Är alkohol en drog?

Läste att Colorado är nu den första staten i världen som har helt och hållet legaliserat marijuana. I Holland är det mer eller mindre ok att röka på för eget bruk och i Danmark är det i stort sett samma sak. Det finns folk som tycker att det borde vara samma i Sverige och menar att röka på då och då inte är skadligare än att ta sig en fylla.

Har givetvis själv rökt ovanstående saker och det är inget jag rekommenderar folk att börja med. Man blir helt enkelt slö, och  passiv. Dessutom så är risken överhängande att det blir ett intensivt bruk ifall det vore lagligt. Att exempelvis cannabis skulle vara ofarligt köper jag inte. I många filmer så framställs ex marijuana som något roligt och ofarligt. Inom nöjesbranschen så skrivs det gärna att den och den kändisen använt det ena och det andra. Det säljer och tyvärr skapar det acceptans bland många läsare. Kokain kan väl inte vara skadligt då Persbrandt använt detta?

Alkohol då? Är det en drog? Javisst är det en drog och en mycket farlig sådan. Det finns de som dricker sig berusad och tappar minnet, de förstör sina familjer och de blir våldsamma. ”Han blir bara så i fyllan” är ett uttryck som gäller en del. En del skyller sitt beteende med att säga ”Jag var så full igår” . Jag har testat alkohol också och sett en del men i mitt fall så blev jag sjuk dagen efter med illamående och en hel dag förstörd.

Det är viktigt att vi lär oss tidigt om drogernas baksidor. Det gäller att även föräldrar är med i resonemanget och inte säga ”det var väl inte så farligt” när deras barn testat det ena eller det andra. Det är också viktigt att vuxna låter bli att säga ”Kalle skulle aldrig göra så” dvs blunda för problemet. I stort set vem som helst kan få trassel med det ena och det andra även den duktige och prydlige gymnasieeleven som lever i den fina familjen. Vi ska också veta att större delen av landets interner inte skulle sitta inne ifall de inte använt droger.

Föreningar och organisationer som jobbar förebyggande gör ett fantastiskt arbete i kampen för ett drogfritt samhälle.

fokus_droger_narkotikakokaintabletterlcdcannabismarijuanabeslagtaget_ss93520903,

Bilden lånad från nätet. Inte ur mitt fotoalbum!

 

4 kommentarer

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      I bibeln dricks det vin men det talas också att man inte ska berusa sig. Jag dricker inte alkohol och bland mina kristna vänner är det samma sak. Har även vänner som inte är kristna och som inte dricker alkohol.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Accepterar det du skriver men jag och många med mig är av en helt annan uppfattning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.