Alla dessa avskyvärda krig…

En bild av två bruna tändstickssmala ben i en sjukhussäng. Blodigt krig, barnsoldater och landminor. I ett av världens fattigaste länder, Jemen.

Sverige väntas stå som värd för fredssamtal om Jemen, citat DN:

Vilka är det som förhandlar?

– Å ena sidan Jemens ”legitima” regering under Abdrabbu Mansour Hadi, presidenten. Anledningen till att legitimiteten är ifrågasatt är att Hadi överskridit sin mandattid med råge och att han när han utsågs var den enda kandidaten. Dessutom är hans maktbas påfallande svag, och själv har han dålig hälsa och befinner sig på sjukhus i USA. Hadi får stöd av den mäktiga grannen Saudiarabien som i sin tur backas upp av USA.

– Å andra sidan huthierna, en etnisk grupp som dyrkar zaidismen, en form av shiaislam (Jemen är övervägande sunnimuslimskt). Huthierna antas få stöd av Iran, Saudiarabiens arvfiende i regionen, och deras militära gren har också stöd av avhoppare från regeringsarmén.

– Bägge sidor har hittills visat stor kompromisslöhet och inte öppnat för några eftergifter. Vilket har drabbat civilbefolkningen hårt, i ett land som redan innan kriget var ett av världens fattigaste. Slut citat.

Det är alltid barnen som drabbas hårdast. Dessa avskyvärda och grymma krig…

Etiketter:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>