Saknar ett drogförebyggande arbete

Jag är en man som säger vad jag tänker men i detta fall så skriver jag vad jag tänker. Jag har funderat på en sak och det är om alkohol och narkotika rent allmänt. För att bli en missbrukare så måste man börja använda dessa saker och börjar man inte så är sannolikheten lika med noll att man hamnar i missbruk.

Jag saknar i församlingarna drogförebyggande arbeten direkt inriktat till ungdomarna och föräldrar. Visst finns LP kontakten men mig veterligt är de inte ute och har utbildning i ämnet i församlingarna och riktar det hela mot ungdomar. Jag ska också säga att kommunerna arbetar väldigt dåligt med detta också. Jag saknar drogförebyggande arbeten i hela samhället och inte bara i samfunden. Få kommuner satsar tillräckligt med pengar och resurser på detta krävande arbete.

Jag frågade en församling jag var till innan jag flyttade hit (inte pingst eller cfp) om de arbetar med drogförebyggande frågor bland medlemmarna. Jag fick till svar ”Vi har inte sådana problem i församlingen för här tar Jesus hand om sådant”. Det fanns heller enligt personen i fråga ingen i deras församling som överhuvudtaget hade någon sådan bakgrund. En vit lögn, eller?

Det finns många som kommer in i församlingar med trasslig bakgrund och kanske inte riktigt blivit fri från olika saker och måste då få stöd och vägledning kring detta. De kanske tror de är sämre människor eller att omgivningen ska uppfatta dem som sämre? Så ska det naturligtvis inte behöva vara. Men tyvärr finns fördomar och då kanske bland folk som alltid varit med i kyrkan. Nu menar jag givetvis inte alla. Har tyvärr varit med i två fall då jag velat haft med två fd missbrukare i en cellgrupp men i det fallet ville inte cellgruppsledaren detta?!?!?!?! Ja ni läste rätt.

Jag och våran snart 17 åring är med i SPIK. Gå gärna in och läs om den organisationen genom att klicka på bilden nedan.

SPIKlogo36-300x140 (1)

34 kommentarer

  1. Hejhh

    Har haft kompisar i Ungdomen som testat marijuana, det kanske inte blev ett missbruk men när polisen fick tag i en så har hans liv bara gått utför tyvärr. Jag har nog större problem med lagarna som kan förstöra hela ditt liv om du gjort ett snedsteg. Han kunde inte hitta ett jobb efter han blev tagen med en marijuana ciggarett

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Alla är ju värd en andra chans tycker jag. Misstag och snedsteg kan väl alla göra. Tyvärr så får folk stämpel på sig som kan vara svårt att tvätta bort. Jag dömer ingen.Jag har själv varit ung och gjort dumheter 🙂

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Vad menar du med detta? Jag använder vare sig alkohol eller droger. Min bro är väldigt rensopad. Det är 9-10 år sedan jag drack alkohol så jag tar inte åt mig i vad du försöker säga. Sedan så tycker jag inte illa om människor som har problem med det ena eller det andra.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Tommy! Jag tycker inte om att du försöker smutskasta min familj. Mig får du smutskasta men vad är det du sitter och påstår? Vare sig jag eller min fru använder alkohol eller annan stimulantia. Vår grabb som bor hemma är snart 17 och har aldrig druckit alkohol vilket jag är stolt över. Jag fördömer heller inte folk som har sådan problematik. Vad jag saknar idag är drog och alkoholförebyggande åtgärder och då både i skola och församling. Där kan det göras mycket bättre. Men som sagt du skall inte sitta och smutskasta och påstå saker du inte har koll på.

  2. Anders

    Jag håller med i det du skriver. Det saknas förebyggande åtgärder i hela samhället. Visst satsas det i vissa kommuner men det är inte tillräckligt. Tillgängligheten ökar exempelvis och i de flesta matprogrammen är det alkohol med i bilden. Stå på dig ”Berra”

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Tack Anders. Ja det satsas väl pengar men det verkar inte ge den effekt det är avsett för.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Jag har inte varit annorlunda än någon annan av dagens unga människor har ”inte varit Guds bästa barn”. Har varit med om saker som många knappt sett på film. Jag skulle kunna berätta alla livets dagar från min födelse fram till idag utan att skämmas för detta. Kan du?
      Vad jag skriver är att det drogförebyggande arbetet måste stärkas och där har alla ett ansvar även jag.Jag tycker det görs på tok för lite.

  3. Camilla J

    Det är bara att instämma. Det satsas för lite när det gäller förebyggande. Tummen upp för dig där 🙂 Micke hälsar!

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Man kan tycka det men om du kollar på konsekvenserna så är det inte bra. Det kostar samhälle och familjer ett enormt lidande som vi alla får betala till slut. Att hamna på noll tror jag inte man kan men det är tokigt när det kommer ner i åldrarna. Jag var själv inte gammal då jag drack första gången och det är helt korkat tycker jag i efterhand.

