Gästbloggare: Tony 45

DSC_0412

 

Tony Hagström är en av mina vänner. Tony är ordförande i föreningen X-Cons i Umeå där även jag är med. Läs här Tonys berättelse:

Jag heter Tony och är 45 år. Jag är drogfri idag men det har inte alltid varit så. Jag  levde i missbruk i 28 år med allt det innebar. Den tydligaste konsekvensen är kanske 7 år i fängelse men det håller jag inte riktigt med.  Den tydligaste konsekvensen är för mig hur ointresserad jag var av det som var viktigt för mig. Familjen och övriga nära och kära drogerna kom som alltid först Var jag inte påtänd ja då längtade jag tills jag var det Jag var som inte närvarande fast jag var där.  Det är mycket skam och skuld i den biten och ju mer skam och skuld ju mer flydde jag från det i droger.  Pressen från omgivningen och från myndigheter krympte mitt utrymme och det blev som typ 2 st heltidsjobb att hålla koll på allt. Koll på polisen koll på mina likasinnade och koll på möjligheter till att knarka.

Kontroll behovet ägde min tillvaro. Det tar på krafter och själen att leva i missbruk och självkänslan fick stryk. Fanns det inget kul då? Jo det var kul i början tills maktlösheten styrde tvånget av drogerna. Ju längre ner i träsket jag kom ju mindre styrde jag. Jag var slav och kunde inte välja själv, drogerna valde åt mig.  Det är inte glamoröst inget som känns som wow vad kul.

Jag tycker alla får välja sina egna val och alla trivs vi olika men om jag visste omfattningen på vad mina val betydde så vet jag ej om jag valt det livet. Svårt att tro det för idag ser livet annorlunda ut.

Jag har startat en förening som heter x-cons där jag idag har en anställning. Vi är en gemenskap utan droger och kriminalitet För att bryta med droger kan bli ensamt och det kan kännas som man inte passar in någonstans och där kan vi i X-Cons göra massor för varandra Vi kan tillsammans stödja. vägleda , peppa och finnas för varandra inget hokus pokus utan en gemenskap som försöker välja om här i livet. Den finaste gåvan jag har idag ja förutom närvaron i mina umgängen kan vara att problem inte är något farligt Inget katastrof med dom utan bara en del av livet som det säkert är för flertalet andra Och att få jobba med det jag kan och brinner för är ju jätte lyxigt.  Om ni är mer nyfiken på x-cons Umeå så hittar ni lättast info på Facebook. Vi vill vara en folkrörelse så beroende och medberoende och anhöriga mm är välkommen att ta del av våra erfarenheter. Hoppas läsningen gav något.

Mvh Tony Hagström

68427_374559489305410_550852742_n

27 kommentarer

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Som kristen är jag utrustad med den fria viljan. X-Cons koncept tilltalar mig mer så svaret är därför. LP gör också ett bra jobb och jag var dit i onsdags.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Hejsan, ska framföra detta till honom om han nu inte hinner läsa det själv.

  1. Gisela Nestander

    Vad roligt att höra att du Tony kommit upp ur träsket! Jättebra arbete du gör, och viktigt! Guds välsignelse över varje relation och människa ni möter! Önskar dig också mycket styrka de dagar det känns hopplöst!

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Ja Tony gör det bra och det är på gång en manifestation där de som tagit sig ur ett missbruk kommer att hedras.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Men då är det väl bra att det finns föreningar och organisationer som jobbar förebyggande.

    • Krille P

      Ja, för skattepengarna borde gå mera till rut och rotavdrag och skattesänkningar, och investeringar i vapenfabriker, och PR för spionorganisationer (FRA)… Bra tänkt Jonas A.. Du verkar vara en sympatisk själ.

  2. Kjell Nyström

    Enligt VK så kom 50000 personer till centrum i lördags för att kolla in det spektakel som pågår. Tänk om kommunen kunde avvara pengar och satsa på de som vill förebygga missbruk. Samhället skulle göra en vinst i slutänden.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Det ena utesluter inte det andra. Att vara kulturhuvudstad kan generera positiva effekter. Satsa pengar i förebyggande missbruksvård skulle precis som du säger även det fylla sin funktion, inte minst samhällsekonomiskt.

  3. Jesus 4 ever

    Bra att ni i X-cons gör något åt det som andra inte bryr sig om. Känner inte Tony personligen men jag antar han sitter på mycket kunskap.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Tony sitter på kunsakap men alla som är med har något att bidraga med. Välkommen ner till lokale på Slöjdgatan 3. Öppet från 12.00 på veckorna.

