Knutby efter 10 år

Knutby? Vad hände sen? Det har nu gått tio år sedan det hände dvs mordet och mordförsöket som skedde i Knutby och fick hela orten på världskartan.

Se dokumentären Knutby-Tio år senare

KLICKA HÄR!

Möt Gabriel som är med i Knutby. Möt honom genom att klicka här!

 

53 kommentarer

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Ja det är mycket man kan ifrågasätta men nu har de bara sett saken från ena sidan. Det skulle vara intressant att höra med vanliga medlemmar. Har faktiskt funderat på om det är olagligt att ev ha en sekt?!?! Nu kan jag inte ens uttala mig om Knutbyförsamlingen är en sekt för det måste man i så fall få ”se”. Man skulle säkerligen om man ville kunna göra ett TV program med en helt annorlunda vinkling. Om , jag säger om, det är konstigheter rent juridiskt i en församling så är det väl ett polisärende. Tyvärr tror jag inte att Knutbystämpeln går att tvätta bort. Att människor ”inte vågar” ifrågasätta saker är inget som eventuellt bara förekommer i en församling. Titta bara i samhället. Det finns arbetsplatser, idrottslag där det är samma hierarki och för att inte tala om vissa militärförband. Jag försvarar inte Knutbyhistorien på något sätt. Jag vill tillägga att i de frikyrkoförsamlingar jag varit medlem i dvs två st så har jag inte märkt av något som skulle vara hierarkiskt. Nu är jag en person som har svårt att vara tyst (både på gott och på ont) så jag skulle nog öppna mun om jag märkte av sådant. Vad som är bra är att personen de intervjuade hade inte lämnat Gud. Han och hans fru hade bytt församling.

        • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

          Jag har din mailadress och har mailat dig. Jag tror man skulle kunna göra ett TV program från en anna sida också. Mycket beror på vad programmakarnas syfte är….

  1. Lauri Lubi

    Hej,

    Bra fråga Joel, varför skulle någon vara med om det var så hemskt? Tvingad? Nej, jag är själv med för att jag har valt det.

    Kalla fakta har inte något syfte att presentera sanning (eller ens typ sanning). De gör TV och behöver tittare. De förutfattade meningarna kring Knutby syns tydligt i den längre intervjun med Peter Gembäck: http://bit.ly/18PoGxf Kalla fakta hade faktiskt material till ett bättre program (på flera plan) än det som de skapade.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Hejsan! Det är inte första gången du kommenterar här och jag vet ju sedan tidigare din inställning till kyrka och församlingsliv. Man väljer av fri vilja att vara med eller inte. Jag valde det själv och innan detta var jag i stort sett av samma åsikt som du.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      I kommentaren till sign Joe så skriver jag ”Jag försvarar inte Knutbyhistorien på något sätt” Jag försvarar inte mord. Vad jag menar är att det skulle säkerligen gå göra ett program med en annan bild av Knutby Filadelfia men detta är inte syftet med programmet.

  2. Charlotte

    Kyrkorna gör ju många bra saker som att driva Second Hand butiker och där överskott går till utsatta länder.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Det har du rätt i. Bara i Umeå finns det flera butiker där olika församlingar står bakom. Ett utmärkt sätt att göra sig av med saker är att skänka dem och de säljs till någon som vill ha dem. Pengarna går sedan till olika missionsprojekt.

  3. TheSeventhSeal

    Det finns många frågeställningar eller fakta i Knutbysoppan som inte fått klargörande svar från dess ledning:
    1. Det verkar vara en tämligen samstämmig kritik från de som lämnat. Ljuger de alla och dessutom samma lögner?
    2. Det är ganska starka ord från polisen som uttalade sig i kalla fakta som sa: (med risk att jag inte citerar korrekt) ”det är inte frågan om utan frågan om när det händer något allvarligt igen i Knutbyförsamlingen”
    3. 13/12 hade tidningen Dagen en artikel där Urban Fält gjorde ”intressanta” uttalanden.
    4. Knutbyledningen har inte kommenterat de delar i Kalla Faktaprogrammet som kommer från en (som de hävdar) inspelning. De delar som spelades upp var ”besynnerliga/besvärande” om de är äkta.
    5. Tidningen Expressen hade 17/12 en artikel om vad som hände efter TV4 Nyhetsmorgon 16/12. Det var inte direkt något positivt för Knutbyförsamlingens föreståndare.

