Ulf Ekman katolik!

ulf

I söndags gick Livets Ords grundare, Ulf Ekman, ut med att han kommer att konvertera till katolik. Nu var det inte den första april så det hela är sant. Eftersom jag är medlem av en frikyrka så har givetvis det ställts frågor och spekulationer. Det har skrivit åtskilligt på nätet kring ämnet. Självklart så måste frågorna från medlemmar i Livets Ord vara många trots att för den inre kretsen var detta inte oväntat.

Jag har ingen som helst insyn eller koll på Livets Ord och Ulf Ekman har jag bara hört predika en enda gång. Han är en duktig talare och teologiskt kunnig. Innan Ulf Ekman startade Livets Ord så var han präst i Svenska kyrkan.

pope-benedict-st-peters-square2

Katolska kyrkan har jag en lite större inblick i eftersom min mor var katolik. Jag har varit i en katolsk kyrka flera gånger och inte bara i Sverige utan även utomlands. Jag känner många katoliker och katolska präster och halva min släkt är katoliker. Jag tror att Jesus dog för våra synders skull och uppstod på den tredje dagen. Jag tror på orden i Johannes 14:6 Jesus svarade: ”Jag är vägensanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.” Jag tror att enda sättet att komma till himlen är att följa Jesus.

Ulf Ekmans val får stå för honom men och det är hans egna val, ingen har påtvingat honom detta. Ska jag säga någonting så är det som att Jimmie Eriksson skulle sluta i Skellefteå AIK och spela för Björklöven eller att Fredrik Reinfeldt hoppar av moderaterna och går med i vänsterpartiet. Inte riktigt samma sak kanske för varken Jimmie eller Reinfeldt har grundat Skellefteå AIK eller Moderaterna.

Det finns många som är betydligt kunnigare i ämnet. Exempel är Johannes Amritzers blogg: http://johannesamritzer.blogspot.se/2014/03/oppet-brev-till-ulf-och-birgitta-ekman.html

eller Tommy Dahlmans blogg: http://blogg.varldenidag.se/dahlman/2014/03/09/oppet-brev-till-ulf-ekman/

 

4 kommentarer

    • Bertil Örjestad (inläggsförfattare)

      Accepterar din åsikt men vi verkar inte ha samma syn. Kul ändå att Ni är inne och läser bloggen.

  1. Steve

    Mirja: Einstein trodde på en intelligens bakom universum: ”En djupt emotionell övertygelse om att det finns en högre, intelligent makt, som visar sig i det för oss ofattbara universum — detta är min Gudsbild.” (1930) [kap 17 ”Einstein’s God”, s 388]
    – Och detta: ”Alla som på allvar sysslar med naturvetenskap blir övertygade om att en ande framträder i naturlagarna — en ande som står långt högre än människan, och inför vilken vi med våra begränsade krafter måste känna oss ödmjuka. På så sätt leder det naturvetenskapliga arbetet fram till en religiös känsla av särskilt slag.” (1936) [s 388]
    – Detta ur boken ”Einstein, his life and universe” av Walter Isaacson (2007). [Min översättning. Men boken finns även på svenska: ”Einstein: hans liv och universum”, Bonnier 2009]
    – Einstein menade alltså att det finns en intelligens bakom världen, en intelligens som gjort designen till det vi ser omkring oss idag. Han trodde inte på Första Mosebok, men till Peter Bucky sade han en gång: “Om jag inte varit jude skulle jag nog ha velat bli kväkare”. (Verkar helt riktigt för mig: En tyst tillbedjan inför livets Herre.) På äldre dar brukade han sätta samman små sånger till Guds ära och sjunga dem för sin unge chaufför Bucky. (Bucky: The Private Albert Einstein, 1992) (Endast elva personer fick vara med vid Einsteins begravning. Fyra av dem tillhörde familjen Bucky.)

    • Stefan Rådström

      Vad Einstein trodde på är egentligen helt irrelevant för frågan om existensen av gudar, men han var på sin höjd agnostisk i den frågan. Själv trodde han inte på någon personlig gud, och inte heller på något liv efter döden, men använde ibland ordet ”Gud” som en opersonlig synonym till naturen och hela universum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.