Polarisering – värdelöst vetande – eller?

1. Schmuck – ni har väl alla hört uttrycket i amerikanska filmer. Man tror att det helt enkelt betyder idiot – men om man talar Yiddish så betyder bokstavligen schmuck en ”omskuren penis” (källa Daily kos).

2. Vad betyder egentligen ”polarisering” – källa Dagen samhälle –

Den ena av dessa ytterligheten säger att makthavarna, utan folkets godkännande, försatt Sverige på det sluttande planet. Sakta glider vi ner i förfall, raskrig och slutligen inrättande av Sharialagar och utrotande av svenskar och svenskheten, en värld där det inte längre är tillåtet att ens sjunga Den blomstertid nu kommer, och badhusen förbjuder män och kvinnor att äventyrsbada samtidigt.

Den andra ytterligheten hör också dombasunen ljuda. Men förkunnar att vi nu ser trettiotalet upprepas, de bruna avgrundsandarna stiger åter upp i ljuset och kommer snart att taktfast marschera oss mot lägren för oliktänkande och mindervärdiga. Vi måste därför öppna vårt hjärta, vår plånbok och hata hatarna, de andra, som vill dela upp oss i ”vi” och ”de andra”.

Detta är ett sätt att förstå polarisering. Men det mest påfallande är väl att polariseringen egentligen går mellan de som odlar dessa två ytterlighetsbilder – och alla som i detta ser två mer eller mindre galna ståndpunkter som förstärker varandra. Och gör tillvaron besvärlig för alla övriga. Slut på citat.

Ja, vad tycker ni om polariseringen? Var kommer alla ytterligheter ifrån? Finns det en grund och vad påverkas vi av? Kan vi alla gynnas av en saklig debatt där vi möts i respekt och lyssnar till varandra – eller har indoktrineringen gått så långt så att man verkligen tror att vi inte får sjunga Den blomstertid som kommer längre eller att vi som läst historia med skräck ser de bruna uniformerna komma? Var kan människor mötas och föra en lyssnande dialog?

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Anders

    Polarisering är djupt olycklig då den delar upp människor i ”vi-och-dom” och det är många konflikter som eskalerat till krig eller revolutioner p.g.a. detta, så givetvis vore det bäst om polariseringen är så liten som möjligt.

    Var alla ytterligheter kommer ifrån vet jag inte, men gissar att fenomenet lätt uppstår bland slutna grupper av människor med likartad bakgrund och gemensamma problem, särskilt om de har lite kontakt med människor utanför den egna grupperingen. Och de kanske vi-och-dom-känslan förstärks om inte känner oss sedda och lyssnade på?

    Givetvis är det bra om man lär sig lyssna på och värdera andra människors åsikter och värderingar så att man inte fastnar i sin egen världsbild. Annars så skulle det fortfarande finnas dem som tror på häxor och att jorden är platt 🙂

    Personligen så hoppas jag att även åsikter följer den matematiska normalfördelningskurvan. D.v.s. att de som befinner sig i normalkurvans ytterkanter kan vi nog inte få att ändra sina åsikter, men att majoriteten resonabla människor befinner sig i åsikternas ”mittfåra” och därmed ser till att vi även i fortsättningen får sjunga Den blomstertid som kommer, bada tillsammans och att brunskjortorna inte får något reellt inflytande.

    Men när man hör att Sverigedemokraterna är näst största parti i Novus senaste mätning så är det lätt att misströsta. Så därför är det viktigt att media tar upp och belyser dessa frågor och att samhället ser till att människor möts samt känner sig sedda och lyssnade på.

    • Britta (inläggsförfattare)

      Jag förstår heller inte vitsen av att svartmåla Sverige – fast det är väl personer som har rötterna i någon ytterkant som ska skrämma upp befolkningen och få dem att rösta i en viss riktning. Att sitta i utländsk TV och uppenbart ljuga folk rakt upp i ansiktet om hur det är i Sverige – snacka om att vara illojal – mot Sverige som man säger sig älska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.