    Sammantaget: det är enl. min åsikt för mycket som inte fått tillfredställande svar från Knutbyförsamlingen att verka vara trovärdigt.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Som jag sagt så har alltid ett mynt två sidor. Jag försvarar ingenting men det finns garanterat medlemmar som har vitt skilda berättelser. man får som oftast bara höra ena sidan. Visst kan jag hålla med om att vissa uttalanden kan vara besvärande.

  4. Godie godie

    Tro på tomtar och troll? Religion ställer bara till det. Man sitter i någon kyrka och tror allt är bra och kollar snett på världen utanför. Varför är du kristen?

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Varför jag är kristen? Jag tror på Jesus och därför är jag kristen. Att man sitter i någon kyrka och kollar snett på världen utanför? Ja du det är då inte en beskrivning på mig själv. Jag och många andra kristna är ute överallt och gör allt som ”vanligt” folk gör. Jag tror inte på att bara sitta i kyrkbänken. Jag tittar inte snett på människor utanför, tvärt om. Varken jag eller någon annan kristen har större värde än någon annan, vi är alla lika. Tror någon på tomtar eller troll så får dom göra detta.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Jag vet ingenting kring detta. Nu handlar ju artikeln du hänvisar till om exakt samma som programmet. Man kan säkerligen hitta röster från varje håll.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Nej det är det definitivt inte. En sekt är något som är totalt slutet. Vad som är sekt för mig betyder inte sekt för en annan eller tvärt om. Tyvärr har media och folk i allmänhet en förmåga att ganska enkelt stämpla olika församlingar som sekter.

  5. Catarina

    Hej!

    Det som förvånar mig mest är det faktum att vissa människor säljer sog till församlingar där ledarskapet är så auktoritärt som i Knutby. Varför har man det behovet?

    För ett tiotal år sedan följde jag med en fd kollega till församlingen Arken i Kungsängen och jag fick mkt dåliga vibbar, framförallt för att ledarskapet är som det var/är. Kollegan jag följde med dit sa ofta: detta har linda sagt. Detta har Lennart sagt.
    Och det var som att deras ord var lag. Varför var det viktigt för min kollega att vara med i en församling där ledarna är Gudar?

    Något jag också reagerade på i arken var hanteringen av pengar, eller rättare sagt på vilket sätt man samlade in pengar. Rysningar!!

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Jag kan dessvärre inte uttala mig om något jag inte vet. Jag är en väldigt framåt person som säger vad jag tänker. Detta är både på gott och ont. Jag skulle i alla fall sagt till. Hanteringen av pengar? Är det något brottsligt så bör väl polis kontaktas?

  6. Catarina

    Hantering av pengar /insamling som var täcket osmakligt. Om inte medlemmarna hade tillräckligt (?) mycket pengar att ge så viftade kollektinsamlarna med inbetalningskort framför näsan på dem. Självklart hade en väldigt extatisk stämning piskats upp i samband med insamlingen…

