Tiondet ett tvång?

sedlar_492078l_123613381

I Bibeln kan vi läsa om tiondet och vad detta innebär. Idag är det många som ger tionde in i sin församling dvs de ger 10% av sin inkomst i offer. Man betalar ofta då in det på församlingens konto när man få lön.

Vad händer då man inte betalar tiondet? Det finns bara ett sätt att komma till himmelen och det är att följa Jesus. Om man struntar i tiondet så händer nog ingenting. Tiondet ska inte vara ett tvång. Har man pengar över varje månad så är det en sak och jag tycker att man kan lägga det man kan varje månad.

Det finns tyvärr en del som skryter om att de lämnar tionde och anser att alla ska göra det. Kanske ordet skryta är ett felaktigt val men jag är rädd att det kan uppmana folk som har dålig ekonomi att sätta sig i skuld. Tänk om du behöver försörjningsstöd från kommunen och talar om att du lämnat 10% till kyrkan! Jag tror socialkontoret skulle ta sig en funderare. Jag har tyvärr hört kristna människor skryta om att de ger tionde och uppmanar alla att de MÅSTE göra det.

Tid är pengar och man kan säkerligen hjälpa en församling med saker som är lika mycket värt som att lämna tionde. Det är dock så att för att en församling ska kunna fortleva så måste man ha in pengar från medlemmar men det bör inte vara ett tvång. Man kanske kan dela på bördorna?. Företagaren kanske tjänar så pass mycket och har ett överflöd så han kan lämna sitt bidrag in i församlingskassan medan en ensamstående och arbetslös kvinna med barn kan ha det tuffare. Vi måste inse att i en församling så är medlemmarna ett tvärsnitt av folket och det finns de som har god ekonomi och de som har det sämre. Det är då viktigt att de som är rika inte ger de med sämre ekonomi dåligt samvete. Tiondet får inte bli ett tvång.

6 kommentarer

  1. Loffe

    Begriper inte hur man kan rätta sig efter någon ihopdiktad bok och tro det är den rätta vägen. Det är många som blir förfall inom kyrkorna och vissa skor sig på andra.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Jag accepterar vad du tycker. Dock tror jag att det är väldigt ovanligt att vissa skor sig på andra som du beskriver. Tyvärr så är det sådant som ikke troende gärna lyfter fram.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Om du läser rubriken så lyder det ”Tiondet ett tvång?”. Snålskjuts vill jag inte kalla det hela men som kristen ska man hjälpa varandra och sedan så har alla ett lika värde. Det ska inte vara så att du exempelvis är mer värd bara för att du ger en massa pengar.

  2. Stefan Rådström

    Tiondet har sitt ursprung i Gamla Testamentet, men i Nya Testamentet snarare skärps plikten till att gälla all egendom: en församlingsmedlems samtliga tillgångar tillhör oavkortat hela församlingen. Konsekvensen av att försöka behålla något för egen del illustreras med anekdoten om Ananias och Sapfeira:

    En man som hette Ananias sålde tillsammans med sin hustru Sapfeira en egendom. Med hustruns vetskap tog han undan en del av köpesumman och kom och lade ner resten framför apostlarna. Då sade Petrus: ”Ananias, hur har Satan kunnat fylla ditt hjärta, så att du försöker lura den heliga anden och tar undan en del av pengarna du har fått för din jord? Var den inte din så länge du ägde den, och förfogade du inte över pengarna när den var såld? Hur kunde du komma på tanken att göra så? Det är inte människor du har försökt lura, utan Gud.” Vid de orden föll Ananias död ner, och alla som hörde på greps av stor fruktan. De yngre männen svepte honom, bar bort honom och begravde honom.

    Omkring tre timmar senare kom hans hustru dit utan att veta vad som hade hänt. Petrus vände sig till henne: ”Säg mig, var det allt ni fick för jorden?” – ”Ja, det var allt”, svarade hon. Men då sade Petrus: ”Hur kunde ni komma överens om att utmana Herrens ande? Du hör stegen utanför dörren – det är männen som har begravt din man, och nu skall de bära bort dig.” I samma ögonblick föll hon ner framför honom och dog. När de unga männen kom in fann de henne död, och de bar bort henne och begravde henne bredvid hennes man. Stor fruktan grep hela församlingen och alla som hörde talas om denna händelse.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Jag vet mycket väl var tiondet har sitt ursprung och bibeltexterna kring detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.