna som pågår i Mellanöstern. Kyrkor bränns ner och biskopar mördas. Folk drivs från sina hem och sina länder enbart för att de tror på Gud och på Jesus. Deras tro kostar dem livet.” Detta måste vi naturligtvis agera på och vara en röst för dessa kristna martyrer. Han skriver även ”Det pågår en utrensning av kristna i Mellanöstern och vem målar naglarna för dem? Vem ordnar galor och parader för dem? Vem vågar ens ta i tanken att den kristna civilisationen, men framför allt flera hundra miljoner dagligen hotas till livet, av en enda anledning, att de är kristna”.
      Det är bra att ha det med sig när vi pratar om hur det är att vara kristen i Sverige. Jag skulle vilja säga att det finns en politiskt/massmedial attack mot den kristna tron och de kristna värdena. Det lyser igenom i frågor som rör sexualitet, abort, synen på äktenskap och skapelsetro kontra evolutionsteorin. Men det kan också vara emot kyrkor och predikanter som vill stå för klassisk bibliskt tro. Jag minns när min fru satt på en föreläsning för blivande lärare där föreläsaren helt felaktigt varnade för en specifik kristen församling som en farligt sekt. Där menade han bland annat att man hade personer bakom speciella fönster som skulle registrerade saker om nya människor och meddela pastorn genom en speciell hörselslinga. Han påstod även att i denna församlingen var det förbjudet för medlemmar att ringa vem man ville. Han menade på fullaste allvar att medlemmarna måste ha någon med sig när det skulle ringa sina privata samtal! Vi har varit med i den församlingen. Inget av det han sa stämde. Jag skulle kunna hålla med om att det finns en viss”kristifobi” i den debatt man kan läsa i tidningarna och på bloggarna men jag tycker inte att vi som kristna ska ta på oss någon ”offerroll”. Det är så många som ropar att man känner sig ”kränkt” så fort någon invänder mot den egna uppfattningen. Vi behöver inte slå tillbaka med samma mynt utan vi kan välja en högre väg, att i stället älska in människor i Guds rike. Jesus talade om att vända andra kinden till. Jag förstår att det kan vara svårt att vara nykristen mitt i detta men när man möter Jesus är jag övertygad att han ger oss den kraft vi behöver så vi kan hålla huvudet högt även när det blåser runt omkring. Det är ju i snålblåsten man växer som mest!
      Jag tror vi ska påminna varandra om att det är inte dig eller mig världen attackerar utan den Jesus vi tror på. Jesus sa själv att mitt i denna blåst kan vi glädja oss i honom. Vi följer ju trots allt inte världen utan honom som är vägen, sanningen och livet.

  34. Maria K

    Är det vanligt att man utesluts ur församlingar, hört sådant händer. Vad har exempelvis hänt då? Hur gör man om man inte vill vara med i en församling är det bara att lämna då, eller?

    • Daniel

      Hej Maria!
      En viktig fråga som vi inom kyrkan rannsakar oss själva i när vi ser bakåt i historien. Man kan inte göra något ogjort men man kan lära sig av den tid som varit. Det var betydligt vanligare att människor blev uteslutna förr och det kunde vara av olika anledningar. Det handlade vanligtvis om att man valde att leva på ett annat sätt med andra värderingar än vad kyrkan ville stå för. I sin iver, jag syftar på kyrkan, att leva nära Gud både i lära och liv skedde uteslutningar av personer som på ett eller annat sätt inte följde det kyrkan stod för. Man passade inte in i mönstret och den tolkning som rådde. Jag tycker att man många gånger lät domen komma före nåden. Om jag har rätt i min bedömning kan jag inte veta eftersom jag inte var med på den tiden. Idag är det ytterst ovanligt att man blir utesluten. Under alla mina år som jag varit med i kyrkan har jag inte varit med om att det någon gång har skett.
      Det innebär inte att kyrkan idag inte vill att människor ska följa Bibelns föreskrifter men i ljuset av vår historia vill vi nog idag hjälpa människor, på ett annat sätt än tidigare, att leva ett Gudscentrerat liv. Vi tror på Bibeln och vad den står för och att den också kommer att påverka och forma min tro, mina val och värderingar. Detta livet med Gud ser så olika ut för oss alla. Vi är alla olika individer med vår egen resa. Jag önskar att vi som kyrka inte ska döma när vi ser varandra utan lyssna ”under ytan” och på detta sätt hjälpa och bära varandra genom livets olika skiften. Om sedan en person inte vill vara kristen och leva ett kristet liv så går det naturligtvis att gå ur församlingen. Man tar kontakt eller skriver ett brev att man inte vill vara med. Efter det bokar man in en träff med någon i ledarskapet där man får berätta om sin upplevelse och sitt beslut. Och på personens egen önskan lämnar han/hon församlingen. Det som är viktigt för mig i detta läge är att personen ska känna sig omtyckt och att vi som kyrka inte ser ned på det valet utan han/hon ska känna sig lika välkommen som tidigare att komma på gudstjänster. För man behöver ju inte vara medlem för att gå på mötena, de är offentliga för alla!