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Jag kan som sagt inte uttala mig och anser du att det är något fuffens så kan du ju kontakta Polis. Vad jag vet så brukar eller bör inte pastorerna räkna in offer (det du kallar insamling). Det brukar exempelvis i vårat fall skötas av mötesvärdar. Att ge offer är helt frivilligt men man ska ta i beräkning att verksamheten kostar pengar att driva. Man får inga bidrag. Vi har också inbetalningskort och även kortdragare. Jag minns första gången jag hörde talas om att församlingar hade kortdragare så tyckte jag det var lite ”crazy”.
      Extatisk stämning har vi också emellanåt. När jag första gången kom på möte i våran församling så var det en stämning och ”kraft” som jag inte varit med om tidigare och det tilltalade mig. Vad som är bra är ju att det finns olika församlingar så man kan välja den man tycker passar. Våran församling kör mycket rockmusik och en hel del på engelska. Detta tilltalar inte alla och då går dom exempelvis till den vanliga Pingstkyrkan. Där är det lite mer traditionenligt men Segertoner dvs lugnare. Det alla församlingar har gemensamt är den kristna tron. Kostymen kan däremot vara annorlunda.
      Jag har aldrig varit på Arken i Kungsängen men känner folk som bl.a gått deras Bibelskola. Dessa människor är precis som vem som helst. Om du har en kristen tro så hoppas jag du hittar/hittat en församling som tilltalar dig.
      Om du har frågor kring Arken så bör du ringa eller maila ansvariga. Du hittar kontaktuppgifter på deras hemsida.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Nejdå jag försvarar ingenting men det vore inte så snällt av mig att uttala mig om saker jag inte vet ett skvatt om.

  7. Maja Gräddnos

    Många församlingar ger pengar till mission och nödhjälp det får vi inte glöma. Man kan hitta negativa saker inom allt skulle jag tro.

  8. Catarina

    Jag tror inte alls att det som skedde var kriminellt. Jag anser det bara omoraliskt och rätt osmakligt.

    I den församlingen fanns då( vetinte hur det är idag) många psykiskt sjuka. Många av dem var förtidspensionerar och liknande. Att då piska fram en extatisk stämning I SAMBAND med insamling/offer/kollekt och sedan vifta med inbetalningskort när man anser att människor inte ger det de borde- jag blev illamående och kanske mest illamående när just psykiskt sjuka blev behandlade så.

    Jag skulle kunna dra upp fler händelser runt det besöket som gjorde mig illamående men avstår. För mig är Arken en sekt. Jag såg inget friskt i den kyrkan.

    Om dina bekanta är av en annan åsikt får det stå för dem. Människor som är mitt i något osunt brukar för övrigt inte ”se det”.

    Jag har tidigare besökt ”vanliga församlingar” (mission och baptist) och aldrig sett det jag såg i arken.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      De jag känner som varit med i Arken har aldrig överhuvudtaget uttalat sig något i endera riktning. Det är ofta så att när någon flyttat och är ny så frågar man exempelvis varifrån de kommer och vilken församling de varit med i, det är lika naturligt som jag berättar att innan vi flyttade hit tillhörde Mellanbygdens Pingstförsamling (Robertsfors).
      Det du skriver om är faktiskt första gången jag hör om Arken. Det enda jag känner till om Arken är det jag sett på Kanal 10 samt att de har Bibelskola. Jag håller med att är det som du säger är det mycket osmidigt av ledning men som sagt jag kan inte uttala mig.

  9. Anders

    en sekt för mej är inte att den är sluten en sekt för mej är om det förekommer våld eller mord med mera, det finns klubbar som inte har med kristna saker att göra är det en sekt då?? vet stängda klubbar för män eller kvinnor.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Kan inte uttala mig om sådana klubbar du ev åsyftar på. Det jag menade med slutet var inom en församling jag har aldrig talat om andra sammanhang. Sekt behöver inte bara vara inom exempelvis församlingsliv. Jag kollade upp på Wikipedia vad ordet sekt betyder. Det stod Med sekt menas en grupp människor som är sammanbundna med någon ideologi eller någon/några ledare. Ordet sekt kan härledas till latinets secta (princip; parti; filosofisk skola; ideologi; partiprogram)[1]. Sekter finns inom religiösa respektive icke-religiösa ideologier. Sekter kan vara politiska, religiösa eller vara andra grupper eller föreningar. Somliga sekter kan påverka människors liv mycket, sina medlemmar, men även andra människor. Sekter finns inom så gott som alla religioner och ideologier. Ord som sekt, sekterism, sektledare används ofta i nedsättande betydelse, men de har ej alltid använts uteslutande i nedsättande betydelse. Ursprungligen kunde ordet sekt även ha neutral eller positiv betydelse. Ordet används i många fall för att betona avvikande livsstil, eller extrema åsikter eller starkt ledarskap. Även förtryck eller farliga åsikter kan åsyftas.”
      Vad är avvikande livsstil? vem bedömer det?

