Person spelklar för topplaget

Av , , Bli först att kommentera 0

Jonathan Person är på väg in i topplaget Södertälje Kings. Klubben har på sista dagen innan övergångsstoppet ansökt om licens för landslagsmeriterade guarden som de senaste säsongerna spelat i Rumänien, senast med Pietesti.

Jonathan Person har massor av ligarutin från 08 Stockholm, Sundsvall, Luleå och Uppsala.

Anledningen till Kings agerande är att Valter Lindström under träning åkt på en knäskada som bedöms så allvarlig att resten av säsongen är i fara. Exakt vilken typ av skada det är ska magnetkameraundersökning ge besked om.

Uppdatering: Jonathan Person är helt spelklar för Södertälje.

– Jag är glad över att vi kunnat värva ”Jonte” som kommer passa perfekt in i vår sammansvetsade grupp med sin personlighet och karaktär. Efter Valters olyckliga skada så är Jonte en perfekt ersättare med sin rutin från internationellt spel, dessutom känner han ligan väl säger Kings coach Ludde Degernäs till klubbens hemsida.

– Sjukt spännande att komma till Södertälje Kings! Vi är etta just nu, jag ska komma in och göra allt jag kan för att hjälpa laget att behålla förstaplatsen och sen gå för SM-guldet!, säger Jonathan Person.

Klart: Umeå tar in stor spelare

Av , , Bli först att kommentera 0

Umeå BSKT passar innan transferfönstret stänger på att plocka in en stor spelare. det handlar om ännu en ”återvändare”.

Povilas Gaidys, 208 cm, från Litauen, spelade med Umeå 2013/2014, när klubben tog steget upp till basketligan.

Han kommer nu närmast från spel i Blokothena i Makedonien.

– Povilas kommer tillbaks till laget efter några år ute i proffslivet med mer kött på benen än tidigare. Det känns som vanligt skönt att få tillbaks gamla spelare till laget då vi vet vad vi får och samtidigt visar det på att vi har ett bra rykte som klubb. Povilas är en väldigt mobil big guy som är atletisk och lång, han avslutar både inside och skjuter bra utifrån trepoängsland, säger Umeås coach Jesper Gustavsson till klubbens hemsida.

– Vi vill inte skynda Egal Salemans comeback och vi har små skavanker på våra stora spelare, då väljer vi att förstärka oss med en spelare som vi redan känner och har utvecklats mycket sen sist, säger Umeås sportchef Luca Romano.

Povilas Gaidys har den här säsongen i ligan i Makedonien och i balkan-ligan snittat 12 poäng + 7 returer på ungefär 22 min/match.

Povilas Gaidys har denna dag blivit spelklar och licensierad för Umeå.

Derbyrapport damtvåan

Av , , Bli först att kommentera 0

Damderbyt i Umeå är avgjort. IKSU kopplade greppet i första halvlek och kunde sedan hålla undan för jagande KFUM Umeå.

Division 2 damer
IKSU-KFUM Umeå 75-66 (13-11, 23-12, 20-24, 19-19).
IKSU: Josefin Hellberg 22, Emelie Enjebo 20, Sohajba Mohammadi 12, Elvira Nordin 6, Maria Larsson 5, Johanna Lundström 4, Maria Lundbäck 3, Maja Aasa 3.
KFUM: Tilda Andersson 17, Moa Dellbro 15, Tilda Lundgren 12, Vendela Lundqvist 7, Matilda Sandberg 7, Nora Strömsten 5, Annica Nybom 3,

 

Derbyt som kan avgöra

Av , , Bli först att kommentera 0

I kväll onsdag spelas derbyt som kan avgöra damernas division två.

IKSU Basket har hemmaplan med uppkast klockan  20:15 mot KFUM Umeå, just nu med placering som tabellfyra.

IKSU har tidigare skaffat sig inbördes plus på toppkonkurrenten Vråken och en seger i Umeå-derbyt skulle göra att läget ser väldigt bra ut för Studentklubben.

Inget är dock givet – exempelvis slutade senaste derbyt med knappa 62-59 för IKSU mot KFUM Umeå.

Det har tidigare i vinter varit lite snack om att förra elitspelaren i Udominate Dia Lukacovicova, som bor kvar och jobbar i Umeå, skulle hoppa in och spela med IKSU. Men så blev det inte. När Bloggen nyligen kollade läget med Dia så lät det så här;
– Jag har haft tankar på att vara med, men min kropp vill inte riktigt att jag ska spela basket, så det går inte.

 

 

Mästarlaget värvar 15-åring

Av , , Bli först att kommentera 0

15-årige Melker Delryd, basketfostrad i Täby, ska bli en delfin.
Mästarklubben Norrköping Dolphins kontrakterar 15-åringen som även ska gå basketgymnasium.