    • Daniel

      Hejsan
      Det finns inga tvång eller ”måsten” att gå på gudstjänster och det gäller även högmässan. Bibeln uppmuntrar oss att vara med på gudstjänster men det finns alltså inget ”måste”. Men själva kyrkan ska inte upplevas som något tvång utan helst vara en av veckans höjdpunkter!

  35. Malin Berggren

    Jag har en fråga. Har sett att man döper folk med att doppa kroppen i vatten och undrar om det är en ritual för att vara med i församlingen. Många är redan döpta som barn varför gör man i så fall på det sättet. Gör ni så?

    • Daniel

      Hej Malin
      Tack för frågan. Du har rätt i att det finns olika typer av dop i våra kyrkor. Vi i vår kyrka döper inte små barn utan dopet menar vi är en följd av att man själv har en tro och vill döpa sig på sin egen övertygelse. Dopet har sin grund i det Jesus talar om i Markusevangeliet 16:16 ”Den som tror och blir döpt skall bli frälst”. Orsaken till att vi inte döper små barn är att Bibeln talar om att tro går före dopet. Själva dopet går till på det sätt du beskriver, att man doppar ner hela personen i vattnet. Det är en bild på att man ”begraver” sin synd, sitt eget själviska liv utan Gud. Platsen där man döper kallas just ”dopgrav”. Sedan uppstår man till ett nytt liv tillsammans med Gud. Om du varit med på ett dop har du säkert sett att många döper sig med vita kläder. Det är en bild på att man nu tvättats ren. I vår kyrka har vi inga krav på att man ska ha vita kläder utan det går bra att döpa sig i sina egna kläder. Orsaken till att vi döper människor som redan är barndöpta är att vi inte ser barndop som ett riktigt dop. Barnet är inte själv medveten om vad som händer och har inte själv fattat något beslut om att tro. När vi döper är det både fest och allvar, glädje och tårar och det är en riktig höjdpunkt för den som döper sig! Man får på detta sätt visa världen, kyrkan och andevärlden att jag vill tillhöra Jesus! En bra bild i sammanhanget är en vigsel mellan två personer. Det sker frivilligt, båda säger ja och man vill dela den nya gemenskapen med sina vänner.

  36. Samuel

    Nästa söndag funderar jag och min fru nästan på att komma till Ersboda och Folkets Hus. Vi är inte kristna. Predikar du då? Hur mycket folk brukar det vara där skulle vara kul att surra.

    • Daniel

      Hej Samuel
      Ni är så välkomna! Du har säkert läst vad jag skrivit tidigare i bloggen om att vem som helst får komma till våra gudstjänster. Ni är lika välkomna som alla andra. Kristen som icke kristen. Jag predikar dock inte denna söndag men kommer vara med på mötet. Jag tar gärna emot er och berättar mera om vår kyrka och tar mig tid att ”surra” med er. Jag tror att vi blir runt hundra personer på gudstjänsten.
      Hugg tag i mig när ni kommer, o ja jag ser ut som på bilden!

  37. Undrar bara

    Har du någon aning om hur många i exempelvis en pingstförsamling som har kommit till tro som vuxen. Många är kanske ändå barn/ungdomar som så att säga varit med sedan modersmjölken. Jag själv blev döpt då jag var 19.

    • Daniel

      Hej
      Jag har ingen statistik på hur förhållande barn/ungdomar kontra vuxna som kommer till tro är i pingstförsamlingarna. Tyvärr inte, men det skulle vara en intressant läsning. Men jag skulle tro att en majoritet i våra kyrkor har en kristen uppväxt. Många av våra viktiga val gör vi i ungdomsåren. Det är också i dessa år vi vågar prova oss fram. Vi vågar testa olika saker och man är som person väldigt föränderlig. Ena dagen är man punkare och fältbiolog för att i nästa stund ha ett par vita nypolerade golfskor och stå på artonde hålet och putta för en birde! Det kan svänga fort och dramatiskt. Även om det svänger fort köper man inte allt utan man vill kunna stå på egna ben och inte bara ärva vidare från föräldrargenerationen. Det gäller även tron. Tron måste få bli ”ägd” av mig som individ. Den måste upplevas och bli äkta. Det är en härlig utmaning för oss i kyrkan. Det finns en enorm potential i den yngre generationen som utmanar oss äldre att inte försoffa oss. Den amerikanske presidenten Ronald Reagan sa angående frihet ”Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn’t pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same…” Med andra ord så räcker det inte att ”ärva” en tro. Den måste, även för den som vuxit upp i kyrkan, bli en egen upplevd verklighet.
      Personligen känner jag många som i vuxen ålder kommit till tro och idag är med i en kyrka. I en växande, dynamisk kyrka som har Guds liv och kraft kommer du hitta en skön blandning av allt detta. När vi var i Kenya för några år sedan, blev jag så glad över att nästan alla man hälsade på i den kyrkan hade blivit kristna i vuxen ålder. Nu var det en kyrka på nästan 25 000 personer och den hade inte existerat mer än tio år. Men jag säger som Martin Luther ” I have a dream…” Jag drömmer om den dagen vi får se det hända även här i Sverige!

