Barnmorska mot abort

abort

Sitter och har läst en artikel ur Tidningen Dagen som uppmärksammats. Ellinor Grimmark är barnmorska men är emot abort. Nu vill hon inte utföra aborter i sitt yrke och hennes strid om samvetsfrihet har fört henne rakt in i rampljuset.

Vad jag tycker i den frågan tänker jag inte diskutera men vad händer om fler barnmorskor gör som Ellinor? Kan man tvinga en barnmorska att utföra abort om man är emot detta? Nu använder man sig av att hon är Pingstvän men det intressanta vore om en ikke kristen människa sa lika för det finns ikke kristna som är mot abort. Att vara kristen eller Pingstvän innebär inte per automatik att man tycker si eller så i en specifik fråga

Du kan läsa mer om detta på denna länk http://www.dagen.se/nyheter/pingstvannen-ellinor-grimmark-far-stort-stod/

14 kommentarer

  1. "Dosan"

    En religiös övertygelse ska aldrig vara prioriterad över fakta, så enkelt är det. Om sjuksköterskan inte vill utföra aborter så måste hon anses inkompetent och ej rätt för jobbet. Hon får söka sig till en annan karriär än att tvinga på sin förlegade syn på aborter.

    Om man som icke-kristen är emot aborter så är man helt enkelt kvinnofientlig och vill att kvinnor inte ska få bestämma själv över sina kroppar. Därmed kan dessa människor tryggt ignoreras.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Jag tror faktiskt det kan finnas rätt så många som är mot abort, mer än man tror. En barnmorskas arbete borde egentligen inte kanske i huvudsak om aborter? Jag kan däremot tycka att om man är mot abort så borde man kunna lyfta detta innan man utbildar sig, eller?

  2. Lilla

    Inte tvinga, men däremot mindre lön alt. ersatt med en som gör det. Vården har inte hur mycket pengar som helst, ju mer en enskild kan göra desto större chans till anställning har den. Men det gäller iofs alla yrkesgrupper. Jag kan vara en hejare på att fritera strips och hacka sallad, men av principskäl som vegetarian så vill jag inte röra burgarna, då tror jag mina chanser för arbete på McDonalds inte är så stora. Om man har mindre kompetens eller inte vill utföra sin kompetens av någon anledning så går jobbet till de som gör det. Konstigt hade ju varit annars. Idag med strävare ekonomi och hög arbetslöshet så blir det så. I tider man har råd att anställa allt och alla kan man såklart fördela arbetsuppgifter mer och på fler, och specialfall kan tas högre hänsyn till.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Jag håller med dig och du har ett ganska bra exempel. Jag kan däremot tycka att om man är mot abort så borde man kunna lyfta detta innan man utbildar sig, eller? Likaså om jag är vegan och söker jobb på McDonalds så har jag ett dilemma.

  3. Stefan Rådström

    Det är en intressant fråga: bör en individ ha rätt att – utan några som helst konsekvenser – få vägra att utföra vissa delar av de uppgifter som är del av det yrke man har valt, därför att man säger sig ha samvetskval inför dem? Jag förmodar att detta i så fall inte enbart skulle avse just den lagstiftade aborträtten? Man kan också fundera på ifall denna rättighet då även ska gälla såväl för offentliganställda som privatanställda?

    Man kan ju vägra att göra saker som ingår i arbetsuppgifterna i det valda yrket redan idag, men det blir ju konsekvenser, i värsta fall uppsägning och kanske till och med rättsliga åtgärder. Men för det mesta försöker man nog lösa problemet på ett smidigare sätt, ifall det nu finns någon annan individ tillgänglig som kan utföra uppgiften.

    Naturligtvis ska det inte heller spela någon roll att man vägrar därför att man tillhör ett visst religiöst samfund – man kan ju ha starka åsikter om en viss sak i alla fall, och lagstiftningen ska i sådana fall vara neutral.

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Instämmer en hel del i det du säger. Jag kan däremot tycka att om man är mot abort så borde man kunna lyfta detta innan man utbildar sig, eller?

      • Stefan Rådström

        Ja, ifall man har starka åsikter emot viktiga inslag i en viss yrkesutbildning bör man naturligtvis ta upp dem innan man väljer just den utbildningen. Rätt ofta sker nog emellertid en utveckling i en individs åsikter över tid, beroende på en mängd olika faktorer.

        • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

          Såg nått på fyran igår om det hela. Det var ganska intressant. Enligt FN har man rätt att neka saker då ens samvete säger något annat. Det påstås att Sverige och Finland är enda länderna där detta är ett problem.

          • Stefan Rådström

            Det skulle vara intressant att veta vem det är som påstår det. Du råkar inte komma ihåg vilket program på TV4 det var? Möjligheten finns ju att inslaget finns tillgängligt på deras webbplats ett tag så att det går att kontrollera vad som verkligen sades av vem, och hur pass välgrundade påståendena är.

          • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

            Det är intr4essant att se hur det går för barnmorskan, vad kommer det att leda till.

          • Stefan Rådström

            Kan det möjligen vara det här inslaget?

            Det är ju Gunilla Gomèr, ordförande i intresseorganisationen ”Ja till Livet”, som kommer med det påståendet. Hon är till yrket sjuksköterska, inte någon jurist med fackkunskap om FN:s deklarationer. Hon verkar ha helt egna idéer om vad begreppet ”samvetsfrihet” i deklarationen betyder, och drar därav den helt ogrundade slutsatsen att det bara är Sverige och Finland som inte uppfyller densamma.

          • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

            Grejen är ju att hon är abortmotståndare och därför svara hon på detta vis. Men om det är som hon säger så är det lite konstigt att det bara är vi och finnarna som struntar i det hela. Det intressanta är om man kan neka göra en arbetsuppgift pga samvete. Jag själv anser att många förlöjligar barnmorskan som är mot abort. Jag är själv mot abort.

          • Stefan Rådström

            Ja, hon är abortmotståndare. Det finns därför starka skäl att vara extremt skeptisk till hennes påstående. Frågan är alltså inte om Sverige och Finland inte gör som andra länder, frågan är om vi uppfyller FN:s deklaration om samvetsfrihet i de mänskliga rättigheterna. Utifrån hennes påstående finns det inga som helst skäl att tro att Sverige inte skulle göra det i denna fråga.

            Men det finns som sagt en viss sysselsättning där FN:s deklaration om samvetsfrihet är tillämplig (och sannolikt tänkt för), och det är för soldater.

            Det finns ingen anledning att förlöjliga barnmorskan för att hon vägrar utföra abort; det är ju bara att ge upp det specifika yrket som kräver det och i stället välja en lite annorlunda bana. Det som är löjligt är att hon tror att det är en mänsklig rättighet att vägra utföra sina arbetsuppgifter med hänvisning till sin religiösa tro, som om det skulle kunna innebära specialbehandling.

          • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

            Ska som sagt bli intressant vad som händer. Jag vet yrken där det finns moment som vissa anställda inte vill åtaga sig och det står också så snyggt att man inte är tvingad att göra den uppgiften. Det borde synas i lönekuvertet men det gör ingen skillnad. Nu har jag noll koll men hur stor del av arbetstiden ägnar en barnmorska sig normalt åt aborter? Tycker det är bra att frågan lyfts fram och det ska som sagt bli intressant hur det utfaller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.