– Det är en spelare vi följt en period och som vi tror kommer till rätt miljö. Han kommer vara med oss närmsta tre åren och vi tror väldigt mycket på hans basketkunskaper, som vi tror kommer ta honom långt och vi vill hjälpa honom på vägen, säger coach Adnan Chuk som till Dolphins hemsida fortsätter;
– Framförallt har han en fysik och spelförståelse som är utöver det vanliga. Han är väldigt stor och kommer fortsätta växa. Vi ser en mognad som inte är så vanlig i Sverige i den åldern.

Klart: Här är alla VM-lagen

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu är det klart med alla de 32 lag som kvalificerat sig till herrarnas VM i Kina (31 augusti – 15 september).

Klara VM-nationer;
Arrangörslandet: Kina (får såklart vara med).

De som kvalat in runt om i världen;
Från Europa 12 länder: Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien, Litauen, Montenegro, Polen, Ryssland, Serbien, Spanien och Turkiet.
Från Afrika 5 länder: Angola, Elfenbenskusten, Nigeria, Senegal och Tunisien.
Från Asien 7 länder: Australien, Iran, Japan, Jordanien, Sydkorea. Nya Zeeland och Filippinerna.
Från Amerika 7 länder: Argentina, Brasilien, Kanada, Dominikanska Republiken, Puerto Rico, USA och Venezuela.

VM-lottningen kommer att ske den 16 mars.
Toppseedade nationer är värdlandet Kina, samt de sju högst rankande kvallagen, alltså USA, Spanien, Frankrike, Serbien, Argentina, Litauen och Grekland.

Sverige var med i ett tidigt kvalskede, men blev då sist i sin grupp med en vinst på sex matcher.
Finland nådde slutkvalet, men när allt summerades så fattades ett par segrar för att nå VM. Finland vann sex kvalmatcher och förlorade sex.

På världsrankingen ligger Sverige för närvarande på 54:e plats. Finland är på 21:a plats.

 

Presenterad – med cliffhanger

Av , , Bli först att kommentera 0

Bloggen har tidigare tidigare rapporterat om Norrköping Dolphins förvärv av amerikanen Mike Dewitt från division ett-klubben Kalmar Saints, en nyhet som först kom från tidningen Barometern i Kalmar.

I dag har Norrköping Dolphins officiellt presenterat övergången – med en lite spännande cliffhanger…

– En allroundspelare som vi känner kan hjälpa oss och blev en smidig väg att gå då han redan var i Sverige, säger coach Adnan Chuk till Dolphins hemsida.

Frågan som kvarstår beskriver Dolphins så här: ”Nu återstår dock en tuff och hård kamp – den mot klockan. Den 28 februari stänger transferfönstret och det är fortfarande oklart om alla papper hinner bli klara.”

Till Umeå i full form

Av , , Bli först att kommentera 0

A3 Basket Umeås nyförvärv från Kroatien verkar komma till svenska ligan i full form.

Eller vad sägs om 38 poäng, 7 returer och 6 assists när Jelena Ivezic i söndags gjorde sin sista match med Pozega i kroatiska ligan. Pozega vann då på bortaplan (mot Ragusa) med 98-83.

Jelena Ivezic sköt 11 av 17 från golvet (64,7%) och 15 av 18 (83,3%) från strafflinjen. Hon hade även två steals och bara en turnover på 38 minuters speltid.

Allroundspelaren, som kan agera både forward och guard, ska landa i Umeå under onsdagen och hinna med några träningar med A3 Basket innan debuten som blir lördag/söndag när det vankas hemmamatcher för Umeå mot Alvik (lördag) och Visby (söndag).

Belönad med WNBA-kontrakt

Av , , Bli först att kommentera 0

Många stjärnspelare har gästat Umeå i samband med Udominate/A3 Baskets spel i EuroCup.

Ukrainska kraftpaketet Alina Iagupova hör till det ”värre” vi sett i Umeå Energi Arena. I Eurocup snittar hon 20,1 poäng och 6,4 assists.

Umeås damer hade som bekant en tuff lottning och gick lottlösa ur den här säsongens gruppspel. Bättre går det för turkiska topplaget Cukurova Basketbol som nu är framme i kvartsfinal i turneringen.

Alina Iagupova, som snittar 18,2 poäng, 6,8 assists, 5,4 returer, 1,9 steals och skjuter 63,8 procent från golvet (!) i turkiska ligan, belönats med ett kontrakt i Womens´ NBA där hon plockats upp av Los Angeles Sparks.

Los Angeles Sparks Executive Vice President and General Manager Penny Toler;
“I’m excited to sign Alina Iagupova,”
“Alina has played at a high level overseas for several years and can contribute on both ends of the floor. I’m really happy she’s decided to bring her talents to the Sparks and the WNBA.”