  4. Krille P

    Att byta droger, oavsett substans, mot ett livslångt engagemang i varesig kyrkan, NA, X-Cons, eller LP är bara att byta ett beroende mot ett annat. Som att säga att folk som får Subutex av vården är drogfria bara för att de inte längre tar Heroin.

    Dessutom är många av dessa institutioner ofta(st) en täckmantel för fortfarande kriminella element att framstå som produktiva medborgare, vilket drabbar alla (främst unga) som söker sig till t.ex X-Cons. Ibland fungerar dessa verksamheter som rena rekryteringsbaser för löst sammansatta kriminella grupperingar (jag syftar spec. på KRIS och X-Cons).

    Kontrollen på vem/vilka som får starta och driva dessa verksamheter lyser med sin frånvaro. Dessutom är det ofta våra skattepengar rullar in i dessa grupper, men vart är dom konkreta resultaten? Även de lyser med sin frånvaro. Tyvärr.

    Jag vill uppmana läsare till lite kritiskt tänkande, inte bara gällande denna ”artikel”, utan rent allmänt. Tack för mig.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Jag upplever inte att det är på det vis du försöker beskriva. Jag tycker du bör göra besök på exempelvis LP, frikyrka eller X-Cons. Just det du menar med skattepengar som rullar in , det stämmer inte. Friyrkor, LP får inga skattemedel och när det gäller föreningar så vet jag att många föreningar även inom idrotten får bidrag som finansieras av våra skattemedel.
      Jag anser att människor med missbruksbakgrund har en enorm kunskapsbank för att med likasinnade kunna hjälpa och stötta andra. Oftast har fängelser, sociala m.fl misslyckas med detta. Inom kyrklig verksamhet verkar resultaten vara goda och jag har med egna ögon sett många förändras totalt då de ”ersatt” droger mot något annat exempelvis kyrkan. Men det är givetvis också så att målet ska vara att människan kan vara i en miljö utanför kyrkan också.
      Subutex är något som jag anser missbrukare kan få under en övergångsperiod till ett normalt liv. Du byter inte liv över en natt det tar tid för många. För att få ett normalt liv behövs stöd och hjälp från många håll. Kyrkor, X-CONS, LP och KRIS gör överlag ett enormt arbete men det som behövs är nog folks attityd till människor med trasslig bakgrund dvs det handlar om att alla ska försöka hjälpa varandra. Det kristna budskapet handlar exempelvis om detta.
      Att du uppmanar läsare till att vara kritisk är helt rätt och det ska man göra.
      Jag vet inte om du bor i Umeå men för jag skulle kunna ta med dig till de föreningar och organisationer du är kritiska mot och de kan nog besvara dina frågor och påståenden på ett bättre sätt än jag.

      • Krille P

        Jag pratar som tidigare styrelsemedlem för en X-Cons förening i Södra Sverige. Att försöka påstå att det jag säger saknar grund är ett bevis på ditt eget bristande omdöme, din frånvaro av insyn i dessa verksamheter, eller i värsta fall är du precis den del av problemet jag pekar på, därav din defensiva utgångspunkt i din kommentar.

        Att kyrkor och kristna samfund ger sig in i missbruksvården är grund för tårar i ögonen för alla som vet vilka skattepengar som finns att hämta i ”branschen”, och dessutom ett utmärkt tillfälle att hjärntvätta redan svaga och sjuka individer med 2000 år gamla lögner och dogmer.

        Jag är ingen från utsidan som skriker skällsord inåt.. Jag är någon som sett snusket från första parkett och som nu snarare varnar folk för era verksamheter än att rekommendera dem.

        Gör saker med hjärta, gör det av godhet. När använde Jesus våld? När månglarna ville ta betalt för inträde till dåtidens tempel. Jesus skulle idag inte bli så nöjd av att se hårt arbetande folks skattepengar gå till delvis kristna samfund som, enligt allmän (min erfarenhet) uppfattning inte har någon bra statistik över tillfrisknande/återfall, om statistik överhuvudtaget bokförs.

        Det är pengar som fiskas, inte liv som räddas. Det är verkligheten. Jag har själv deltagit i eländet.

        • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

          Kyrkor var nog först att ge sig in i missbrukarvården. LP stiftelsen är ett exempel. Vad jag vet så är det just pengar som i flera fall bromsar utvecklingen och arbetet. Allt är inte gratis. Din erfarenhet är att pengar fiskas och att liv inte räddas. Ok du har den erfarenheten men jag har en helt annan. Jag tror på det kristna budskapet och hade du sagt till mig för låt säga 15 år sedan att ”du kommer bli frälst, du kommer döpa dig i Pingstkyrkan, du kommer att blogga om kristen tro, du kommer att söka dig till X-Cons och försöka hjälpa dem”. Jag hade ansett dig helt galen. Jag är ganska öppen och säger vad jag tycker och jag har inte märkt av det du säger. Jag vet många människor som slutar vara med i kyrkan och kan se någon form av bitterhet eller besvikelse. Det finns självklart falska profeter. Jag har själv lite svårt för de som hela tiden talar om pengar och det är klart det kan såra de som har det tufft.
          Du talar om X-Cons i södra Sverige och det uppdagades väl? Vänd dig till dem så får du nog svaren.

      • Krille P

        ”Det kristna budskapet” skrämmer nog bort fler vilsna själar än att guida dom rätt. Det handlar om medmänsklighet och sympati/empati, något som organisationen Kristendom inte haft på 2000 år (även jag känner bl.a präster som gör ett utmärkt jobb), men dom lämnar tron åt sidan när det handlar om tunga missbrukare. Oftast behövs mer hjälp än en klapp på axeln, ett tomt löfte om förlåtning och en urgammal saga som motsäger sig själv på fler plan än vad jag orkar räkna upp.

        Precis som Scientologernas Narconon har inte kristendom (dagens svenska kyrka) mycket att bidra med för missbrukare snarare än hopp om ersättning för de människor som man ”tagit in från kylan” som det heter.

        • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

          Kyrkan har mycket att bidra med då det är frågan om att hjälpa människor. Nu finns det gott om olika kyrkor och samfund och man kan inte dra alla över samma kam. Det är ungefär som att säga att slagsmål förekommer på varenda ishockeymatch. Du kritiserar Svenska Kyrkan och det bör du göra till dem istället. Jag är inte med i Svenska Kyrkan.

  5. Krille P

    Vem som helst kan skriva ”medmänniska” på sitt visitkort. Det som sägs bleknar i jämförelse med vad som görs. Vad jag vet har det inte hänt mycket produktivt, särskilt i den förening som här diskuteras, det har snarare blivit lite av ett ”dåligt exempel” i resten av X-Cons-falangerna. Jag är inget ”troll” men bristen på kritiskt tänkande och lite bakgrunds/samtidskoll är slående när jag läser igenom kommentarsfältet. Det är tråkigt, men tyvärr alltför vanligt.

    Att det sedan dyker upp folk med namn som ”Jesus 4 ever” och enbart slänger ur sig saker som får hen att framstå som totalt ovetande (detta erkänns dock till viss del), får hela debatten att framstå som något abstrakt och verklighetsfrånvänt. Hylla gärna, men ta iallafall reda på LITE information innan impulsen att bli sedd/hörd tar överhand och lämnar läsaren med en osann bild.. (osanning lär ju ligga signaturen varmt om hjärtat enbart genom att skåda hens namn).

    Inget illa menat mot någon. Sov så gott.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Om du har kritik och exempel så ska du vända dig direkt till de som det är frågan om. Jag säger inte att du har fel men det är enkelt då man är anonym på nätet som i ditt fall. Hoppas du förstår.

  6. Tony

    Vad roligt att det väcktes en sådan härlig debatt!
    Det är kul med olika åsikter och idag gör jag mitt bästa för att låta var och en ha sin
    Det här funnits tider då det bara var min som är sann haha
    Som Bertil säger så välkommen ner till oss och bilda en egen uppfattning om vi är äkta eller bluff
    Vi tycker det är kul med människor och lovar att försöka ta väl hand om er
    Varmt välkommen

  7. Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

    Det är alltid spå att när någon försöker göra något bra för andra då väcks det alltid avund och misstänksamhet. Det har alltid varit så. Jag har tyckt så själv förr mot kyrkor och olika organisationer. Visst finns det sk rötägg och konstigt vore annars. En kyrka är inte alltid så perfekt som alla tror utan det avspeglar samhället i övrigt (nästan). Att hjälpa andra är grundstenen i det kristna budskapet men allt kyrkor gör är ju normalt att ifrågasätta. Att ifrågasätta X-Cons, Kris, NA, Bakfickan, Öppen Gemenskap, Kärmhuset etc ja samma sak där. De fungerar för att människorna vill försöka hjälpa andra och likt som för kristna blir det då samma sorts misstänksamhet. Nämner inte LP men LP går under gruppen kristna eftersom det är Pingströrelsen som står bakom detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.