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Jasså, det får stå för dig. Jag vet inte vad du grundar detta på. Jag accepterar det du tycker.

  10. Catarina

    Men för att gå tillbaka till Knutby:

    Det jag tycker är märkligt i det som hände 2004 och som får mig att anse att även det nuvarande ledarskapet där är osunt är att det ju inte verkade vara någon som ifrågasatte fossmo. Inte ifrågasatte i något. Alltså de som är ledare nu och som även fanns med på fossmos tid reagerade inte på honom som ledare. Hur kan en person hålla andra så i sitt våld? Och är de som är ledare idag lämpliga då de var så styrda av denne diktator?

    De kan självklart inte ta ansvar för de fruktansvärda handlingar han står bakom, men jag anser de har ansvar i att de borde ifrågasatt hans diktatoriska ledarskap. Alltså, det var ju inte friskt.

    Sedan tycker jag också det är intressant att människor söker sig till församlingen, även efter det tragiska som hände. Vad är det som lockar?

  11. Patrik

    Tycker det spårar ur här. Sekt används ofta för att göra en nidbild av en kyrka. Sekter finns i andra sammanhang också. En sekt är någonting slutet! En klubba som är sluten i andra sammanhang för män eller kvinnor är en sekt också men man använder aldrig det ordet men det är också en sekt likaväl som en sluten kyrka. Varken Knutby, Livets Ord är sekter som folk säger. TV fick ju göra film.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Ja jag har redan skrivit att en sekt inte alls behöver gälla inom religiösa sammanhang.

  12. Catarina

    Men oavsett vad vi kallar Knutby så kan vi väl vara överens om att det som hände inte bara är förfärligt, det var också mycket märkligt att Fossmos fått ”härja” som han ville utan ifrågasättande?

    Ingen ska inbilla mig att det inte var en massa knepigheter utöver de tragiska händelser som tyvärr skedde.

    Vad vi sedan väljer att kalla detta kanske inte är det viktigaste. Men om någon kallar denna församling ”frisk” blir jag mycket tveksam till det omdömet.

    Jag utgår också ifrån att det som människor berättat, de som lämnat församlingen, är sant.

    I en församling ett par mil ifrån där jag är uppväxte utsatte pastorn kvinnor för sexuella övergrepp. Det polisanmäldes aldrig. Det ”mörknades”. Han blev dock av med sitt arbete som pastor. I övrigt skulle han botas med förbön.

    Det finns mycket mörkläggning.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Oavsett vad vi kallar Knutby? Jag har inte kallat Knutby något. Det du talar om skedde för tio år sedan och detta har man nu utrett. Det var enligt TV bara en familj som berättade och att man lämnar en församling är inte konstigt, då folk flyttar etc. Man måste höra folk berätta själva men det är deras ensak. Jag tycker du bör kontakta Arken eller Knutby för dom kan ge dig svaren och inte jag. Vad som skedde i församlingen bredvid du växte upp kan jag heller inte uttala mig om. Om du vet att det var så varför gjorde du själv inget?
      Men som sagt jag är en vanlig kristen person i en alldeles vanlig församling och kan inte veta vad som ev skett i andra församlingar. Jag kan bara säga att skulle jag upptäcka konstigheter i ex våran församling av sådana slag du beskriver så skulle jag nog regera, det är en sak som är säkert. För övrigt önskar jag Er en God Jul och ett gott nytt år.

  13. Catarina

    Bertil, du har för övrigt rätt attack det finns andra sammanhang som kan vara osunda (idrottsföreningar, politiska föreningar), men det är bara inom kyrkan (när det är osunt alltså) man ”hotar” med Gud om man inte gör som ledarna gör.

    ”Du kanske inte har riktig kontakt med Gud längre för att du….”

    Alltså hotet om helvetet som inte finns i t ex idrottsföreningen. Hotet om helvetet som gör att människor kan känna en rädsla som är speciell just inom de kyrkor som är osunda. Ja jag kallar dem sekter.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Alltså, om du har något att kritisera så tycker jag du bör ta kontakt med de du kritiserar.

