Mycket ungdomsfilm och lite historia

Satt uppe inatt och tittade på filmen Marie Antoinette. Jag önskar att jag tyckte om den. Jag menar, Marie Antoinette har en faschinerande historia och jag är intresserad av henne som person. Redan som fjortonåring vart hon bortgift, en slags försäkran om Frankrikes och Österrikets allians, till Ludvig XVI. Båda två var bara barn när Ludvigs farfar, kungen avled och dom kröntes till drottning och kung. Hovet, Versailles, intriger, rangsystemet ja det finns mycket som jag är intresserad av som jag såg fram emot i filmen men…nej den får ett svagt betyg av mig. Filmen Marie Antoinette gav för många associationer till moderna ungdomsfilmer, vilket förstärktes av filmens soundtrack som var poplåtar. Visserligen är Kirsten Dunst perfekt som Marie Antoinette, men det var för mycket shopping och bakelser än historia i filmen (men kläderna var fabulösa!).

Handlingen kändes lite saxad, först var filmen långdragen om att Ludvig aldrig tog initiativet i sängkammaren och stackars Marie grät hejdlöst och tröstade sig med att shoppa kläder, spela kort och äta bakelser med sina vänner. Sen får hon helt plötsligt flera barn och sen blir det revolution och filmen tar avbrupt slut. För den som inte kan historien får man inte veta "vad som hände sen" (för den inbitne historieälskaren vet man ju att kungaparet halshöggs för högförräderi men ni fattar vars jag vill komma?).

En annan besvikelse var att våran svenske hjälte Axel von Fersen bara var en skugga i filmen, jag hade sett fram emot att han skulle ha en mycket större roll som Marie’s älskare.  Nej han svischade bara förbi en några snabba orgier. Sen var det ajöss. Inget om det smycke som hon fick av Axel med ingraveringen "Tutto a te mi guida" (allt leder mig till dig) som hon bar innan hon halshöggs.

Nej filmen Marie Antoinette luktade för mycket "ungdomsfilm" än "historiskt drama" och även om den hade vackra klänningar så får den bara 3 vodkaflaskor av tio av mig i betyg.


Kirsten Dunst som Marie Antoinette i filmen Marie Anotinette (2006)