  4. L

    Bra att du tar upp det här. Har vuxit upp i ett hem där alkohol förekom flitigt och inte var det så kul. Började dricka själv och fastnade i det hela kan man säga. Numera är det väldigt sällan jag dricker. Alkoholen ställer til det psykiskt för hela omgivningen. Sedan så är det också vanligt at barn till alkoholiserade föräldrar löper större risk att hamna där själv. Vet flera exempel.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Ja det måste vara hemskt att växa upp sådant men det är ju ens föräldrar samtidigt. Bra att du kan dricka måttligt nu och kanon att du fått rätsida på det hela. Det verkar också vara som du säger att barn till missbrukande föräldrar löper större risk. Kan det sitta genetiskt någon form av missbrukargen?

  5. Anna

    Sjukvård , polis mfl skulle få det lugnare om alkoholkonsumtionen minskade. Ju senare man kan vänta med alkoholdebuten desto bättre.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Ja det är enorma kostnader för samhället som vi alla får vara med och betala.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Om personen vill ha hjälp så finns det många att tala med om situationen. Vi dömmer ingen det har vi ingen rätt till att göra. Folk i vår församling som har ledaruppdrag vet jag är nykterister. Sedan kan det vara svårt att veta vad folk gör en fredagskväll. Men som svar på din fråga så det man inte vet det vet man inte och om personen är ångerfull och tycker han/hon gjort fel så finns det folk att tala om saken. Man blir INTE utesluten. Alkohol förekommer inte då vi har fest eller går ut och äter.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Ja du man kan ställa sig den frågan men alkohol för låt säga en 15 åring är det inte svårt att få tag i något att dricka. Själv hade man äldre kompisar som handlade ut och sedan fanns det även föräldrar som köpte alkohol till barnen i tron om ”då vet man hur mycket det dricker”. En del föräldrar hade välfyllda barskåp så det märktes inte om någon flaska försvann. Sedan så var dom i affären eller på systemet inte alltid så noga. Jag minns att jag köpte ut på systemet då jag var 16 år!!! Vi säga i sammanhanget att vi inte hade något välfyllt barskåp hemma.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Känner Stig-Olov rätt hyffsat. Om de är ute på skolorna i förebyggande syfte så är det något de startat utan min vetskap. De har öppet mån-fredag o serverar frukostar 2 dagar i veckan samt har möten varje onsdag. Ibland åker de ut till andra kyrkor och orter.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Japp det har jag gjort men det försvarar inte att ungdomen gör det än idag. Jag hade ett tryggt hem och hade det varit mera arbete i förebyggande syfte så kanske man inte levt rövare. Men det är ingenting jag önskar ogjort för man får ju erfarenheter också.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Idag är det betydligt färre ungdomar som är med i föreningsliv än tidigare. Sedan är ju inte heller idrotten en garanti för att 16-åringen lever sunt. Jag tror dock det är bra att vara med i föreningsliv och det behöver inte nödvändigtvis vara idrott. Det gäller tror jag att få alla att hjälpas åt

  6. Helena Nilsson Springare

    Du skriver: ”Jag är en man som säger vad jag tänker men i detta fall så skriver jag vad jag tänker. Jag har funderat på en sak och det är om alkohol och narkotika rent allmänt. För att bli en missbrukare så måste man börja använda dessa saker och börjar man inte så är sannolikheten lika med noll att man hamnar i missbruk.”

    Att hamna i missbruk betyder nödvändigtvis inte att det är så enkelt att det ”bara” är droger och alkohol det handlar om så sannolikheten är inte alls lika med noll…

    Du kanske inte vet att det finns andra saker som kan skapa missbruk? Man kan bli missbrukare vad gäller mat, spel, sex, relationer och ja, till och med shopping kan skapa en missbrukare.

    En spelmissbrukare eller en sexmissbrukare kan fara minst lika illa av sitt missbruk och det kan få stora konsekvenser för den som är drabbad. Så nej Bertil, det är inte ”bara” alkohol och droger som skapar missbrukare.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Jag är givetvis medveten att det finns 1000-tals olika former av missbruk men det jag skrev om var alkohol och droger. Jag vet en hel del om olika former av missbruk. Nu skrev jag som sagt att förebyggande när det gäller alkohol och droger är lika med noll i princip och visst jag hade också kunnat skriva om spelmissbruk, sexmissbruk eller shoppingmissbruk. All form av missbruk ställer till det. Om man exempelvis inte dricker alkohol så är sannolikheten att man hamnar alkoholmissbruk lika med noll. om man inte spelar så är sannolikheten lika med noll att man blir spelberoende.

  7. T

    Tror inte du är så skenhelig som du verkar. Det är lätt att gömma sig bakom en kristen fasad och dricka en massa sprit och svära och ha sig. Vet nog vad du går för. Du borde uteslutas ur eran församling eller är ni fler som håller på så?

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Du verkar inte känna mig ser jag. Jag överstämmer inte alls i den beskrivning du gör. Vad du gör är att du bara vräker ur dig saker för att slå ned på att man är kristen. Jag dricker inte alkohol och slutade svära samma dag jag döpte mig. Du tycker jag borde uteslutas ur församling? Då kanske du ska ta ett snack med våra pastorer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.