  14. Olle

    Tack för att du orkar bemöta alla dessa för mig helt obegripliga anklagelser.Jag har som du en tro och den ger livet innehåll och mening. Kyrkan och kristna församlingar gör helt fantastiska insatser för människor som har både sociala, ekonomiska och andra mänskliga behov.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Det är så att om man skriver lite ”känsliga” saker för många så får man räkna med detta. Jag hade säkert för många år sedan tyckt annorlunda. Jag har även fått kasta vissa kommentarer då det blir personangrepp etc och detta ska man inte hålla på med. Tack för att du uppskattar det du läser.

  15. Olle

    Tack Bertil för dina svar. Tack för att du orkar bemöta alla dessa märkliga anklagelser. Jag är själv kristen och har en stark tro som bär mig genom livet. Inte bara bär mig utan även ger livet mening och innehåll. Kyrkan och andra kristna organisationer gör ett fantastiskt arbete för människor med sociala, ekonomiska och andra mänskliga behov.

  16. Catarina

    Ps.
    Jag förstå inte varför det ska vara fel att diskutera dessa saker?!

    Det händer ibland felaktiga saker i en församling. Är de så känsliga att diskutera?

    När tragedin i Knutby hände 2004 så var det många kristna som var så chockade att det kunde hända ”inte kan en kristen göra något sådant”

    Otäcka saker händer, ÄVEN i kristna församlingar. Tack och lov inte ofta, men de händer.

    Och nej, jag har inget emot kristna människor eller församlingar. Jag har flera kristna vänner, medlemmar i pingst, mission och baptist. Men- jag har emot de händelser jag beskrivit i mina kommentarer och jag är emot om man mörkar dem oavsett var de sker.

  17. Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

    Som sagt visst ska man kunna diskutera allt detta men som sagt jag är ingen ”expert” om de församlingar du nämnt. Har ingen som helst aning eller koll. Det är därför betydligt bättre att diskutera det med de personer det gäller. Så tycker då jag i alla fall. Man ska givetvis inte undanhålla eller försvara ev händelser, det gör jag absolut inte. Svaren blir ”tokiga” hur man än vrider på det. Vi lever i en galen värld. Åt julbord i afton och fick lite dåligt samvete med tanke på all svält som finns i världen. Nu blir man visst sentimental 🙂

  18. Catarina

    Jag ler helt med dig om att det är svårt, men jag anser trots allt det är saker måste kunna diskuteras.
    Ta t ex det som hände i katolska kyrkan med pojkarna som blivit utsatta för det de blev under många år: ska det inte kunna diskuteras? Ska det sopas under mattan? Ska vi inte bry oss i det bara för att det inte hänt i Sverige. Det är väl viktigt att vi bryr oss och diskuterar VARFÖR det kunde ske och ännu viktigare: hur gör vi för att det inte sker igen?

    Sedan är jag helt med dig om att det är bäst att gå direkt till dem det rör. När det rör vissa slutna kretsar ( oavsett krets) är det svårt att nå fram.

    Jag ser och har sett mycket gott som kyrkor gjort och gör. Men jag tror att en vakenhet och öppenhet om att det också händer fel saker är viktigt.

    Och nånstans känner jag att det som inte vågas diskutera öppet blir än mer viktigt att diskutera.

    Jag jobbar som lärare och är det något jag lär mina elever så är det att ha ett öppet sinne och att våga ifrågasätta och att inte nöja sig förrän de får ett svar:)

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Som sagt så måste det finnas andra forum än här att diskutera saker ur exempelvis Katolska kyrkan. Jag försvarar absolut ingenting och tycker man både bör och kan diskutera oegentligheter men detta är helt enkelt fel forum för detta. Det tenderar då att i slutändan bli osakligt och detta vill jag definitivt inte bidraga till. Jag har för övrigt besökt katolska kyrkan många ggr då min mor var katolik. Halva min släkt är katoliker.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Detsamma! Ingen snö här så den riktiga jul stämmningen har inte infunnit sig än.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.