    • Daniel

      Hej Marsmänniska – bra månad förresten!
      Tio Guds bud hittar du i Andra Mosebok i Gamla Testamentet. Den innehåller bland annat bud som: att inte har några andra gudar jämte Gud själv, att inte missbruka Guds namn, att tänka på vilodagen, hedra våra föräldrar, att vara trogen i sitt äktenskap, att inte stjäla, att inte mörda eller inte tala falskt. Jag tror att dessa bud är bra inte bara för en kristen att följa utan även den som inte är kristen. Det är med andra ord bra för vårt samhälle att bygga våra grundvalar på dessa sanningar. För att kunna svara på frågan vill jag börja med att förklara att man inte blir kristen av att följa dessa påbud. Man blir kristen genom att tro på att det Jesus gjorde det gjorde han för dig och mig. Tron har sitt nav och sitt centrum i Jesus och det som hände när han hängde uppspikad på korset. Du blir inte en kristen genom att göra goda gärningar. Du blir en kristen genom att i tro ta emot denna inbjudan att komma till Gud genom att säga ”Tack Jesus att du gjorde det för mig”. När man tagit emot Jesus händer något på insidan. Gud kommer att forma dig och mig till att bli lik honom så att den tro vi har också levs ut i vår livsstil. Vi gör alla våra fel och det finns nåd från Gud för alla dessa felsteg. Det är som med våra barn, det är våra barn även om de beter sig på ett felaktigt sätt. Men som föräldrar uppfostrar vi och lär dem att leva på ett rätt sätt. Jag ser det på samma sätt. Gud kommer att fostra oss och tala in i våra liv om vi inte följer hans vilja. Finns det en vilja i oss att leva med Gud är det stora problemet inte mina felsteg. Jag är i goda händer. Det är med andra ord onaturligt att vilja synda och samtidigt säga att man vill följa Gud. Men i vår mänsklighet syndar vi men vi får be Gud om förlåtelse och hjälp att leva ett liv som både ärar och behagar honom.

  38. J.K

    Har läst här på bloggen om en pastor som säger sig väckt upp en död person men jag tror inte på sånt. Vad tror ni om det och har du som pastor varit med om något ”mirakel”?

    • Daniel

      Hej LK
      Jag kan förstå att du inte tror på dessa mirakler. Det är du inte ensam om att göra. Men jag tror på ”sånt” och det är jag också inte ensam om att göra! Hela Bibeln är fylld av berättelser där Gud gör mirakler. I Jesu liv ser vi hur han botade sjuka, väckte upp döda och befriade människor. Jesus själv uppstod från de döda så hela min tro vilar i att det faktum att Gud kan väcka upp döda och göra mirakler. Man skulle kunna säga att Gud är miraklernas Gud. Vi gör det vi kan i det naturliga och Gud gör det ”onaturliga”! Men frågan om att tro på ”mirakler” kommer ju närmare när man talar om det i vår tid. Jag har varit med och på nära håll sett Gud bota människor. Senast förra helgen var det ett par personer som berättade efteråt att de blivit helade från smärta i axlarna efter förbön. När vi var i Ukraina för några år sedan bad vi för en äldre dam som inte hade någon hörsel på ena örat och efter bön viftade hon märkbart med sina händer. Vi kallade på tolken som berättade att hon nu hörde för första gången! Jag har en god vän som här i Umeå var på sjukhuset nyligen och bad för sin icke kristne vän som direkt kände hur ”energi” strömmade genom henne och hon tillfrisknade väldigt fort. Läkarna var påtagligt förbluffade över vad som hänt. Det var extra roligt att ha henne hemma hos oss där hon själv berättade och bekräftade storyn för oss. Jag skulle kunna fylla denna blogg med flera exempel men jag nämner dessa för att bara förtydliga att JA, jag tror på att mirakler kan ske idag!

  39. Sandra

    Jag är kristen och är relativt nyutbildad lärare och har fått ett längre vikariat som jag trivs med. Tyvärr så måste man vara försiktig med barnen då det gäller kristen tro. Det är inte alls länge sedan jag gick skola själv och då var det inget smussel. Har talat med rektorn om detta eftersom jag hade en inbjudan till vår kyrkas verksamhet. Idrottsklubbar får ju göra en väldans massa reklam för sina aktiviteter på skolorna men när det gäller kristna samfund så råder delade meningar bland vuxna. Hur är klimatet i Umeå på den fronten?

  40. Mattias Bergström

    Hej Daniel!
    Har en fråga om det finns någon mat som kristna pingstvänner inte äter? Jobbar med en pingstvän som inte äter kött men äter fisk. Har det med religionen att göra?

  41. Anna-Carin

    hörde du är pastor i två olika församlingar är inte det ovanligt hur fungerar det eller är församlingarna rätt lik varann?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.