Dopade hockeyspelare?

hämtningDen svenska OS insatsen slutade på ett tråkigt sätt. Två timmar innan Tre Kronors finalmatch mot Kanada fick man beskedet att Niklas Bäckström hade lämnat ett positivt dopingprov av en allergitablett som innehåller Efedrin.Tabletten heter Zyrtec D och är receptfri i USA.  Efedrin är milt uppiggande och är förbjudet att använda då det räknas som doping. Man får ta allergitabletter men nivån på det förbjudna ämnet var högre än tillåtet.  Niklas Bäckström fick inte spela och Tre kronor förlorade matchen.

Efterspelet är nästan komiskt från Hockeysfären. Landslagsledningen är arg på bl.a IOK att de lämnade beskedet så sent. Ena spelaren efter den andre träder fram och säger att de själva använde samma preparat i NHL. Vissa säger att det låg piller överallt som man tog för att bli mer pigg och en del blev till och med aggressiva. En lagkamrat till Bäckström från hans NHL klubb säger att det skulle lika väl kunnat vara jag! Någon fd NHL spelare säger att ”alla gör det”.

Faktum är att Niklas Bäckström hade för hög halt av ett förbjudet ämne i kroppen och det går inte försvara med att ”alla gör det”. Det är samma sak när en 18 åring ertappas med cannabis och han säger att alla gör det. Det är förbjudet ändå även om man inbillar sig eller tycker att alla gör det. Niklas har allergiproblem men det finns gott om preparat som inte innehåller efedrin och har bra effekt mot dessa problem. Kunde inte han ta något lagligt? Jag har själv allergitabletter som INTE innehåller olagliga substanser.

Det skylls på landslagsläkaren men har inte idrottsmannen dvs Niklas Bäckström själv ett ansvar. Om det nu är så att läkaren sagt att det är ok att ta medlet så borde väl han varit avskedad med omedelbar verkan?

Vi är mycket duktiga att döma då det gäller doping och då det förekommer hos andra nationer. Vi svenskar sysslar inte med doping. Om som vissa spelare säger att ”alla gör det”, ”Alla har testat” så är det inte acceptabelt och det är doping även om det inte är frågan om anabola sterioder. Det är samma sak som en som röker cannabis menar att han inte knarkar för det är ju inte heroin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.