Vi är våra smajlisar

Smajis, smiley, smilis eller uttryckssymboler representerar vilka känslor vi vill förmedla mottagare när vi skriver på webbforum, communitys eller skickar sms. Jag känner en viss hatkärlek till dessa grafiska små ting. Samtidigt som det är rent genialiskt att kunna uttrycka till en vilt främmande människa via internet vilket tonläge man vill texten ska förmedla kan dessa små saker lätt…missbrukas av idio…eh, folk som har ett svagt ordförråd. Jag är överlycklig att VK’s bloggportal inte har några gula hemska smajlisar som skribenterna kan använda i sina inlägg, jag får hemska tics av att läsa en text med tjugo stycken gula blinkande prickar. Jag hade helst sluppit läsa texter med tjugo smajlisar för texten blir knappast bättre eller roligare för den delen. Jag menar inte att folk inte får använda smajlisar i sina texter däremot önskar jag folk kunde begränsa smajlisarna.

Iallafall! Eftersom jag är Japan-tokig och både har umgåtts och snackat en hel del med folk som är minst lika tokig i Japan som mig själv har jag under min tonårsstid lärt mig att använda något som kallas "asiatiska smajlisar". 
Men innan jag presenterar vad nu asiatiska smajlisar kan vara för något tänkte jag att vi skulle ta oss en titt på våra västerländska smajlisar.

Inga konstigheter här inte. Dessa har vi använt ända sen dom uppfanns 1881, fast då hade dom läskiga "näsor" som vi tack och lov har slutat skriva ut när vi textar en smajlis. Om man studerar dom här fyra fina exemplen som jag gjort i paint är den markanta skillnaden mellan dessa munnen. En mun som ler, en mun som räcker ut tungan eller en mun som är ledsen. Kollar man vilken kändistidning som helst ser man dussintalet kändisar med stora vita leenden. I västvärlden visar vi att vi är glada genom att le vitt och brett. Människorna ler så varför inte våra smajlisar?

Vi går vidare och här nedan har jag fyra stycken "asiatiska smajlisar".


(droppen på den tredje har flera olika symboliseringar men vid den här blir det bortgjord).

Dom asiatiska smajlisarna har som gemensam nämnare ögonen. Hur kommer det sig? Tar man sig en titt på den japanska kulturen så är japanerna mer strikta, man anser att man är ohövlig om man visar sina tänder när man ler. Man anser även att ögonen är "själens spegel" som reflekterar hur vi känner oss så därför ser man liknande drag i deras smajlisar. Dom här tycker jag är mycket sötare än dom västerländska och jag använder dom själv i mitt privata liv.

En smajlis är inte bara en grafisk symbol för hur vi känner oss utan presenterar även vår kultur och våra seder, vi är våra smajlisar (men snälla missbruka dom inte!).

Läs mer om smajlisar här.