Jag hoppade av

stock-footage-anonymous-person-dark-face-interview-set-new-voice-over-footage

Har fått tag i Micke som frivilligt valt att gästblogga. Jag har känt honom stora delar av mitt liv men det var evigheter sedan vi sågs. Micke lämnar här sin berättelse.

”Har känt Bertil mycket länge men inte haft så mycket kontakt med honom som vuxen. För det första tycker jag det är bra att han känt sin trygghet i tron för han var nog relativt vilsen som ung och de första stapplande stegen i vuxenlivet.

Jag var med i Pingströrelsen tills jag var 26 år gammal. Jag hade ett uppehåll mellan jag var 17-19 och det var på den tiden en jobbig tid. Man blev i stort sett utfryst av församlingen det talades om att djävulen lagt beslag på en.

Jag föddes i en troende familj och kyrkan blev ett måste som barn. I skolan så var det samma sak. Mina föräldrar tog med mig till Pingstkyrkan och aktiviteterna. När jag var 11 så döptes jag och jag kom ihåg att det inte alls egentligen var mitt beslut. Det var mina föräldrars.

I tonåren var det mycket som lockade men jag fick hela tiden vara i kyrkan. Det var knappt jag fick umgås med andra det var stundtals jobbigt.

När jag var 17 så slutade jag gå i kyrkan och jag träffade då Bertil vid några tillfällen. Han tyckte inte om det här med Pingstkyrkan och jag umgicks med honom emellanåt. Jag vill inte kasta skit men det var kanske inte det bästa sällskapet men jag tyckte Bertil trots allt var hygglig och rolig.

Jag träffade en tjej som var med i församlingen så jag gifte mig och började vara i kyrkan igen. Minns en gång då jag skulle åka till mina föräldrar och såg ”Berra” komma gåendes. Han var på väg till en fest. Jag stannade bilen och erbjöd honom skjuts. Jag erbjöd honom också komma hem till mina föräldrar på mat och sedan skjutsa honom till den där festen, det accepterade han. Vistelsen för honom blev inte långvarig då jag och min familj började tala om Jesus för honom och vi slog på ett kassettband som var från ett helandemöte. ”Berra ”tackade för sig och gick.

Så där höll det på. När vi träffade folk som inte var troende så öste vi på med historier som gav motsatt effekt. Det blev som ett tvång av omgivningen att man skulle vittna om Jesus så fort man träffade folk utanför kyrkan. Det blev svårt för mig att få kontakt med människor utanför kyrkan, jag visste inte hur jag skulle bete mig.

Det blev värre och värre och när jag var 26 så lämnade vi dvs jag och min fru församlingen. Nu var det många som kontaktade en och påstod att man gjorde fel. Den första tiden var man lite utanför och man hörde inte hemma någonstans. Vi flyttade och då blev det lättare.

Jag vet att idag är det lite annorlunda bland det kristna folket och församlingarna men det förekommer säkert samma historier som jag har berättat. Jag kan inte fördöma mina föräldrar som tvingade mig in i kyrkan för på den tiden gjorde man så. Jag vet det är annorlunda idag men kyrkan tilltalar inte mig.

Jag blev väldigt förvånad då jag hörde att Bertil fått en stark tro för han var väldigt negativ tidigare det vet jag. Han verkar dock inte ha i tanken att omvända mig han accepterar min ståndpunkt. Idag så vet jag att kyrkorna är mycket mer öppna än när jag växte upp. Idag umgås de kristna mer med icke kristna vilket är bra. Det verkar som Bertil lever som vanligt trots han har sin tro dvs gör saker som du och jag gör. Han accepterar att jag inte har en tro.”

Micke heter egentligen något annat

15 kommentarer

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Upp till var och en att tycka. Så länge saker inte är ett tvång så gör man ett eget val. Jag har gjort mitt val.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      I ett nötskal kanske är lite väl häftigt. Jag vet att i de flesta fall är det inte så. Det finns ju även föräldrar som påtvingar ungarna att spela hockey. Att tvinga barnen till något är inte bra. I det här fallet ledde det ju till att han inte är med något mer. I mitt fall så har jag själv valt min tro.

  1. Tony

    Tack för din delning Micke!
    Gillar den för den kändes ärlig och äkta och det är roligt att ta del av sådant!
    Blev påmind för ett par dagar sedan om hur lätt det är att bli dömande i situationer som man inte förstår eller är van vid!
    Jag är glad att jag kunde släppa den känslan och fortsätta vara öppen för nya intryck
    För någon stans vill jag vara trygg i vad jag tror på och tycker och tänker och det visar sig i att jag inte dömer andra som är oliktänkande

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Tack för ditt inlägg Tony. För mig var det så tidigare att i min värld skulle man vara på ett speciellt sätt. Idag vet exempelvis jag mer dvs att ingen människa är lik den andra. Det finns många historier om alla sorters kyrkliga historier. Det viktigaste är att saker och ting sker av valfrihet och av egen vilja.Man ska också kunna vara kritisk och ifrågasätta saker.Jag upplever församlingar mer öppna idag än vad det varit för låt säga 20 år sedan. Jag minns när livets Ord kom till då var det ju en sekt enligt alla medier. Idag är ju Livets Ord som vilken församling som helst. Media har en viktig roll i den bild vi får. Man kan fråga sig ibland vad som är tanken då en journalist skriver en artikel.

  2. Steffo

    Religion borde vara förbjudet att uttöva. Jag skulle vilja veta vad som får någon vuxen människa att helt frivilligt bli religös.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Jag accepterar det du skriver. I mitt fall var det så att jag var vuxen och upptäckte att det jag inte trodde var möjligt var möjligt. Det finns många vuxna människor som har helt frivilligt blivit omvända. Har många exempel på detta och det sker helt frivilligt. Det är ingen som tvingar någon och jag har aldrig blivit tvinga, det skulle inte fungera på mig.

  3. johannahsundberg

    Även om inte jag är direkt troende tycker jag det är viktigt att försöka acceptera människors olika val.
    Så länge någon inte tvingas till någonting utan gör det för att denne verkligen vill och anser att det är rätt för honom/henne, vem är då jag att döma?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.