Barndop=Villolära

Som jag sagt 1000-tals gånger så är ett sk barndop INGENTING BIBLISKT. Det är bara en tradition. Till och med ofrälsta ”döper” sina barn. Har tidigare skrivit om dopets betydelse och hittar här något som jag håller med om till punkt och pricka.

http://www.apg29.nu/index.php?artid=13599

images

20 kommentarer

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Om man tittar i nya testamentet så döps det flera ggr och i tusentals. Då är det människor som först kommit till tro.

  1. JK

    Ett dop är något man gör då man tagit beslutet att följa Jesus. Man sänks då i vatten. Ett barn kan inte ta det beslutet. Att en präst stänker vatten på huvudet är bara en ritual och inget som står i bibeln.

  2. Stefan Rådström

    Tydligen anammas barndop av de stora kristna kyrkorna eftersom man tror på det otäcka begreppet ”arvssynden”. Man betraktar alltså det nyfödda barnet som i ett tillstånd av synd och skuld, och i behov av Guds nåd.

    Ett antal kyrkor har dock en annan tradition som förutsätter ett tidigare liv av medveten verksynd, vilket befriar det nyfödda spädbarnet från denna skuld.

    Det handlar således mest om hur kyrkorna ser på arvssynden.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Det är stora skillnader mellan olika kyrkor och samfund. Jag tror att dopet ska man göra då man bestämt sig för att ”födas” på nytt och då sänks man ner i vatten.

      • Stefan Rådström

        Men då en kristen normalt tror på arvssynden, och skillnaderna mellan de olika tolkningarna av samma texter denna tro kommer ifrån är så stora, utsätter denne väl sina barn för en fruktansvärd risk ifall man inte låter döpa dem genast? Och även ifall det vore så att barnen inte löper någon som helst risk, skadar det väl inte att döpa dem i alla fall? Dvs ungefär som med ”Pascals trossats”: ’Man kan inte veta någonting om Gud, men om Gud finns blir man belönad om man tror på honom och om han inte finns har man inte förlorat något på sin religiösa tro.’

        • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

          Vi har olika syn på saker och ting ser jag ganska bestämt.När det gäller dop så finns det ingenstans i bibeln något som säger att man ska döpa barnen. Jag trodde inte på Jesus tidigare men blev efter ett tag övertygad på att han existerar. Om du läser i Apostlagärningarna så ser du exempelvis Paulus han trodde inte på kristna han förföljde dem. Sedan mötte han av alla , Jesus! Paulus har skrivit det mesta av det som står i nya testamentet. Skillnaden mellan du och jag är att jag tror och du inte.Jag accepterar andras åsikter men då bör andra aceptera även mina. Bevisbördan av vem som har rätt eller fel bör ju ligga hos bägge sidor. Beslutet om att döpa sig ska ju komma från individen själv och inte genom något påtvingande.

          • Stefan Rådström

            Att ignorera andras åsikter är väl inte att acceptera/respektera dem? Åsikter är till för att utmanas, liksom tro är till för att prövas. Om man nu använder Bibeln som argument, så verkar det faktiskt (enligt vissa tolkningar) att finnas stöd för barndop i Nya Testamentet:

            De svarade: ”Tro på herren Jesus, så skall du bli räddad, du och din familj.” Och de förkunnade ordet om Herren för honom och alla i hans hus. Fångvaktaren tog genast hand om dem, mitt i natten, och tvättade såren efter piskrappen. Sedan döptes han själv med hela sin familj. (Apg.16:31-33)

            Hon och alla i hennes hus blev döpta. (Apg. 16:15).

            Här döps hela familjer. Det måste ju rimligtvis inkludera barn också, speciellt som dopet ersätter den judiska omskärelsen och omskärelsen gjordes på barn vid 8 dagars ålder.

            Det finns mycket att fundera kring gällande Paulus och hans roll, men det är ett helt annat ämne.

          • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

            Står ingenstans att barn döptes. Tro på herren som sägs i Apg 16:31-33 innebar att de som döptes fattade ett beslut. Dessa barn var så pass vuxna att de själva kunde ta beslutet. 10-15 år typ.Det går inte bara rycka loss en rad ur ett sammanhang och tolka utifrån detta. Paulus och hans roll han har betytt en hel del. Utan honom hade kanske kristendomen ”dött ut”. Du skriver ”Att ignorera andras åsikter är väl inte att acceptera/respektera dem? ” Jag respekterar/accepterar alla människor du menar att jag inte respekterar/accepterar dina åsikter, eller? Klart jag gör det men för den skull innebär det inte att jag tycker det är rätt ändå.Dopet är ett bevis på att man beslutat sig för en kristen tro. Accepterar du andras åsikter? Har du en kristen tro? Jag själv ”döptes” som barn men som vuxen gjorde jag mitt vuxendop i pingstkyrkan. Då hade jag kommit till tro.

          • Stefan Rådström

            Nej, det står inte uttryckligen att barn döptes. Men det står inte heller att de inte döptes. Utifrån tre ställen i Bibeln (varav jag länkat till två, det tredje är 1 Kor. 1:16), går det att göra tolkningen att barn både kan, får, och kanske till och med bör, döpas. Därför är det fascinerande när någon säger att barndop är en villolära utifrån en Bibel som kan tolkas på så många olika sätt.

            Paulus har onekligen betytt i stort sett allt för kristendomen. Före hans uppdykande var sannolikt de kristna bara en liten sekt, vars framtid såg mörk ut. Efter honom ändrades allt. Intressant i sammanhanget är dock att han aldrig mötte Jesus personligen – Paulus hörde hans röst vid sin livsavgörande vision på sin väg till Damaskus.

            Jag menar inte att du inte respekterar mina åsikter. Tvärtom vill jag gärna få dem utmanade med sakargument. Jag vill lära mig något, och då går det inte att inte utsätta sina åsikter för berättigad kritik. Oberättigad kritik, eller t.o.m. personangrepp, är en emellertid annan sak…

            I det sammanhanget accepterar och respekterar jag naturligtvis andras åsikter. Jag ignorerar dem alltså inte, utan vill utröna vilka argument som personen som hyser åsikterna har till stöd för att komma fram till dem. Tycker jag att dessa argument är alltför svaga, talar jag om det så att personen ifråga kan förtydliga sig, övertyga mig med starkare argument, eller kanske till och med ändra på sin egen position.

            Jag saknar tro på det övernaturliga, dvs sådant som utan belägg påstås upphäva alla kända naturlagar, vilken form den än har.

          • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

            De kristna var inte lika många som idag men de var ändå en hel del faktiskt. När det gäller Paulus så mötte han Jesus. Jag möter jesus själv ofta och känner att han är med mig och jag får kraft av honom genom den helige ande. Jag och många med mig känner ofta Guds närvaro. Fadern, sonen och den helge anden är alltså en treenighet samma sak som att vatten kan vara is, snö eller vatten. Finns många helanden som Jesus gör än idag. Du vill lära dig mer, anmäl dig till en Alpha kurs.

          • Stefan Rådström

            Nu är jag mest intresserad av hur den individ tänker som drar slutsatsen att barndop är en villolära eftersom det inte uttryckligen står i Bibeln (även om det enligt vissa kristna tolkningar antyds) att barn döps. Detta borde i konsekvensens namn betyda att allt som inte uttryckligen står i Bibeln – t.ex. radio, TV, datorer, internet – är syndigt att befatta sig med. Det finns i.o.f.s. vissa små kristna grupper som anser just detta.

            Men även ifall man argumenterar för att detta inte gäller materiella saker eller media, så bör det väl gälla sådana abstrakta begrepp som t.ex. vetenskapliga teorier. Men att avvisa vetenskapen (t.ex. kvantfysiken eller evolutionsteorin) och säga att dessa är villoläror av sådana skäl betyder att man måste uppge allt som det moderna livet innehåller – all elektronik är t.ex. i så fall bara ett djävulens bländverk.

            Å andra sidan, vad anser man då om det som uttryckligen står i Bibeln? Ta t.ex. följande: ”Den som överger Moses lag måste utan förskoning dö, om två eller tre vittnar mot honom.” (Heb 10:28)

  3. Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

    Mose lag kunde ingen följa så när Jesus dök upp tog han på sig all världens synd. Vi följer inte gamla testamentet. Efrersom dop och vigsel är ur Bibeln så följer man det som står där. Svårare än så är det inte. Jag hoppas du accepterar mina åsikter och hur jag tänker. Att försöka få mig att tänka annorlunda blir svårt och min avsikt är inte att ändra på dina åsikter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.