Kvartsfinalerna i damernas EuroCup:
Flammes Carolo, Frankrike – Montpellier, Frankrike.
Carolo som vi tidigare sett i Umeå har bland annat kvar stjärnguarden Amel Bouderra. Laget har denna säsong spelat i EuroLeague, men nådde där inte slutspelet och får därför chansen in i kvarten i EuroCup. Montpellier förfogar över ett par välbekanta spelare från svenska ligan i Taylor Wurtz och Tina Trebec och klubben har på grund av skadeproblem i dagarna värvat serbiskan Ana Dabovic.
Lyon, Frankrike – Girona, Spanien.
Lyon som leder den tuffa franska ligan mot spanska ligaettan Girona!
Nadezdha, Ryssland – Avenida, Spanien.
Båda lagen kommer från EuroLeuage-spel där de som gruppfemmor missade playoff. I Avenida, som är ligatvåa i Spanien (på samma poäng som Girona)  finns svenska Elin Eldebrink. Ryska Nadezdha Orenburg mötte A3 Basket i bronsmatch under försäsongscupen UMMC Cup i Ekaterinburg (ryskorna vann då med 30 poäng).
Familia Schio, Italien – Cukurova, Turkiet
Italienska topplaget som i inhemska ligan slåss med Venezia, missade slutspelet i EuroLeague och utmanas här av Cukurova – som den här säsongen inte bara besegrat Umeå två gånger om med rejäla siffror – Alina Iagupova och kompani har tjugo raka segrar i turkiska ligan och tio raka segrar i EuroCup.

x x x x x

I den högst rankade Europa-tävlingen för damerna,
EuroLeague ser kvartsfinalerna ut så här:
UMMC Ekaterinburg, Ryssland – TTT Riga, Lettland.
Sopron, Ungern – Bourges, Frankrike.
USK Prag, Tjeckien – Fenerbache, Turkiet
Dynamo Kursk, Ryssland – Polkowice, Polen.

Om inget konstigt händer så ska nog de båda ryska storlagen UMMC och Kursk göra upp i finalen. Svenska Amanda Zahui i ungerska Sopron får ursäkta.
UMMC har spelare som nått toppen via andra klubbar och då besökt Umeå – Kayla McBride och Courtney Vandersloot. Plus några namn till som vi änni inte sett på Gammlia… typ Brittney Griner och Emma Messeman…
I Kursk spelar världens kanske allra bästa basketdam – Breanna Stewart. Plus några till…
(Noterbart är att ett av de rykten som redan florerar inför nästa säsong är att Stewart då är klar för UMMC).

x x x x x

Bloggen passar på att påminna om försäsongsmöten mellan UMMC och A3 Basket…. då ställde Ekaterinburg upp utan några av sina superstjärnor.. men hade ändå sådana som  Raisa Musina och Maria Vadeeva… och vann med 79-50. Umeås poängplockare var:  Tiffany Brown 13, Tayler Mingo 10, Hollie Mershon 8, Ama Degbeon 6, Abigail Asoro 5, Isabelle Edholm 4, Lisa Koop 2, Alyssa Lawrence 1, Sandra Hansson 1.

Quiz-fråga:
När spelade Umeås damer under ledning av coach Micke Blomqvist åttondelsfinal i EuroCup och mötte ungerska Sopron?

Svar: 2015. I Sopron spelade då Aleksandra Crvendakic – som fortfarande är kvar i laget (till skillnad från Kayla McBride).
Bortamatchen i Ungern är fortfarande en av de bästa insatserna av Umeås damer, även om Sopron vann med 81-76.
Umeås poäng då: Lina Pikciute 20, Pam Blomberg 16, Dia Lukacovicova 13, Ash Brown 11, Agnes Nordström 8, Ilaria Zanoni 5, Alessandra Tava 3.
Returer: Sopron: 34. Umeå: 42 (Pikciute 10).

Första kullen nya domare

Av , , Bli först att kommentera 5

I går söndag var det för södra Västerbotten premiär för Svenska Basketbollförbundets nya utbildning för blivande domare.

– Det är första kullen som går den nya utbildningen ”matchledare B”, det är en kurs med mindre teori och mer praktik för de som ska kunna gå vidare från att leda matcher på Easy Basket-nivå till riktiga matcher, förklarar kursledaren Gustav Pettersson.

– Kursen var fulltecknad med tolv deltagare och alla fick chansen att under praktikdelen en utmaning i att prova på att döma i Västerbottensserien för ungdomslag. Förhoppningsvis ska några kunna gå in och döma sådana matcher här under våren. det var roligt att deltagarna på utbildningen kom från olika orter, säger Gustav Pettersson.

Bilden: Deltagarna kom från Holmsund, Hörnefors, Umeå och Storuman. Längst till höger kursledaren Gustav Pettersson, själv förbundsdomare och tillika ordförande i Västerbottens Basketdistriktsförbund.